Glaswol dakisolatie: voordelen, plaatsing en eigenschappen
Glaswol als dakisolatie biedt zowel thermische als akoestische isolatie. Het is budgetvriendelijk en eenvoudig te plaatsen. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen van glaswol. Je leest hoe je glaswol moet plaatsen en welke dikte je nodig hebt. Je komt ook meer te weten over de prijs en eigenschappen van glaswol.
Inhoud
Wat is glaswol dakisolatie?
Glaswol bestaat uit vezels van gesmolten glas en bevat voor 99% lucht. Het valt onder de categorie minerale wol in de isolatiewereld. Glaswol bestaat in de vorm van isolatiedekens, isolatieplaten en inblaasisolatie.

Prijs glaswol isolatie 2025
De prijs van glaswol is afhankelijk van de oppervlakte van je dak en de dikte van de isolatie. Gemiddeld betaal je € 25 à € 35 per vierkante meter, exclusief btw en plaatsing. Vraag hier je gratis offertes aan om prijzen te vergelijken.
Is glaswol goed voor dakisolatie?
Glaswol heeft verschillende voordelen. Het heeft een goede isolatiewaarde en is redelijk budgetvriendelijk. Je kan het samendrukken en het is dus makkelijk te plaatsen. Hierdoor is er een luchtdichte aansluiting met het oppervlak waartegen de isolatie wordt geplaatst.
Het is ook thermisch isolerend en een goede geluidsisolator. Glaswol draagt bij aan de brandveiligheid van je huis. Het heeft een lange levensduur van ongeveer 50 jaar en is volledig recycleerbaar.
Waarop letten bij het kiezen van glaswol?
Er zijn een paar nadelen verbonden aan het gebruiken van glaswol als isolatiemateriaal. Het kan namelijk huidirritaties veroorzaken. Daarom wordt het aangeraden om beschermende kledij en een stofmasker te dragen als je glaswol gaat plaatsen.
Ook is de isolatiewaarde van dit materiaal minder goed dan die van andere isolatiematerialen zoals PUR of PIR. Zorg er daarom voor dat de isolatielaag dik genoeg is. Deze laag moet minimaal 16 cm dik zijn.
Glaswol isolatie: is 20 cm de ideale dikte?
De dikte van de isolatie kan effect hebben op de isolatiewaarde. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat. Om de dikte te bepalen, moet je de juiste Rd-waarde berekenen. Je kan zelf de isolatiedikte berekenen op basis van de lambdawaarde. De dikte van glaswol moet minimaal 16 cm zijn. Het beste is om zo dik mogelijk te isoleren. Je isolatielaag is idealiter 18 à 20 cm dik.
Dampscherm
Het dampscherm is een folie die voor de isolatielaag geplaatst wordt. Het dampscherm voorkomt dat waterdamp in de muren dringt en draagt bij tot een betere luchtdichtheid. Door het dampscherm te plaatsen, kan het isolatiemateriaal niet gaan rotten.

Hoe glaswol plaatsen?
Glaswol isolatie bestaat in diverse uitvoeringen. Er zijn glaswoldekens, isolatieplaten en glaswol in de vorm van inblaasisolatie. Afhankelijk van het type dak dat op je woning ligt, zal de plaatsing van dit materiaal anders zijn.

Glaswoldekens
Glaswoldekens worden vooral voor schuine daken gebruikt. Ze zijn flexibel en sluiten goed aan op de dakconstructie. De dekens worden tussen de houten balken geplaatst. Ze worden niet rechtstreeks op de dakpannen geplaatst, maar op het onderdak. Heb je geen onderdak, dan moet je eerst een folie aanbrengen.

Glaswol isolatieplaten
Glaswolplaten worden vooral toegepast bij platte daken, maar soms ook bij schuine daken. De platen worden tussen de dakstructuur geplaatst. Ze zorgen voor geluidsdemping en thermische isolatie.

Glaswol inblaasisolatie
Inblaasisolatie wordt vooral bij spouwmuren en houten tussenvloeren gebruikt. Deze techniek wordt niet zo vaak toegepast, maar biedt uitstekende geluids- en thermische isolatie. Hierbij wordt de wol tussen het onderdak en het dampscherm gespoten.
Waar kan glaswol dakisolatie voor worden gebruikt?
Glaswol kan op bijna elk dak gebruikt worden. Het materiaal wordt vooral gebruikt op hellende daken en zoldervloeren.
Hellende daken
Voor hellende of schuine daken zijn glaswoldekens of platen de beste keuze. Deze kunnen gemakkelijk tussen de balken van de dakconstructie geplaatst worden. Bij deze methode moet er geen nieuwe dakbedekking gelegd worden.
Zoldervloeren
Meestal worden woningen via de buitenkant geïsoleerd. Maar als je je zolder niet gebruikt, kun je die isoleren in plaats van de buitenkant van je woning. Zo warmt de zolder niet mee op en verwarm je een ruimte minder, wat goed is voor je energierekening. Bij zoldervloeren kan je kiezen tussen glaswoldekens, platen en inblaasisolatie. De plaatsing neemt minder tijd in beslag dan bij een dak, waardoor je tijd bespaart.

Laat een vakman je glaswol dakisolatie uitvoeren
Het is een optie om glaswol isolatie zelf te plaatsen. Aangezien glaswol makkelijk samendrukbaar is, is het ook makkelijk hanteerbaar. Zorg wel altijd voor beschermende kledij, aangezien glaswol huidirritaties kan veroorzaken. Soms kan het best ingewikkeld zijn om dakisolatie te plaatsen, daarom roep je het best de hulp in van een vakman.
Zij kunnen advies op maat bieden en voor een optimaal resultaat zorgen. Het brengt ook financiële voordelen met zich mee, want alleen als je een isolatiespecialist inhuurt, kan je aanspraak maken op subsidies en premies.
Ook interessant voor jou:
Zit je na het lezen van deze tekst nog met vragen over glaswol dakisolatie? Misschien worden ze hieronder wel beantwoord. Heb je geen vragen meer, dan kun je altijd gratis een offerte aanvragen om de juiste keuze te maken en de beste vakman te vinden voor jouw woning.
Hoe dik isoleren met glaswol?
Wat als je glaswol aanraakt?
Kunnen ratten tegen glaswol?
Glaswol of steenwol / rotswol?
Interesse in glaswol dakisolatie? Vul het formulier in en vergelijk specialisten en offertes
Wil je glaswol dakisolatie laten plaatsen? Vul dan onderstaand formulier in om vrijblijvend offertes aan te vragen bij verschillende specialisten. Door offertes te vergelijken krijg je een duidelijk overzicht van prijzen, aanpak en mogelijkheden. Zo vind je eenvoudig de beste vakman bij jou in de buurt en bespaar je op de kosten. Vraag nu gratis offertes aan en maak een weloverwogen keuze voor jouw dakisolatieproject.