Isolatieplaten dak: kostprijs, soorten en plaatsing

Isolatieplaten zijn een snelle en eenvoudige manier voor dakisolatie. Het zijn platen van isolerend materiaal die je op verschillende plekken kunt plaatsen zoals het dak. Door middel van een goede isolatie van jouw dak hoef je minder vaak de verwarming aan te zetten. Dit zal er dus op de lange termijn voor zorgen dat je geld bespaart, want de energierekening gaat dus omlaag.

Er zijn verschillende soorten isolatieplaten en ze hebben ook verschillende doeleinden. In dit artikel leggen wij jou alles uit wat je hierover moet weten!

Wat kosten isolatieplaten?

Er zijn verschillende isolatieplaten die dus ook gepaard gaan met verschillende prijzen. De goedkoopste optie zijn EPS isolatieplaten. Dit kost ongeveer €10 per vierkante meter voor een plaat van 10cm. De eigenschappen van EPS worden hieronder nog uitgelegd.

De duurste optie is meestal PIR, wat ongeveer €25 kost per vierkante meter. De prijzen lopen dus nogal uiteen, maar dit hangt natuurlijk ook af van de mate waarin jouw dak wordt geïsoleerd. Ook de prijzen per bedrijf verschillen, dus vergelijk dit vooraf zodat je niet voor verassingen komt te staan.

De gemiddelde per soort op een rij per vierkante meter.

Isolatiemateriaal Prijs per m²
EPS-isolatie €10/m²
XPS-isolatie €12-17/m²
PUR-isolatie €10-25/m²
PIR-isolatie €10-27/m²

Welke isolatieplaten kiezen?

Welke isolatieplaten voor je dak kiezen?
Er zijn veel verschillende isolatieplaten, maar de vier meest bekende zijn: XPS, PUR, PIR en EPS. Deze worden dan ook door de meeste bedrijven gebruikt. Elk materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen en voor-en nadelen.

Tijdens het beslissen welk materiaal het beste is voor jou moet je dus beslissen wat je belangrijk vindt en welke prijs je ervoor wilt betalen. Daarnaast ligt het er ook aan wat voor soort dak je hebt: een plat of een schuin dak. Hieronder worden alle materialen stuk voor stuk uitgelegd.

XPS isolatieplaten

XPS isolatieplaten zijn gemaakt van geëxtrudeerde polystyreen en is dus van kunststof gemaakt. Een aantal voordelen van die materiaal zijn dat het vochtbestendig is, een goede isolatiewaarde hebben en drukvast zijn. Aangezien ze vochtbestendig zijn kan dit materiaal goed gebruikt worden in bijvoorbeeld de kelder of andere vochtige ruimtes.

XPS is drukvast waardoor het ook vaak als vloerisolatie wordt gebruikt. XPS isolatieplaten hebben een tand- en groef systeem, waardoor de warmte minder snel verloren gaat. Dit komt omdat er minder snel kieren ontstaan. Een nadeel is dat het snel vlam vat, dus het mag niet in aanraking komen met vuur.

PUR isolatieplaten

PUR isolatieplaten zijn gemaakt van polyurethaan. Er bestaat ook PUR schuim, maar dit heeft een lagere isolatiewaarde en is ook minder consistent. PUR isolatieplaten zijn daarentegen een stuk beter, want het heeft een hoge isolatiewaarde en zijn ook erg efficiënt.

Ze zijn eenvoudig in elkaar te klikken en sluiten ook goed aan. Vanwege de goede isolatiewaarde hoeven de platen niet dik te zijn. PUR schuim is wel een goede oplossing voor schuine daken en werkt ook goed om randen op te vullen van de PUR isolatieplaten.

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten worden gemaakt van polyisocyanuraat. Ze zijn minder brandbaar en werken nog net iets beter dan PUR isolatieplaten, waardoor de platen ook dunner worden aangeboden. Dit is dus ideaal wanneer er weinig ruimte is voor isolatieplaten.

De PIR isolatieplaten zijn ideaal voor een plat dak. Bovendien kan dit materiaal goed gebruikt worden in vochtige ruimtes, want het absorbeert geen vocht. Het nadeel van dit materiaal is dat het dus wel prijziger is en het is ook niet recyclebaar.

EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten worden net als XPS isolatieplaten gemaakt van geëxtrudeerde polystyreen. In de volksmond is dit materiaal beter bekend als piepschuim. EPS is erg licht en dus makkelijk om te verplaatsen. Dit is ook de goedkoopste variant en zijn goed bestand tegen vocht. De EPS isolatieplaten zijn vanwege deze redenen ook best populair.

Plaatsing isolatieplaten

Er zijn ook twee verschillende manieren om de isolatieplaten te plaatsen. Dit zijn de opties op een rijtje:

  • Dakisolatie aan de binnenkant: dit gebeurt vaker en is ook de klassieke manier om een dak te isoleren. Bij deze techniek hoeft de dakbedekking er niet vanaf. Schuine daken hebben meestal houten balken waartussen de isolatieplaten dan komen. Wanneer dit er niet is, moeten er eventueel extra houten balken geplaatst worden zodat het effectief geïsoleerd wordt. Bij een plat dak wordt dit eerder afgeraden, want dan gaat deze isolatiemethode gepaard met grotere temperatuurschommelingen.
  • Dakisolatie aan de buitenkant: hierbij wordt de dakbedekking weggehaald en dan worden de isolatieplaten geplaatst. Een voordeel van deze methode is dat er niets verandert aan de binnenkant, waardoor je de ruimte niet hoeft leeg te halen. Deze manier van isoleren is wel meestal duurder dan isoleren vanuit binnen.

Hoe isolatieplaten aanleggen?

Hoe isolatieplaten snijden?

Elk huis heeft natuurlijk weer andere afmetingen, waardoor je ook een andere maat isolatieplaten nodig hebt. Deze zijn wel beschikbaar in verschillende maten, maar zullen vrijwel nooit perfect passen zonder de maat aan te passen.

Je zult ze dus op maten moeten laten maken of zelf zagen. Je kunt dit soms door bedrijven laten doen, zodat je jezelf de moeite bespaart en een grotere rommel voorkomt. Je geeft dan gewoon de maten door en dan gaan zij aan de slag. Zij gebruiken namelijk professionele zaagmachines die het beste resultaat zullen geven.

Hierdoor krijg je rechte zaagsnedes. Als je het zelf wilt snijden kun je een isolatiezaag kopen. Dit zijn zagen die speciaal gemaakt zijn om isolatieplaten te zagen. De zaag heeft namelijk een speciale vertanding die voor een zo glad mogelijk resultaat zorgt.

Hoe isolatieplaten bevestigen?

Wanneer je je isolatieplaten bevestigt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je het isolatiemateriaal bijvoorbeeld nooit proppen. Als je weinig ruimte hebt moet je voor een isolatieplaat kiezen die weinig ruimte in beslag neemt zoals PIR isolatieplaten. Bij het afsnijden moet je een marge van een centimeter aanhouden zodat er geen kieren ontstaan.

Als je de platen hebt bevestigd, moet je ervoor zorgen dat het luchtdicht wordt. Zo kun je de naden bijvoorbeeld met schuim afdekken. Verdiep je ook in een dampscherm. Hiermee scheid je de warme lucht binnen van de koude oppervlakten.

Waarom kiezen voor isolatieplaten?

Zoals we al eerder hebben gezegd zijn isolatieplaten een makkelijke manier om je huis te isoleren. Het is redelijk goedkoop en je bespaart ook nog eens geld door een lagere energierekening. De voordelen en nadelen vatten we hieronder nog even samen.

Voordelen

Een aantal voordelen zijn al benoemd zoals de hoge isolatiewaarde, geldbesparing op de energierekening en een goede isolatie. Het isoleren van je dak is dus ook een investering, maar het gaat ook lang mee. Daarnaast is het isoleren ook goed voor het milieu, omdat je de CO2 uitstoot vermindert.

Tot slot kun je je huis voor een hoger bedrag verkopen als het dak geïsoleerd is. Je krijgt namelijk een beter energielabel, wat een potentiële koper natuurlijk erg kan waarderen.

Nadelen

Ten eerste moet je natuurlijk best wel veel tijd en geld steken in het isoleren van je dak. Als je vanuit binnen isoleert moet de ruimte natuurlijk leeg zijn en de klus zelf duurt ook wel een aantal dagen. Als je het huis langs de buitenzijde isoleert ben je nog langer bezig, dat kan wel een aantal weken duren.

Als het slecht weer is kunnen ze namelijk niet werken. Het dak kan ook veranderen, waardoor hij er minder mooi uit kan zien. Tot slot kost het natuurlijk ook geld. Het is dus best een grote investering, maar uiteindelijk levert het natuurlijk ook geld op!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.