Koud dak: opbouw en plaatsing
Ben je van plan om dakisolatie te plaatsen onder je dak? Kom dan meer te weten over de effectieve koud dakisolatie methode. Met een goede dakisolatie kun je flink op je energiekosten besparen en voorkom je vervelende klachten zoals vocht of condens problemen.
Dit kan vervolgens weer tot gezondheidsklachten leiden en de waarde van je huis flink omlaaghalen. Kort om, genoeg redenen om een goede om eens meer te weten te komen over het isoleren van je dak doormiddel van een koud dak.
Kom meer te weten over het plaatsen van een koud dak, de voordelen en de nadelen en bekijk wat er zoal komt kijken bij het plaatsen van een koud dak.
Inhoud
Wat is een koud dak?
Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren, een veel gebruikte en eenvoudige manier is de koud dakisolatie methode. De koud dakisolatie methode is een het aanbrengen van een dampscherm boven het plafond. Deze laag wordt aangebracht aan de warme kant van het isolatiemateriaal ligt. Na het aanbrengen van deze laag wordt er vaak nog extra isolatiemateriaal aangebracht.
Een koud dakisolatie is de ideale manier om zonder een flinke verbouwing een goede isolatie aan te brengen. Bij een koud dakisolatie kun je het isolatiemateriaal namelijk gewoon onder de dakconstructie plaatsen, terwijl je bij andere methoden zoals een warm dak de isolatielaag er juist boven ligt.
Ondanks de koud dakisolatie methode vaak wordt gebruikt, brengt het ook nadelen met zich mee, daar lees je verder op meer over.
➡️ Laat je adviseren door een isolatiespecialist
Opbouw koud dak
Een koud dakisolatie is opgebouwd uit isolatiemateriaal dat geplaatst wordt tussen de balken van het dak en de dakconstructie. Het koude dak wordt dus aan de binnenzijde geplaatst waarvoor geen gehele verbouwing nodig is.
De volgorde van de koud dakisolatie opbouw is als volgt: plafond, daarboven de balklaag, daarboven de dakbschot, daarboven de dempremmende laag, daarboven het isolatiemateriaal en ten slotte de dakbedekking.
De methode kan zowel worden toegepast bij een hellend dak als voor een plat dak.
Koud dak vs warm dak
Het plaatsen van een koud dakisolatie heeft voordelen en nadelen ten opzichte van het plaatsen van een warm dak. Het verschil zit hem in de locatie en positie van het isolatiemateriaal.
Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal vaak boven de dakconstructie geplaats. Het voordeel van een warm dak is dat een warm dak een betere weerstand zal bieden teen verschillende weersomstandigheden. Een warm dak is dus effectiever. Echter, is het ook lastiger om dit type isolatie aan te brengen.
Vaak is er een volledige verbouwing voor nodig en is het dan ook aan te raden om deze methode toe te passen bij het bouwen van een huis of tijdens een grote verbouwing.
De kosten van een warm dak plaatsing kunnen hoog oplopen, terwijl een koud dakisolatie goedkoper is en stukke eenvoudiger te plaatsen is.
Hoe koud dak isoleren?
Wanneer het niet mogelijk is om een warm dak methode toe te passen, en je geeft de voorkeur aan een koud dak, kun je ervoor kiezen om dit zelf te plaatsen of dit aan een professionele vakman over te laten.
Ga je zelf je dak isoleren? Bekijk dan de verschillende materialen voor het plaatsen van een dak isolatie en ga professioneel te werk. Meet de ruimte zorgvuldig op en zorg ervoor dat je het juiste dempremmende materiaal in huis hebt.
Er zijn diverse isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. De meeste mensen gaan voor isolatie wol of voor isolatieplaten van glaswol, schapenwol of van rotswol. Deze materialen zorgen voor een goede isolatie en zijn relatief eenvoudig zelf te plaatsen.
Laat je koud dak isoleren door een vakman!
Wanneer koud dak isoleren?
Wanneer je geen warm dak kunt plaatsen, is een koud dakisolatie het geschikte alternatief. Een koud dakisolatie zal alsnog een goede isolatie bieden en je huis goed beschermen.
Het beste moment op een koud dakisolatie te plaatsen is wanneer je al aan het verbouwen bent. Om deze manier kun je tijd besparen en materialen wellicht vaker gebruiken.
Uiteraard is het aan jezelf wanneer je een koud dakisolatie methode toepast. In steeds meer gemeentes, echter, wordt het plaatsen verplicht en is een goede isolatie steeds meer belangrijk.
Nadelen
- Het nadeel van een koud dakisolatie methode dakisolatie is dat het minder effectief is dan een andere methode zoals warm dak isolatie. Het dak wordt minder goed beschermd tegen temperatuurswisselingen waardoor er wellicht kleine scheurtjes in je dak kunnen komen.
- Daarnaast is het vaak lastig om voor een goede ventilatie te zorgen met een koud dakisolatie. Een slechte ventilatie kan leiden tot houtrot en vochtproblemen.
- Ook kan het zo zijn dat wanneer je een koud dak, direct boven het plafond plaatst, je het dampscherm kunt beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het boren of wanneer je kabels plaatst. Deze beschadigingen kunnen leiden tot lijden tot vervelende schade wat invloed zal hebben op de algemene isolerende werking.
Overweeg een koud dakisolatie daarom altijd zorgvuldig en ga professioneel te werk bij het plaatsen.