XPS isolatie: eigenschappen, toepassingen en kosten

Door jouw huis te isoleren gaat er minder warmte verloren, waardoor je de verwarming minder vaak aan hoeft te zetten. Dit resulteert in een lagere energierekening, dus het is echt een investering. Heb je interesse in dakisolatie maar weet je nog niet welk isolatiemateriaal gebruiken? Ontdek in dit artikel de voordelen en mogelijkheden van XPS isolatie.

Wat is XPS isolatie?

Wat is XPS isolatie?XPS isolatieplaten zijn platen gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen. Van dit materiaal worden platen gemaakt die goed gebruikt kunnen worden voor de isolatie van jouw huis. Dit komt doordat het een gesloten cellenstructuur heeft. XPS isolatieplaten houden hierdoor lucht vast, wat een goede isolatiemethode is.

XPS isolatie vs. EPS isolatie

XPS en EPS worden soms door elkaar gehaald. Er zitten echter wel degelijk verschillen tussen. EPS is een materiaal dat beter bekend is als piepschuim en wordt ook gebruikt als isolatiemateriaal. EPS isolatie is goedkoper dan XPS isolatie, maar is ook minder durkvast en minder bestand tegen vocht. Dit zijn dus de nadelen tegenover XPS, maar daar staat dan de prijs natuurlijk tegenover.

Eigenschappen XPS isolatieplaten

  • Ten eerste is XPS goed bestand tegen vocht zoals eerder benoemd. Het materiaal is namelijk waterafstotend. Hierdoor kun je dit materiaal goed gebruiken in vochtige ruimtes zoals kelders. Het feit dat XPS isolatieplaten bestand zijn tegen micro-organismen en schimmels maakt ze nog geschikter voor bijvoorbeeld de kelder.
  • Daarnaast zijn XPS isolatieplaten drukvast wat betekent dat ze goed tegen druk kunnen. Hierdoor zijn de platen ook geschikt om voor de vloer gebruikt te worden.
  • Ten derde is het materiaal licht, dus is het makkelijk om te verplaatsen en te gebruiken. Om al deze redenen is XPS isolatie een erg veelzijdig materiaal, waardoor het bij bijna elke isolatiemogelijkheid gebruikt kan worden.

XPS isolatieplaten hebben echter ook een aantal nadelen. Ten eerste is XPS brandbaar. Dit materiaal kun je dus niet gebruiken als de ruimte in contact komt met vuur. Het vuur kan dan ook erg snel verspreiden, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Ten tweede is de productie van XPS niet goed voor het milieu. XPS isolatie platen worden gemaakt uit het restproduct van aardolie. De platen worden bovendien ook vrijwel nooit gerecycled, waardoor het een nog groter vervuilend effect heeft op het milieu. Wanneer je dus een milieuvriendelijke manier van isoleren wilt gebruiken is XPS niet geschikt.

Tot slot is XPS niet bestand tegen UV-stralen. Wanneer XPS isolatie blootgesteld wordt aan UV-licht verandert de structuur van dit materiaal. Dit heeft uiteraard invloed op de isolatiewaarde, dus wordt de isolatiewerking verminderd.

Isolatiewaarde XPS isolatieplaten

XPS heeft een sterke isolatiewaarde. Dit wordt uitgedrukt in de lambda-waarde. Hoe lager dit getal, hoe beter het isolatiemateriaal werkt. De lambda-waarde van XPS isolatie zit tussen de 0,032 W/mK en 0,035 W/mK.

Dit is beter dan EPS, maar minder goed dan bijvoorbeeld PIR en PUR isolatie. Dit betekent dus dat je van PIR of PUR een minder dikke isolatieplaat nodig hebt om de ruimte goed te isoleren. Dit wil echter niet zeggen dat XPS geen goed isolatiemateriaal is, want dat is het wel degelijk.

Prijs XPS isolatieplaten per m²

De prijs van XPS isolatie verschilt natuurlijk heel erg. De prijs hangt namelijk af van heel veel punten, waaronder de dikte van de plaat en het merk.

Over het algemeen kosten XPS isolatieplaten tussen de €12 en €19 per vierkante meter. Voordat je dus de isolatieplaten koopt moet je je verdiepen in de dikte en de kwaliteit, want dit heeft invloed op hoe goed jouw huis uiteindelijk geïsoleerd is. XPS is goedkoper dan PIR en PUR, maar duurder dan EPS. Bovendien moet je de bijkomende kosten natuurlijk niet vergeten.

Ten eerste komt er nog BTW bij, maar je moet ook bedenken of je het zelf gaat plaatsen of dat je een vakman inhuurt. Door middel van een vakman weet je zeker dat het goed geplaatst wordt, maar hier komen uiteraard weer kosten bij. Bovendien moet je nog aan de kosten denken die erbij komen met de overige tools die je nodig hebt zoals bijvoorbeeld een ladder.

Je kunt wel eventueel geld terug krijgen, want er bestaat isolatiepremie. Dit komt omdat het isoleren van jouw huis niet alleen goed is voor jouw portemonnee op de lange termijn, maar het is ook goed voor het milieu omdat je minder stookt. Door de isolatiepremie wordt een goede woningisolatie gestimuleerd.

XPS voor dakisolatie of niet?

XPS isolatieplaten zijn erg veelzijdig en kunnen dus voor heel veel isolatieklussen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de vloer en de kelder.

Je kunt ook jouw dak isoleren met XPS isolatieplaten, maar het is niet voor alle daken geschikt. Zoals eerder benoemd kan XPS niet tegen UV-stralen en dus niet tegen de zon. XPS-isolatieplaten zijn om deze reden dus niet geschikt op platte daken waarbij het materiaal in aanraking komt met UV-stralen. Hierdoor zou het materiaal namelijk niet goed genoeg werken.

Toch is XPS verder wel goed geschikt voor hellende en platte daken, zolang het dus niet in direct contact komt. De platen zijn niet buigbaar, maar de platen worden tussen de kepers van het dak geplaatst. Hierdoor is het geen probleem dat ze niet buigbaar zijn.

Wil je een plat dak isoleren, dan moet je wel op de drukvastheid letten om er nog overheen te kunnen lopen. De isolatieplaten moeten drukvast zijn, zodat ze niet indeuken en de isolatiewaarde hoog blijft.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.