Soorten dakisolatie

De mogelijkheden voor dakisolatie zijn veelzijdig. De beste uit te voeren techniek hangt uiteraard af van je dak, de prijs en een aantal andere factoren. Laten we hieronder de verschillende mogelijkheden even van dichterbij bekijken.

Dak isoleren langs binnen

Zowel platte als hellende daken kunnen van binnenuit geïsoleerd worden. Het grote voordeel hiervan is, dat bestaande dakbedekking gewoon kan blijven liggen. Isolatiemateriaal is bij platte daken vaak eenvoudig tussen de balken te plaatsen. Bij hellende daken kunnen extra raamwerken van hout, kunststof panelen of gipsplaten nodig zijn om de isolatie op zijn plaats te houden en om e.e.a. netjes af te werken. Omdat de isolatie tussen of onder de kepers wordt geplaatst, is het ruimteverlies beperkt.

De keuze voor het soort isolatiemateriaal hangt af van je budget, de ruimte en het wel of niet aanwezig zijn van een onderdak. Mogelijkheden zijn:

 • Minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. Glaswol wordt veel gebruikt bij hellende daken en is eenvoudig tussen kepers te plaatsen. Met een prijs van gemiddeld € 6,00 per vierkante meter is het goedkoop en het heeft een goede isolatiewaarde. Rotswol is een uitstekende keuze als het milieu een belangrijke prioriteit voor je is. Rotswol is brand- en vochtwerend en laat minder geluiden van buitenaf door. De gemiddelde prijs ligt iets hoger dan die van glaswol
 • Isolatieplaten, waarmee je eenvoudig en snel grote oppervlakten kunt isoleren. De platen zijn met gemiddeld € 12,00 per vierkante meter duurder dan de minerale wollen en verkrijgbaar in verschillende soorten: XPS, EPS, PUR en PIR. De verschillende eigenschappen van de soorten zorgen ervoor, dat er voor elke type dak een passende soort voorhanden is
 • PUR schuim, dat op het dak gespoten wordt en uiterst dekkend is. Een nadeel is, dat PUR schuim niet milieuvriendelijk is. De prijs ligt rond de € 30,00 per vierkante meter
 • Milieuvriendelijke alternatieven, zoals kurk, hennep, papiervlokken, houtwol en schapenwol

Zoldervloer isoleren

Wanneer je je zolder niet gebruikt als leefruimte, maar alleen als opslagplaats,, dan hoeft hij waarschijnlijk niet verwarmd te worden. Je kunt er dan voor kiezen om, in plaats van je dak, je zolder te isoleren. Dit gaat niet alleen sneller, je hebt ook nog eens minder isolatie nodig en het totale te verwarmen volume van je woning wordt dan kleiner, waardoor je bespaart op je energierekening. De keuze voor een isolatiemateriaal wordt bij zoldervloer isolatie voornamelijk bepaald door de constructie.

Bij een houten vloer kun je het beste kiezen voor glas- of rotswol, die je tussen de kepers plaatst. Bij een betonnen vloer is de keuze voor isolatieplaten beter; ze zijn drukvast, nemen minder ruimte in en hebben dezelfde isolatiewaarde. De prijs voor een goed geïsoleerde zoldervloer ligt rond de € 35 per vierkante meter.

Dak isoleren langs buiten

Hoewel een hellend dak meestal langs de binnenzijde geïsoleerd wordt, is dakisolatie langs buiten ook heel goed mogelijk. Hierbij dien je voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Voordelen:

 • Langs buiten isoleren kan snel en eenvoudig, terwijl de ruimte ondertussen gewoon gebruikt kan worden
 • De isolatieplaten zijn niet zwaar en leveren weinig belasting, maar ze verstevigen wel het dak
 • De isolatieplaten zijn op maat te maken
 • Daar het werk aan de buitenzijde van het dak plaatsvindt, blijft de constructie van het dak aan de binnenzijde zichtbaar. Deze hoeft niet weggehaald te worden en er is geen sprake van ruimteverlies
 • Omdat isolatie beschermt tegen weersinvloeden, gaat je dakconstructie langer mee
 • de isolatie levert je een flinke energiebesparing op

Nadelen:

 • Isolatieplaten zijn minder geluidwerend dan andere isolatiematerialen. Door gebruik te maken van geluidwerende isolatie aan de binnenzijde, kun je dit probleem oplossen
 • Het risico op luchtlekken is groter
 • Plaatsing door een deskundige is vereist
 • Isolatie langs de buitenkant is duurder dan isolatie langs de binnenkant

Sarkingdak

Een schuin dak, dat aan de buitenzijde voorzien is van isolatiemateriaal, noemt men een sarkingdak. Voor deze ingrijpende klus is de kennis en ervaring van een vakman vereist. Eerst zal de aanwezige dakbedekking worden verwijderd, zodat alleen de gordingen en kepers nog zichtbaar zijn. In een aantal gevallen wordt er eerst een draagvloer aangebracht, alvorens de stijve isolatieplaten op de dakspanten aan te brengen. Op de isolatiepanelen wordt een onderdak aangebracht, die het dak wind- en waterdicht maakt.

Vocht kan nog wel uit de dakconstructie naar buiten, maar er kan geen vocht meer naar binnen. Door het isolatiemateriaal heen worden nieuwe tengellatten aan de dakspanten vastgemaakt met lange schroeven. Op het tengelwerk kunnen de panlatten bevestigd worden, waarna het dak netjes afgewerkt kan worden.

Dak isoleren zonder onderdak

Een onderdak beschermt je huis tegen vocht van buitenaf. Onderdakfolie of onderdakplaten worden op de dakconstructie geplaatst. De dakafwerking wordt geplaatst op latten die op het onderdak bevestigd zijn. Wil je je dak isoleren zonder onderdak, dan is een andere oplossing vereist. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Onderdak plaatsen langs de binnenzijde: er wordt dan een waterdichte laag aangebracht. Deze laag mondt uit in een goot, die wordt verbonden met een afvoerbuis. De dakisolatie wordt aan de binnenkant van het onderdak geplaatst. Je dient er wel rekening mee te houden, dat bij deze werkwijze de dakconstructie nog steeds in aanraking komt met vocht
 • Gebruik maken van vochtwerende isolatieplaten: deze verliezen geen isolatiewaarde door vocht. Ze zijn geschikt voor woningen zonder onderdak, waar geen tot weinig vocht doorkomt. Deze methode kan alleen toegepast worden, wanneer je op korte termijn ook je dak gaat vernieuwen, omdat de afsluiting van luchtcirculatie in combinatie met vocht het hout kan laten rotten

Op zoek naar de juiste dakisolatie? Vergelijk offertes!

Warmte stijgt op, waardoor er wel 25% aan warmte verloren kan gaan, wanneer je geen dakisolatie hebt. Daarom behoort dakisolatie zonder twijfel tot de meest rendabele energiebesparende maatregelen. In de winter wordt de kou buitengehouden en in de zomer blijft het binnen koeler. Inclusief plaatsingskosten variëren de prijzen voor dakisolatie tussen de € 25,– en € 70,– per vierkante meter. Deze investering heb je na gemiddeld 3 tot 5 jaar reeds terugverdiend.

Wil jij je woning beter isoleren om je energiekosten flink te verlagen en om bij te dragen aan een beter klimaat? Wij helpen je graag bij het vinden van de meest ervaren, gespecialiseerde vakman. Geef een omschrijving van de door jou gewenste werkzaamheden en wij brengen je in contact met de juiste installateurs. Daarna kun je op je gemak en geheel vrijblijvend de verschillende offertes bekijken, om zo het isolatiebedrijf, dat jou de beste prijs-kwaliteit aanbieding doet, te vinden.