Dak isoleren zonder onderdak: werkwijze en prijs

Is dakisolatie bij jou thuis nodig, maar heb je geen onderdak? Dan zijn er een aantal manieren waarop je dit toch kan doen. Isoleren zonder onderdak is niet aangeraden, maar als je het voor een of ander reden toch wilt doen, dan kan je hieronder ontdekken hoe!

Kan je een dak isoleren zonder onderdak?

Een dak isoleren kan je, ook zonder onderdak. Hiervoor zijn er een aantal speciale technieken, die we hieronder zullen bespreken. Denk wel goed na voordat je je dak gaat isoleren zonder onderdak, want dit heeft een aantal grote nadelen. Bovendien kost een onderdak ook niet zoveel, dus voor de meerprijs moet je het zeker niet laten.

Het belang van het onderdak

Het isoleren van je dak zonder onderdak heeft heel wat nadelen. Voordat je begint met het isoleren van je dak is het dus belangrijk dat je weet wat de mogelijke gevolgen zullen zijn en wat het belang van een onderdak precies is.

Een onderdak is een beschermingslaag die geplaatst wordt op je dakconstructie en dient om je dakconstructie én woning tegen vocht te beschermen. Deze beschermingslaag komt meestal in de vorm van onderdakfolie of onderdakplaten.

Een onderdak plaatsen is niet zo kostelijk en ook niet zo heel moeilijk. Als je dit niet plaatst, dan zal het enkele gevolgen hebben en die zijn niet de minste. Zonder onderdak is je dakconstructie niet voldoende beschermd.

Dak isoleren zonder onderdak: is het mogelijk?

Het is belangrijk dat je dak beschermd wordt, omdat deze heel wat te verduren krijgt. Als je dak niet voldoende beschermd is, dan kan er vocht op je dakconstructie komen en dan kan er houtrot ontstaan. Houtrot zorgt ervoor dat de steunbalken niet langer stabiel genoeg zijn, waardoor er instortingsgevaar ontstaat. Dit gebeurt natuurlijk niet na enkele weken, maar is een proces van vele jaren.

Wanneer dit het geval is, dan moet de dakconstructie helemaal vernieuwd worden en dat is erg kostelijk. Een onderdak zorgt dus voor een goede bescherming van je dakconstructie en bespaart je bovendien heel wat zorgen en geld!

Heb je een onderdak?

Misschien heb jij je huis al jaren, maar heb je nog nooit dakwerken laten uitvoeren en heb jij er totaal geen idee van of je dak ook voorzien is van een onderdak.

Wil je weten of er een onderdak aanwezig is? Je kan dit makkelijk zien langs de binnenzijde van je dak. Als je meteen de dakbedekking ziet, dan heb je geen onderdak, maar als je een folie ziet dan is er wel een onderdak aanwezig. Als je ziet dat deze folie beschadigd is of doorhangt, dan wilt dit zeggen dat je onderdak aan vernieuwing toe is.

Hoe bestaand dak isoleren zonder onderdak?

Heb je geen onderdak, maar wil je je dak isoleren? Dan kan je een onderdak alsnog plaatsen. Er zijn verschillende methodes om dit te doen, waarbij de ene methode al wat beter is dan de andere. Bovendien zijn er ook mogelijkheden om je dak te isoleren, zelfs zonder onderdak. De verschillende mogelijkheden overlopen we hieronder!

Onderdak langs binnen plaatsen

De eerste manier om je onderdak te plaatsen, is langs binnen. Dat is de ideale oplossing als je je dakbedekking niet wil verwijderen. Wanneer je je onderdak langs binnen plaatst, dan moet je een waterdichte laag aanbrengen tussen de spanten of kepers. Daarna wordt de dakisolatie geplaatst. Deze methode is goedkoop en makkelijk, maar niet de ideale methode. Er is nog steeds kans op koudebruggen en die kunnen schimmel veroorzaken.

Onderdak langs buiten plaatsen

Je kan er ook voor kiezen om je onderdak langs buiten te plaatsen, dit is een veel betere en duurzamere manier. Als je dakbedekking nog in goede staat is, dan kan je het nadien gewoon terugplaatsen. Als je dakbedekking beschadigd is, dan is het misschien wel een goed moment om tegelijkertijd ook nieuwe dakbedekking te leggen.

Dakbedekking verwijderen

Als je je dak wilt isoleren langs buiten en je eerst een onderdak wilt voorzien, dan moet de dakbedekking verwijderd worden. Het is altijd beter om dit te laten doen door een professional, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. De dakbedekking kan dan worden teruggelegd of er kan gekozen worden voor nieuwe dakbedekking.

Vochtwerende isolatieplaten plaatsen

Als je toch geen onderdak wilt plaatsen, dan kan je ook kiezen om gebruik te maken van vochtwerende isolatieplaten. Deze beschermen je dak tegen indringend vocht en verliezen terwijl ze dat doen, toch geen isolatiewaarde.

Vochtwerende isolatieplaten zijn niet zo effectief als een onderdak, maar het is een goede keuze als je dan toch zonder onderdak wilt isoleren. Als de dakpannen langs de binnenzijden regelmatig vochtig zijn, dan betekent dit dat het toch nodig is om nog een onderdak te plaatsen. Vochtwerende isolatieplaten kan je eigenlijk zien als een goede oplossing op korte termijn. Na enige tijd zal vocht toch nog je dakconstructie aantasten.

Zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Isoleren zonder onderdak kan je ook door je zoldervloer te isoleren. Deze methode is vooral aangeraden, als je de zolderkamer niet gebruikt, want je zal te maken krijgen met ruimteverlies. Je zolder isoleren is een eenvoudige methode en mits wat handigheid en kennis, kan je het ook zelf doen. Als je de zolderkamer echter als kamer gebruikt, dan is deze methode niet echt aangeraden. In dat geval kan je achteraf nog een onderdak plaatsen.

Prijs dakisolatie zonder onderdak

Misschien vraag jij je wel af hoeveel de isolatie van je dak zonder onderdak zal kosten. De kosten hangen af van of je het zelf zal doen of niet. In de meeste gevallen wordt er aangeraden om een specialist in te schakelen, maar hou er rekening mee dat een specialist je altijd aan zal raden om een onderdak te plaatsen. Bovendien zal je niet zo makkelijk een specialist vinden die een onderdak langs de binnenkant zal willen aanbrengen.

👉 Als je een specialist inschakelt om een onderdak te plaatsen, dan kan je rekenen op zo’n €10 per vierkante meter, maar er zijn wel nog bijkomende kosten, zoals het verwijderen van de dakbedekking en het vernieuwen van de panne- en tengellatten. Deze extra kosten zullen ongeveer €35 per vierkante meter bedragen.

In het geval dat je dakbedekking vernieuwd moet worden, dan zal de prijs sterk afhankelijk zijn van het soort dakbedekking dat je kiest. Kies je voor kleien, dan betaal je tussen de €65 en €100 per vierkante meter, voor keramische dakpannen zal dit ongeveer €45 zijn. Er zijn wel een aantal factoren die de prijs kunnen veranderen.

Als je graag een exactere prijs wilt weten, dan vraag je beter raad aan een dakspecialist!

Ontvang een richtprijs op maat

Je dak isoleren zonder onderdak? Vergelijk gratis offertes!

Wil je alsnog een onderdak laten plaatsen of wil je liever je dak laten isoleren zonder onderdak, dan is het verstandig om een specialist in te huren. Ook als je niet goed weet wat je het best kunt doen, kan een specialist je het juiste advies geven.

Wil je graag wat geld besparen op de isolatie van je dak? Dan is de makkelijkste manier om dit te doen door offertes van verschillende professionals te vergelijken.

Het duurt slechts enkele minuten en je krijgt meteen een goed zicht op hoeveel de werken je zullen kosten. Offertes vergelijken is dus een goede manier om er eenvoudig de goedkoopste dakisolatiespecialist uit te kiezen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.