Dakisolatie prijs: richtprijs en extra kosten

Dakisolatie is sinds het begin van 2020 verplicht voor alle zelfstandige woningen in Vlaanderen. Er komen echter heel wat kosten bij kijken. In dit artikel bespreken we daarom de prijs van dakisolatie op meerdere vlakken zoals het type dak en isolatiemateriaal. Wil je een exacte prijs kennen voor jouw dakisolatie? Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen van specialisten. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Prijs dakisolatie per type dak

De prijs voor dakisolatie hangt van meerdere factoren af: de isolatiemethode, het type dak en het gekozen isolatiemateriaal. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen per soort dak en verschillende soorten dakisolatie weer. 

Type dakIsolatiemethodePrijs per m² (inclusief plaatsing en exclusief btw)
Hellend dakLangs binnen€ 20 – € 50 (exclusief afwerking)    
Hellend dak Langs buiten € 40 – € 60 (exclusief afwerking)    
Plat dak Langs binnen € 25 – € 40 (exclusief afwerking)    
Plat dak Langs buiten € 45 – € 100 (inclusief afwerking)    
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer€ 20 – € 40    

1. Isolatie hellend dak

Als je een hellend dak hebt, kan je ervoor kiezen om het langs de binnenkant of buitenkant te isoleren. Een isolatie langs binnen kost gemiddeld tussen de 20 en 50 euro. Een dak aan de buitenkant isoleren, heeft een gemiddelde prijs die tussen de 40 en 60 euro ligt. 

Een dak aan de buitenzijde isoleren is efficiënter en op lange termijn ook voordeliger. Het nadeel is dat je volledige dakbedeking verwijderd moet worden. Bovendien ligt de kostprijs ook hoger dan bij een isolatie aan de binnenkant. Gelukkig verdien je de investering sneller terug: langs buiten isoleren doet je namelijk serieus besparen op energiekosten. 

Deze isolatiemethode is ideaal wanneer je dakbedekking aan vervanging toe is. Je kunt dan zowel je dakbekleding vervangen als je dak van kwalitatieve isolatie voorzien. 

schuine dak isoleren

2. Plat dak

Heeft je woning een plat dak? Dan heb je de keuze uit drie isolatiemethodes: een koud dak, een warm dak en een omkeerdak of omgekeerd dak. 

Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van je dak aangebracht. Meestal kiest een vakman niet voor deze manier van isoleren. De houten constructie kan namelijk sneller rotten omdat het niet in de isolatieschil zit.

Een koud dak is wel een veel goedkopere isolatiemethode dan een warm dak. De gemiddelde prijs ligt tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter. 

Bij een warm dak komt de isolatie op de buitenkant van het dak terecht. Een plat dak langs buiten isoleren, kost gemiddeld tussen de 45 en 100 euro per vierkante meter. Hou er bovendien rekening mee dat je nog de prijs van de nieuwe dakbedekking erbij moet rekenen.

Deze isolatiemethode is efficiënter dan een koud dak en heeft daarom een hoger prijskaartje. 

Naast een warm of koud dak bestaat nog een derde mogelijkheid: een omkeerdak of omgekeerd dak. Je plaatst de isolatie op de dakbedekking zelf. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van een omgekeerd dak is 45 euro per vierkante meter. Afhankelijk van het isolatiemateriaal ligt de prijs hoger of lager.

Plat dak isoleren

Meer weten?

3. Zoldervloerisolatie laten plaatsen

In plaats van je dak te isoleren, kan je er ook voor kiezen om je zoldervloer te isoleren. Dit is de makkelijkste optie. Als je een beetje handig bent, kan je dit bovendien zelf doen. De isolatie van je zoldervloer is enkel aangeraden als je de zolderkamer niet als leefruimte gebruikt. Je verliest namelijk heel wat kostbare ruimte binnenshuis. 

Een zoldervloerisolatie doet je wel besparen op je energiefactuur. De gemiddelde prijs ligt tussen de 20 en 40 euro.

Zoldervloerisolatie

Tip: vraag premies voor dakisolatie aan

Je kunt de kosten voor dakisolatie gedeeltelijk drukken door dakisolatie premies aan te vragen. Het is wel belangrijk dat de werken door een vakman worden uitgevoerd. Enkel dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie of andere premies.  

Combineer je de installatie van dakisolatie met andere energiebesparende maatregelen en dateert de eindfactuur van je eerste investering uit 2021 of later? Dan heb je ook recht op de EPC-labelpremie.

Ligt de datum van je eindfactuur in 2020 (of vroeger)? Dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. De Mijn VerbouwPremie kan je combineren met de EPC-labelpremie of de Totaalrenovatiebonus, maar laatste twee premies zijn niet met elkaar cumuleerbaar. 

Is je woning ouder dan 10 jaar en zijn de werken door een specialist uitgevoerd? Dan heb je ook recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. 

Premie aanvragen

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Wat kost een dak isoleren per m2? [Prijzen per isolatiemateriaal]

Nu je de kostprijs voor dakisolatie per soort dak en isolatiemethode kent, is het ook interessant om te weten hoeveel het isolatiemateriaal gemiddeld kost.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende isolatiematerialen en hun richtprijs per vierkante meter. Bovendien geven we ook de vereiste dikte van de materialen weer. Zo ben je zeker dat je op een kwalitatieve manier isoleert. 

Isolatiemateriaal Vereiste dikte Richtprijs per m² (exclusief btw en plaatsing)
Glaswol16 – 21 cm€ 10 – € 20
Rotswol16 – 21 cm€ 20 – € 35
Houtwol16 – 21 cm€ 20 – € 25
PUR-schuim 12 – 14 cm€ 15 – € 30
EPS-platen12 – 14 cm€ 10 – € 20
PUR-platen12 – 14 cm€ 20 – € 25
PIR-platen 12 – 14 cm€ 25 – € 30
Geïsoleerde platen 12 – 14 cm€ 50 – € 200
Papiervlokken16 – 21 cm€ 20 – € 35
Cellulose 16 – 21 cm€ 20 – € 30

1. Glaswol

Een vaak gekozen isolatiemateriaal is glaswol. Deze soort minerale wol heeft namelijk een goede isolatiewaarde, is gemakkelijk te gebruiken en is tot slot relatief goedkoop. Het enige nadeel is dat dit isolatiemateriaal je huid en ogen kan irriteren. Zorg daarom altijd voor beschermende kledij en een mondmasker als je met glaswol werkt. 

De prijs voor een dakisolatie met glaswol ligt gemiddeld tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter. Als je de isolatie bovendien zelf plaatst, bespaar je nog meer op de kosten. 

Let op: als je glaswol voor dakisolatie wil gebruiken, moet er een onderdak aanwezig zijn. Ook een dampscherm is sterk aangeraden. Zo voorkom je onaangename vochtproblemen zoals schimmelvorming. 

Dak isoleren met glaswol

2. Rotswol

Ook rotswol is een goede minerale wol voor dakisolatie. In vergelijking met glaswol heeft het bovendien betere akoestisch isolerende eigenschappen. Voor rotswol betaal je gemiddeld tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter

Tijdens de isolatiewerken met rotswol voorzie je beter goede beschermende kledij en een mondmasker. Ook dit materiaal kan je huid en ogen irriteren.

Dak isoleren met rotswol

3. Isolatieplaten (EPS, PIR en PUR platen)

Isolatieplaten zijn ideaal voor dakisolatie. Dat is niet verwonderlijk: ze hebben de hoogste isolatiewaarde en zijn handig in gebruik. De prijs verschilt afhankelijk van welke isolatieplaten je kiest. De goedkoopste isolatieplaten zijn EPS-isolatieplaten.

Voor EPS-platen betaal je gemiddeld tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter. PIR-platen kosten gemiddeld tussen de 25 en 30 euro. PUR-platen hebben tot slot een gemiddelde kostprijs die tussen de 20 en 25 euro ligt. 

Bijkomend is de prijs afhankelijk van de dikte van de platen, de werkwijze en het soort dak.

Dak isoleren met isolatieplaten

4. Gespoten PUR-schuim

PUR-isolatie komt ook in de vorm van spuitisolatie voor. Dit isolatiemateriaal is erg makkelijk te gebruiken. Met PUR-schuim kan je moeiteloos kieren en naden opvullen. PUR-schuim heeft een gemiddelde prijs van 15 tot 30 euro. Zelf met PUR-schuim isoleren is echter ingewikkeld: je schakelt best een vakman in.

Dak isoleren met PUR-schuim

Ontvang een richtprijs op maat

Hoeveel kost het om een dak van 100 vierkante meter te isoleren?

De gemiddelde prijs voor een dakisolatie van 100 vierkante meter ligt tussen de 2.200 2.800 euro (exclusief btw en inclusief plaatsing). Deze prijs is voor het isoleren van een spantendak met glaswol (16 cm dikte).  

Prijsbepalende factoren

Hierboven hebben we de richtprijzen voor dakisolatie per type dak, isolatiemethode en isolatiemateriaal besproken. De exacte prijs voor het isoleren van je dak hangt echter van heel wat factoren af. We bespreken deze hieronder in meer detail. Zo weet je zelf waarmee je rekening kunt houden. 

1. Oppervlakte en dikte isolatiemateriaal

De totale dakoppervlakte die geïsoleerd moet worden, heeft een aanzienlijke invloed op de prijs. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de kostprijs per vierkante meter ligt. De voorbereidende werken zijn namelijk hetzelfde bij zowel grote als kleine projecten. De prijs voor de dikte van het isolatiemateriaal werkt volgens hetzelfde principe. 

2. Isolatiemateriaal zelf

Een tweede factor die de totale kostprijs in een grote mate bepaalt, is het isolatiemateriaal zelf. Er zit een flink verschil in de prijzen van de verschillende materialen omwille van de volgende redenen:  

  • Kostprijs van de gebruikte grondstoffen.
  • De moeilijkheidsgraad van de werken.
  • De isolatiewaarde van het materiaal. 

Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk om de goedkoopste soort dakisolatie te gebruiken: elk dak vraagt zijn eigen juiste isolatiemateriaal. 

Ook je persoonlijke wensen spelen een rol in de keuze van een isolatiemateriaal: wil je een natuurlijk materiaal? Zijn geluidswerende eigenschappen voor jou belangrijk? 

Een isolatiespecialist kan je helpen bij je keuze. Door zijn ervaring en nodige technische kennis weet hij welke materialen voor jouw dak geschikt zijn. Onze gratis offerteservice brengt je in contact met meerdere deskundigen. 

3. Type dak en isolatiemethode

Er bestaan verschillende isolatiemethodes. Het type dak bepaalt welke manier geschikt is. 

  • Plat dak. Een plat dak is kwetsbaarder voor condensvorming. Daarom laat je het beter langs de buitenkant isoleren in plaats van de binnenkant. Ook een nieuwe dakbekleding zorgt ervoor dat je vochtproblemen beter kunt vermijden. Deze methode heeft wel een hoger prijskaartje. 
  • Hellend dak. Ook een schuin dak isoleer je beter aan de buitenkant: Zo heb je minder kans op koudebruggen en is je dak beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Deze methode is duurder dan een hellend dak langs binnen isoleren. 
  • Zoldervloer. Deze isolatiemethode is de goedkoopste manier om je dak van isolatie te voorzien. Best gebruik je de zolder dan niet als leefruimte, maar als opslagruimte: er gaat namelijk heel wat beschikbare ruimte binnenshuis verloren. Dit zorgt er echter wel voor dat je efficiënter kunt verwarmen. 

4. Voorbereidende werken en werken achteraf

Een dakisolatie is meer dan enkel isolatie plaatsen. De voorbereidende werken zijn minstens even belangrijk: het verwijderen van de dakbedekking, mogelijke beschadigingen zoals scheuren aan het dak herstellen… 

Maar ook na de isolatiewerken kunnen bijkomende werken vereist zijn. Denk aan het plaatsen van nieuwe dakbedekking of een nieuwe binnenafwerking plaatsen. 

Deze voorbereidende werken en werken achteraf creëren extra kosten. Hou dit in je achterhoofd wanneer je van plan bent je dak te laten isoleren.

Dakisolatie

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Waarom (natuurlijke) dakisolatie plaatsen?

Enkele redenen om voor dakisolatie te kiezen, zijn de volgende: 

  1. De nieuwe norm voor dakisolatie in Vlaanderen stelt dat woningen die vóór 2006 gebouwd werden, een geïsoleerd dak moeten hebben. In totaal gaat het om zo’n 200.000 woningen. De eigenaars hadden tijd tot 2020 om dit in orde te brengen. Anders bestond de kans dat hun woning onbewoonbaar werd verklaard. 
  2. Je brengt dakisolatie best zo snel mogelijk in orde: de prijs om je dak te isoleren stijgt onder andere door corona, de prijsstijging van grondstoffen en materiaalschaarste. 

Tip: Hou rekening met het feit dat energieprijzen de komende jaren waarschijnlijk nog meer zullen stijgen. Isolatie is een van de beste manieren om te besparen op je energierekening. Het is een voordelige investering die je huis energiezuiniger maakt. 

Ben je benieuwd naar de prijzen die vandaag door specialisten gehanteerd worden? Vul onderstaand offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen en advies op maat. 

Dak isoleren langs binnen

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op maat op.

Zo kan je meerdere tarieven en adviezen met elkaar vergelijken en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij je situatie en budget past. Tot slot plaatsen deskundigen je dakisolatie op een veilige en correcte manier. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.