Dak isoleren zonder onderdak: werkwijze en prijs

Heeft je woning dakisolatie nodig, maar ontbreekt het onderdak? Gelukkig bestaan er enkele oplossingen. Een dak isoleren zonder onderdak wordt niet aangeraden, maar als je echt geen andere opties hebt, kan dit artikel hulp bieden. Hier lees je meer over de mogelijkheden en prijzen. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Is een onderdak nodig voor dakisolatie?

Een dak kan je ook zonder onderdak isoleren. Hiervoor bestaan er een aantal specifieke technieken. Denk wel goed na voordat je je dak zonder onderdak isoleert. Het komt namelijk met een aantal grote nadelen. Bovendien kost een onderdak niet veel. Daarom is het eigenlijk voordeliger om met een onderdak te isoleren. 

Het belang van het onderdak

Een dakisolatie zonder onderdak zorgt voor heel wat nadelen. Voordat je begint met de isolatiewerken is het daarom belangrijk dat je de mogelijke gevolgen kent. Hieronder leggen we het belang van een onderdak uit. 

Een onderdak is een beschermingslaag die op je dakconstructie ligt. Het beschermt zowel je dakconstructie als woning tegen verschillende vochtproblemen. Deze beschermingslaag komt zowel voor in de vorm van onderdakfolie als onderdakplaten

Een onderdak is goedkoop en eenvoudig zelf te plaatsen. Plaats je geen onderdak? Dan is je dakconstructie niet voldoende beschermd en krijg je te maken met onaangename vochtproblemen zoals houtrot en schimmel. Dit zorgt ervoor dat de  steunbalken niet langer stabiel zijn en dat er kans is op instortingsgevaar

Wanneer dit het geval is, moet je dakconstructie vernieuwd worden. Dit is een dure klus.

Kortom: door een onderdak te plaatsen, is je dakconstructie beschermd tegen allerlei vochtproblemen en bespaar je op lange termijn heel wat kosten.

Dak isoleren langs binnen

Heb je een onderdak?

Heb je geen idee of jouw dak een onderdak heeft? Dan kan je dit gemakkelijk zelf controleren

Als je aan de binnenzijde van je dak direct de dakbedekking (leien, dakpannen) ziet, heb je geen onderdak. Zie je echter een folie zitten? Dan is er wel een onderdak aanwezig. Als de folie doorhangt of beschadigd is, dan is je onderdak duidelijk aan vernieuwing toe. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Prijs dakisolatie zonder onderdak

De prijs voor het isoleren van een dak zonder onderdak hangt in de eerste plaats af van of je de werken zelf doet of niet. In de meeste gevallen is het verstandig om een specialist in te schakelen.

Hou er rekening mee dat een deskundige je zal adviseren een onderdak te plaatsen. Bovendien is het niet zo gemakkelijk om een professional te vinden die een onderdak langs de binnenkant wil aanbrengen. 

Schakel je een specialist in om een onderdak te plaatsen? Reken dan op een gemiddelde prijs van 10 euro per vierkante meter. 

Let op: er zijn nog bijkomende kosten zoals het verwijderen van de dakbedekking en het vernieuwen van de panlatten en tengellatten. Deze extra kosten bedragen gemiddeld 35 euro per vierkante meter.

Wordt ook je dakbedekking vernieuwd? Dan is de prijs sterk afhankelijk van het soort bekleding dat je kiest. Een leien dakbekleding heeft een gemiddelde prijs tussen de 65 en 100 euro per vierkante meter. Voor keramische dakpannen betaal je gemiddeld 45 euro per vierkante meter

Wil je graag een exacte prijs kennen? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio.

Zij sturen je prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Bovendien kan je meerdere tarieven van specialisten vergelijken. Zo vind je de voordeligste optie voor jou.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe bestaande hellende of platte daken isoleren zonder onderdak?

Heb je geen onderdak, maar wil je graag je dak laten isoleren? Dan kan je nog steeds een onderdak laten plaatsen. Bovendien kan je ook je dak zonder onderdak laten isoleren. We bespreken de mogelijkheden hieronder. 

1. Onderdak langs binnen plaatsen: hoe van binnenuit isoleren?

Een eerste mogelijkheid is om je onderdak langs binnen te plaatsen. Dit is een ideale oplossing wanneer je jouw dakbedekking niet wil laten verwijderen.

Wanneer je een onderdak langs binnen plaatst, is het belangrijk om een waterdichte laag tussen de spanten of kepers aan te brengen. Daar komt het isolatiemateriaal vervolgens op te liggen. 

Deze isolatiemethode is goedkoop en eenvoudig, maar is op lange termijn geen voordelige investering. Na verloop van tijd kunnen er namelijk koudebruggen en schimmel ontstaan. 

2. Onderdak langs buiten plaatsen

Je kunt er ook voor kiezen om je onderdak langs buiten te installeren. Deze isolatiemethode is een duurzame oplossing. Is je dakbedekking nog in een goede staat? Dan kan je het na de isolatiewerken gewoon terugplaatsen.

Is je dakbedekking beschadigd? Dan is dit het uitgelezen moment om tegelijk een nieuwe dakbedekking te laten installeren.

3. Dakbedekking (leien, dakpannen) verwijderen

Als je jouw dak langs buiten wil isoleren, maar je eerst een nieuw onderdak wil plaatsen, dan moet de dakbedekking verwijderd worden. Deze werken laat je best door een professional uitvoeren, zo ben je zeker dat ze correct verlopen. Je kunt ofwel de oude dakbedekking hergebruiken, ofwel nieuwe laten installeren. 

4. Vochtwerende isolatieplaten plaatsen

Wil je geen onderdak laten plaatsen? Dan kan je gebruikmaken van vochtwerende isolatieplaten. Deze beschermen je dak tegen indringend vocht en behouden een goede isolatiewaarde. 

Vochtwerende platen zijn niet zo efficiënt als een onderdak, maar is een goede keuze wanneer je echt zonder onderdak wil isoleren. Zijn de dakpannen langs de binnenzijde regelmatig vochtig? Dan is het echt noodzakelijk om een onderdak te plaatsen. 

Vochtwerende isolatieplaten zijn op korte termijn een goede oplossing. Maar na verloop van tijd zal het vocht je dakconstructie aantasten, met houtrot, schimmel en vochtschade als gevolg. 

5. Vloer zolder isoleren

Je kunt ook een dak zonder onderdak isoleren door je zoldervloer van isolatie te voorzien. Deze methode is vooral verstandig wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt. Je zal namelijk binnenshuis heel wat ruimte verliezen.

Je zolder isoleren is een eenvoudige isolatiemethode. Met wat handigheid en kennis kan je het ook zelf doen.

Zoldervloer isoleren

Wat is een Ersatz-onderdak?

Een ersatz-onderdak is een soepele en dampopen folie die in tegenstelling tot een echt onderdak aan de binnenzijde van je dakgebinte geplaatst wordt. Daarna plaatst de specialist de isolatie en een dampscherm. 

Dankzij een ersatz-onderdak kan het eventuele vocht niet tot in de isolatie dringen, maar wordt het via de dakvoet naar buiten geleid. Het is daarom ook belangrijk dat de dakpannen in goede (regendichte) staat zijn. Zo bescherm je de isolatie en dakconstructie optimaal en behoud je een efficiënte werking. 

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Wil je een onderdak laten plaatsen? Of wil je liever je dak zonder onderdak laten isoleren? Dan schakel je best een specialist in.

Ook als je niet weet wat de beste optie is, kan een specialist je advies op maat geven. Vul ons offerteformulier in om aanbevelingen en prijsvoorstellen van professionals te ontvangen.

Wil je graag geld besparen op de isolatie van je dak? Door verschillende offertes van deskundigen te vergelijken, krijg je een inzicht in de tarieven en eventuele aanbiedingen. Zo kan je gemakkelijk de voordeligste optie voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”Kan je een dak isoleren zonder onderdak?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Een dak isoleren kan je, ook zonder onderdak. Hiervoor zijn er een aantal speciale technieken, die we hieronder zullen bespreken.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”Heb je een onderdak?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Wil je weten of er een onderdak aanwezig is? Je kan dit makkelijk zien langs de binnenzijde van je dak. Als je meteen de dakbedekking ziet, dan heb je geen onderdak, maar als je een folie ziet dan is er wel een onderdak aanwezig.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”Hoe bestaand dak isoleren zonder onderdak?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Heb je geen onderdak, maar wil je je dak isoleren? Dan kan je een onderdak alsnog plaatsen. Er zijn verschillende methodes om dit te doen, waarbij de ene methode al wat beter is dan de andere.”}}]}