Glaswol: voordelen, plaatsing en eigenschappen

Glaswol is een zeer populair materiaal voor dakisolatie. Een van de redenen hiervoor is dat deze zeer goedkoop is en eenvoudig te plaatsen is. In dit artikel geven we je meer info over de verschillende eigenschappen van dit isolatiemateriaal.

Glaswol prijs

Als je een goed isolatiemateriaal zoekt om bijvoorbeeld het dak of de vloer te isoleren, dan is dit materiaal een zeer goede optie. Één van de redenen is dat het materiaal relatief goedkoop en vrij gemakkelijk te plaatsen is.

Qua prijs-kwaliteitverhouding is het de beste keus die je kunt maken. Het is aan te raden een vrijblijvende offerte te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Je kunt daarbij uitgaan van een prijs van rond de €20 per vierkante meter. Hierbij zit plaatsing van het materiaal inbegrepen. Als je zelf aan de slag gaat, dan betaal je rond de €10 per vierkante meter.

Ontvang je prijs op maat

Waarom kiezen voor glaswol isolatie?

Er zijn veel voordelen die bijdragen aan de reden waarom je zou moeten kiezen voor glaswol.

  • Ten eerste is het materiaal vrij gemakkelijk zelf te plaatsen en kost het niet veel geld, wat fijn is voor de portemonnee.
  • Ten tweede heeft het materiaal veel samendrukbaarheid, waardoor verschillende stukken goed tegen elkaar kunnen worden gedrukt en er geen warmte tussen kieren zal ontsnappen.
  • Ten derde absorbeert het geluid, waardoor het ook prima werkt als geluidsisolatie.
  • Ook is het materiaal brandveilig, een zeer belangrijk punt. Niet alleen beschermt het tegen brand, ook gaat het schimmel en ongedierte tegen.

Geluidsisolatie

Glaswol is een ideaal materiaal wanneer u een ruimte geluiddicht wilt maken. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het isolatiemateriaal is, des te beter het geluid isoleert.

Daarnaast heeft het een dubbel effect, want de ruimte houdt direct ook meer warmte vast. Niet alleen het dak, maar ook de vloer kan geluidswerend worden gemaakt. Vooral bij een houten vloer is dit materiaal aan te raden.

Isolatiewaarde

Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde. Deze wordt bepaald door de Lambda waarde en de R-waarde. De Lambda waarde geeft de hoeveelheid warmte aan dat dwars door het isolatiemateriaal verloren gaat.

Isolatiemateriaal dat warmte goed vasthoudt, heeft een lage lambda waarde. De R-waarde geeft de dichtheid van het materiaal weer. Een hoge R-waarde is daarom aan te raden.

Glaswol kiezen: waarop letten?

Als je kiest voor isolatie met dit materiaal, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Er bestaan namelijk verschillende types en afmetingen. Zo zijn er bijvoorbeeld glaswolrollen die voorzien zijn van een aluminium laag die een dampwerende functie heeft. Daarmee hoef je dus geen apart dampscherm aan te schaffen.

Wil je vooral de vloer isoleren, dan kun je beter kiezen voor glaswolplaten. Deze zijn extra stevig en daarom gemakkelijk bij de vloer te bevestigen. Als je het dak gaat isoleren, meet dan van te voren goed de ruimte tussen de kepers en het dak op, zodat je de juiste dikte aanschaft.

Ontvang je prijs op maat

Glaswol diktes

Het bepalen van de dikte van glasvezel voor je dak, hangt af van hoeveel ruimte er tussen het dak en de kepers is. Kies altijd de juiste maat, zodat de gehele ruimte is opgevuld.

Doorgaans gaat het hierbij om 160 millimeter. Daarnaast zijn er ook diktes verkrijgbaar van 60 tot en met 180 millimeter. Daarbij geldt dat hoe dunner met materiaal, hoe minder het isoleert of geluiddicht is.

Dampscherm

De mate van isolatie is niet alleen afhankelijk van de glaswolplaten. Alleen als je het geheel goed afwerkt, zul je optimaal resultaat krijgen. Zo moet de isolatie worden afgeschermd met een dampscherm. Doe je dit niet, dan is je isolatie niet luchtdicht en kan er vocht en damp bij het materiaal komen.

Uiteindelijk kan de isolatie erdoor gaan schimmelen en moet het vervangen worden. Het dampscherm kan bestaan uit aluminium of Polytheen, een kunststof folie.

Het scherm wordt vastgeniet aan de isolatie en afgeplakt met plakband. De afwerking is belangrijk, omdat alles naadloos moet aansluiten. Als er een kiertje openblijft, kan er alsnog schimmel in de isolatie ontstaan.

Hoe glaswol plaatsen?

Het fijne van dit materiaal is dat het gemakkelijk zelf te plaatsen is en er dus niet altijd een professional aan te pas hoeft te komen. Wel zijn er een aantal zaken waar je bij het plaatsen op moet letten.

Als je het namelijk niet goed aanbrengt, kan het effect verloren gaan. Als je het materiaal voor je dak wilt gebruiken, let dan op dat dit alleen mogelijk is bij zoldervloeren en hellende daken.

Plaats het materiaal altijd tussen de kepers van een spantendak. Als er geen kepers zijn, dan moeten die eerst worden bevestigd. Wanneer je het materiaal aanbrengt, zorg dan altijd voor een afmeting met een marge van ongeveer twee centimeter, zodat er niet per ongeluk ruimte tussen de isolatie komt. Vergeet ook niet een dampscherm bij de isolatie aan te brengen.

Hiermee voorkom je dat damp en condensatie die zich in het huis bevindt, de isolatie aantast. Zorg ook altijd voor een goede bescherming wanneer je de isolatie aanbrengt. Glaswol bestaat namelijk uit vezels die tijdens het plaatsen loskomen. De vezels zijn zo klein dat je ze kunt inademen en ook kunnen ze je ogen irriteren. Draag dus altijd een beschermende bril en een mondkapje.Waarom kiezen voor glaswol?

Glaswoldekens

Als je niet veel tijd en geld kwijt wilt zijn aan de isolatie, dan kun je het beste kiezen voor glaswoldekens. Deze zijn ideaal voor het isoleren van hellende daken of houten vloeren. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn gemakkelijk in gebruik.

Ook bestaat er een variant met een aluminium laag, de spijkerflens. Deze zijn extra handig, omdat de aluminium laag meteen dient als dampdekker. Glaswoldekens moet je zelf op maat snijden voordat je ze aanbrengt.

Glaswol platen

Het isoleren van wanden, vloeren en plafonds doe je het beste met platen. Deze glaswolsoort is extra stevig en daarom gemakkelijk te plaatsen. Platen zijn ook geschikt voor geluidsisolatie. Het is belangrijk dat je tijdens het aanbrengen van het materiaal lichte druk zet op de platen, zodat er geen kieren ontstaan. Vervolgens werk je het geheel af met bijvoorbeeld een gipsplaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.