Dakisolatie prijs: richtprijs en extra kosten

Dakisolatie is sinds begin 2020 voor bepaalde woningen verplicht. Een dak isoleren gaat echter gepaard met een kostenplaatje. In onderstaand artikel geven we je wegwijs doorheen de verschillende richtprijzen die gehanteerd worden.

Waarom dakisolatie plaatsen?

Er zijn eigenlijk alleen maar goede redenen om uw dak te isoleren.

  1. De nieuwe norm voor dakisolatie in Vlaanderen stelt dat ook de woningen die vóór 2006 gebouwd werden een geïsoleerd dak moeten hebben. In totaal gaat het om zo’n 200.000 woningen, en de eigenaars zullen zich ten laatste in 2020 in orde moeten stellen om te vermijden dat hun woning onbewoonbaar wordt verklaard.
  2. Snel erbij zijn is de boodschap, want de kans bestaat dat de prijs om uw dak te isoleren zal stijgen naarmate deze datum dichterbij komt. De prijs van dakisolatie is dus zeker nog aan schommelingen naar boven toe onderhevig!

Ontdek in onderstaande tabel de gangbare richtprijzen voor het isoleren van je dak. Afhankelijk van het type dak (hellend of plat dak) en de gekozen isolatietechniek (langs binnen of buiten)kunnen de prijzen sterk van elkaar verschillen.

De kostprijs voor energie zal de komende jaren alleen maar stijgen, zoveel is zeker. Wie vooruitziend is, kan dus maar beter investeren in goede dakisolatie. En daar best ook niet te lang mee wachten, want het ziet er naar uit dat dat de overheid in de toekomst op de premies voor dakisolatie zal bezuinigen. Maar wat zijn nu de factoren die de kostprijs van dakisolatie bepalen?

Om de kostprijs van je dakisolatie te berekenen dien je uiteraard nog rekening te houden met een aantal bijkomende factoren:

  1. Het isolatiemateriaal: Glaswol, rotswol, PUR-schuim, isolatiepanelen, … je dak isoleren kan met tal van verschillende materialen. Vraag vooraf dus zeker advies aan een isolatiespecialist want de prijzen per materiaal kunnen sterk van elkaar verschillen. Kies je voor glaswol of rotswol, dan starten de prijzen vanaf €10 per m². De prijs voor PUR-schuim ligt echter hoger en begint vanaf €50 per m².
  2. De oppervlakte:Naast het gekozen materiaal dient u ook rekening te houden met de oppervlakte die geïsoleerd moet worden.
  3. De isolatietechniek: Vraag hierbij ook advies aan de isolatiespecialist. Bepaalde daken zullen namelijk een isolatie langs buiten of binnen vereisen.

Premies dakisolatie

U kunt de totale kostprijs van uw dakisolatie naar beneden halen door te genieten van een aantal dakisolatie premies. Bij elke woningrenovatie is dakisolatie, vandaag de dag, noodzakelijk geworden. Op termijn zal dit je mooie besparingen opleveren op je energiefactuur. Benieuwd naar het budget die je voor dakisolatie zult moeten vrijmaken? Ontdek de prijs per type dak en per isolatiemateriaal.

Prijs dakisolatie per type dak

De prijs van je dakisolatie hangt af van de manier waarop je gaat isoleren, je daktype en het isolatiemateriaal dat je gaat gebruiken. Ben je benieuwd wat de isolatie van jouw daktype gaat kosten op de verschillende isolatiewijzen? Hieronder vind je een overzicht!

Type dakRichtprijs
Hellend dak€50 à €65 per m²
Plat dak€30 à €70 per m²
Zoldervloer€20 à €20 per m²

Prijs isolatie hellend dak

Als je een hellend dak hebt, dan kan je dak langs de binnen- of buitenzijde geïsoleerd worden. Deze methode is de goedkoopste en makkelijkste. Voor de isolatie van je dak langs de binnenzijde, betaal je gemiddeld tussen de 13 en 20 euro per vierkante meter. Je kan er ook voor kiezen om je dak langs de buitenkant te isoleren. Op die manier gebeurt de isolatie net iets efficiënter.

Het nadeel is dat je dakbedekking verwijderd moet worden. De isolatie van je dak langs de buitenkant zal je tussen de €50 en €65 per vierkante meter liggen. Het isoleren van je dak langs de buitenkant kost dus wat meer, maar je huis zal ook beter geïsoleerd zijn. Hierdoor spaar je meer geld uit op je energierekening. Als je dakbedekking aan vervanging toe is, dan is dit het ideale moment om je dak langs de buitenkant te laten isoleren.

Prijs dakisolatie hellend dak

Prijs isolatie plat dak

Heb je een plat dak? Dan zal je kunnen kiezen voor een koud dak, een plat dak of een omgekeerd dak. Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van je dak aangebracht. Meestal wordt er echter niet voor deze manier van isoleren gekozen, omdat de houten constructie op die manier makkelijker kan rotten. Het is echter wel zo dat een koud plat dak veel goedkoper is dan een warm dak.

Zo zal je maar vanaf €30 per vierkante meter betalen. Als je kiest voor een warm dak, dan wordt je dak langs de buitenzijde geïsoleerd en moet je er ook de prijs van de nieuwe dakbedekking bijrekenen. Hierdoor zal je wat meer betalen. De prijs begint vanaf €70 vierkante meter. Deze manier van isoleren is veel efficiënter en daardoor de meerprijs zeker waard. Er is nog een derde mogelijkheid: je kan je isolatie op je dakbedekking laten plaatsen. Dit wordt ook wel een omgekeerd dak genoemd. Als je hiervoor kiest, dan zal dit je ongeveer €50 per vierkante meter kosten.

Prijs zoldervloerisolatie

In plaats van je dak te isoleren, kan je er ook voor kiezen om je zoldervloer te isoleren. Dit is de makkelijkste optie. Als je een beetje handig bent, dan kan je dit zelf doen. De isolatie van je zoldervloer is enkel aangeraden als je de zolderkamer niet gebruikt, want je kan heel wat plaats verliezen. Een zoldervloerisolatie kan je wel geld besparen. De gemiddelde prijs van een zoldervloerisolatie ligt tussen de €20 en €26 en is daardoor veel goedkoper dan de alternatieven.

Prijs dakisolatie per isolatiemateriaal

Nu weet je wat het isoleren van je dak je gaat kosten afhankelijk van je daktype en de werkwijze. Het is echter ook interessant om te weten hoeveel de dakisolatie je zal kosten afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gaat gebruiken. We hebben de verschillende mogelijkheden op een rij gezet:

IsolatiemateriaalRichtprijs
Glaswol+- €20 per m²
Isolatieplaten€10 à €25 per m²
PUR-schuim+- €30 per m²
Rotswol+- €35 per m²

Glaswol

Een eerste isolatiemateriaal dat je kan kiezen is glaswol. Glaswol is erg populair om te gebruiken voor een dakisolatie, omdat het materiaal een goede isolatiewaarde heeft, makkelijk te gebruiken en goedkoop is. Het nadeel is dat dit isolatiemateriaal je huid kan irriteren.

Zorg dus altijd voor beschermende kledij als je met glaswol werkt. Let op: als je glaswol wilt gebruiken voor je dakisolatie, dan moet er wel een onderdak aanwezig zijn en ook een dampscherm is aangeraden.

De prijs van de isolatie van je dak met glaswol begint vanaf €20 per vierkante meter. Als je de isolatie zelf plaatst, dan zal het je zelfs maar vanaf €10 per vierkante meter kosten.

Isolatieplaten

Prijs isolatieplaten

Isolatieplaten worden vaak gebruikt bij een dakisolatie. Dat is niet verwonderlijk, want ze zijn erg handig in gebruik en relatief goedkoop. De prijs hangt natuurlijk wel af, van welke isolatieplaten je kiest. De goedkoopste isolatieplaten zijn EPS-isolatieplaten.

Deze zullen je rond de €10 per vierkante meter kosten, voor een dikte van 10 centimeter. Voor PIR-isolatieplaten betaal je gemiddeld tussen de €7 en €18 per vierkante meter en voor XPS-isolatieplaten betaal je tussen de €12 en €16 per vierkante meter.

De prijs is afhankelijk van het materiaal, de dikte van de isolatieplaten, de werkwijze, en je dak. Deze prijzen zal je betalen, als je je dak zelf isoleert. Als je hiervoor liever een vakman inschakelt, zal je gemiddeld €25 per vierkante meter betalen.

PUR-schuim

PUR-isolatie komt ook in de vorm van spuitisolatie. Dit isolatiemateriaal is erg makkelijk te gebruiken. Met PUR spuitisolatie kan je moeiteloos kiertjes opvullen. Je dakisolatie met Pur schuim zal je ongeveer €30 per vierkante meter kosten. Als je met PUR schuim wilt isoleren, dan kan je dit zelf wel niet doen.

Rotswol

Dak isoleren met rotswol

Ook rotswol wordt vaak gebruikt voor het isoleren van een dak. Als je minerale wol wilt gebruiken, dan is rotswol nog een betere keuze dan glaswol op vlak van isolatie, want rotswol zorgt ook voor een goede akoestische isolatie. Voor rotswol zal je ongeveer €20 per vierkante meter betalen als je het zelf plaatst.

Huur je een vakman in? Dan zal de isolatie je ongeveer €35 per vierkante meter kosten. Tijdens het werken met rotswol voorzie je beter beschermende kledij, want ook dit materiaal kan je huid irriteren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.