Dak isoleren langs buiten: belang, werkwijze en prijs
Dakisolatie langs buiten vermindert je energieverbruik, zorgt voor een warmer huis, en vermindert geluidsoverlast. Het is een investering die je stookkosten verlaagt en je woongenot verhoogt. Lees hier over de voor- en nadelen van een dak isoleren langs buiten, en welke mogelijkheden er daarbij gelden.
Inhoud
Wanneer dak isoleren langs buiten?
De meeste dakisolaties langs buiten worden uitgevoerd als een binnenisolatie niet praktisch is. Bijvoorbeeld als de bovenste verdieping van de woning intensief wordt gebruikt voor werk, leven of slapen. Of als de verdieping relatief laag is, waardoor een isolatie langs binnen de weinige beschikbare hoogte verder verkleint. Ook indien er geen onderdak is aangebracht, verdient het de voorkeur om het dak langs buiten te isoleren.
Ook als de buitenste bedekking van je dak aan vernieuwing toe is, is een dakisolatie langs buiten vaak de beste optie. De ondernemer zal je aanbieden om direct nieuwe dakpannen te leggen. Dat is een uitstekende keuze, die je nieuwe isolatie beschermt en de isolatiewaarde bovendien nog verhoogt. Nu kan je dak moeiteloos weer tientallen jaren mee en is je huis veel beter beschermd tegen koude, vocht, schade en geluid.
Het belang van het onderdak
Een gebouw zonder onderdak is een veel voorkomende situatie. Vooral in monumentale of weinig onderhouden panden kan er geen onderdak aanwezig zijn. Vervelend, want het onderdak isoleert het gebouw en beschermt het tegen wind en vocht.
Binnentrekkend vocht kan leiden tot schimmel, houtrot en huiszwam. Slecht voor de gezondheid – schimmelsporen kunnen tot astma en kortademigheid leiden. En de gevreesde huiszwam kan hele houtconstructies verwoesten en valt bijna niet uit te roeien als hij eenmaal gevestigd is.
Het is vaak een mogelijkheid om alsnog een onderdak te installeren. Dat kan echter een ingewikkelde en ingrijpende klus zijn, zeker bij een grotere woning met meerdere kamers. Een betere oplossing is het dan om het dak te isoleren langs de buitenzijde. Daarmee verkrijg je een betere isolatie tegen koude en geluid, en los je direct eventuele vochtproblematiek op.
Hellend dak isoleren langs buiten
Praktisch elk hellend dak kan voorzien worden van dakisolatie. Een hellend dak isoleren langs buiten gebeurt door isolerende materialen op het bestaande dakbeschot te bevestigen. De werkwijze die hierbij gebruikt wordt heet het sarkingprincipe.
Welke isolatieplaten er gebruikt worden hangen af van het onderdak en van de wensen van de klant. Beter isolerende platen (PIR, PUR) zijn vanzelfsprekend duurder dan minder isolerend materiaal (piepschuim of EPS).
Hoe plat dak isoleren langs buiten?
Als je woning een plat dak heeft, is dakisolatie aan de buitenkant bijna altijd de beste optie. Door de vorm van het dak is het mogelijk om een perfecte koude-isolatie te verkrijgen.
De meest gebruikte isolatiematerialen zijn in dit geval PUR of XPS. Vaak worden de isolerende platen vervolgens nog bedekt met een beschermende laag.
Prijs dakisolatie langs de buitenzijde
Netto kost het gemiddeld wat meer om een dakisolatie langs buiten uit te voeren. De kosten hangen uiteraard af van de ondernemer die je inschakelt, de oppervlakte van het dak en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook de vorm van het dak (hellend of plat) heeft invloed op de tarieven.
👉 Reken op een bedrag tussen de €50 en €150 per vierkante meter. Op termijn verdien je deze investering vrij snel terug. Overigens brengt het dak isoleren langs buiten minder werktijd en overlast met zich mee dan een binnenisolatie.
Bovendien is het in een flink aantal gevallen mogelijk om een premie of belastingbesparing te krijgen van de overheid. Ook de netbeheerder ziet graag dat je je huis energiezuiniger maakt en biedt daarom een premie voor het uitvoeren van dakisolaties. Informeer bij de aannemer en bij je gemeente of je met jouw dakisolatie langs buiten in aanmerking komt voor deze interessante bonussen!
Uiteraard is het altijd een goed idee om bij meerdere ondernemers een offerte op te vragen. Zij kunnen je precies voorspiegelen wat de tarieven voor de isolatie zijn, en welke werkzaamheden en materialen daarbij inbegrepen zijn. Laat de ondernemers vooral weten dat je offertes aan het opvragen bent – vaak zullen ze je direct een extra korting beloven!
Waarom dak isoleren langs buiten?
Er zijn een paar goede redenen om langs buiten het dak te isoleren.
- Voor veel mensen is de isolatie tegen koude het doorslaggevende voordeel. Je huis houdt in de winter veel beter zijn warmte vast. Daardoor is het overal in huis leefbaarder, en je bespaart bovendien honderden euro’s op stookkosten. Daarmee is het aan laten leggen van externe dakisolatie een investering die zichzelf vrij snel terugverdient.
- Maar ook in hartje zomer isoleert de aanpassing je huis: ditmaal tegen de hitte. Geen overbodige luxe, nu de zomers steeds warmer worden en het in de heetste maanden binnenshuis bijna niet meer leefbaar is. Bespaar op een dure airco met je dakisolatie.
- Een dakisolatie buiten doet ook wonderen tegen geluidsoverlast. Vooral in een drukke stad kan er zoveel geluid van buiten via het dak binnenkomen dat het woongenot ernstig aangetast wordt. Een goede isolatie vermindert het aantal decibel vanaf buiten sterk. Zo kom je weer toe aan ontspannen, genieten en werken.
- Zoals we al vertelden, lost een dakisolatie langs buiten ook eventuele bestaande vochtproblemen op. Dat is van belang als je een ouder dak hebt dat niet meer waterdicht is. Vochtproblemen kunnen tot flinke schade aan de woningconstructie en de gezondheid leiden. Met een goede dakisolatie los je ze in één keer permanent op.
Voordelen
Vaak is het veel makkelijker om isolatiemateriaal óp een dak aan te brengen. Aan de buitenzijde leg je materiaal met de hulp van de zwaartekracht op een bestaande structuur. Als je je dak isoleert werk je constant boven je vermogen, en moet je grote stukken materiaal met moeite vastmaken aan de onderkant van het dak.
Als je de isolatie binnenin aanbrengt, zorgt dat er uiteraard voor dat je bovenste verdieping goed opgeruimd moet worden. En omdat de isolatie een tijdje kan duren, is die verdieping niet beschikbaar voor het reguliere gebruik ervan.
Verder bescherm je op deze manier ook het dak zelf tegen temperatuur en weer. Een extra beschermde laag bovenop je dek bedekt ook de kwetsbare constructies van je dek. Hierdoor gaan ze minder snel rotten, uitzetten of schade vertonen.
Nadelen
Er kleven ook een paar minpunten aan het isoleren van je dak langs buiten. Op een dak klimmen voor werkzaamheden brengt altijd het risico op een val met zich mee. Daarom is het altijd een goed idee om een professional voor deze klus in te schakelen.
Ook zijn de materialen die gebruikt worden voor een dak isoleren langs de buitenkant net iets minder isolerend dan de materialen voor een binnenisolatie. Dat geldt zowel voor de isolatie van koude als van geluid. Het verschil is echter gering.