Gipsplaat met isolatie: eigenschappen en richtprijs

Gipsplaat met isolatie (ook wel gyproc genoemd) is een zeer geschikt isolatiemateriaal om het warmteverlies van een ruimte te verminderen. Ze kunnen gebruikt worden om scheidingswanden en plafonds te isoleren. Bovendien gaan ze vochtproblemen tegen en verminderen ze geluidsoverlast. Lees hier hoe je dit gebruiksvriendelijke materiaal inzet om jouw woning te verbeteren. En hoe je gipsplaten inclusief isolatie voor de beste prijs kan aanschaffen.

De eigenschappen van gipsplaten met isolatie

Voor deze platen worden gipsplaten, gipsvezelplaten of gipskartonplaten bezet met een laag isolatiemateriaal. Ze worden in verschillende formaten en pakketten geleverd. Er zijn platen met afgeschuinde kant (AR) die naadloos tegen elkaar bevestigd kunnen worden. Platen met rode kant (RK) geven wél een naad en zijn daardoor geschikt voor hoeken.

Gipsplaat met isolatie vermindert het warmteverlies uit de woning of uit de ruimte. Daardoor vallen de stookkosten jaar na jaar lager uit, en wordt je woning belangrijk duurzamer en milieuvriendelijker. Ook beschermt de plaat tegen doorslaand vocht en vermindert die geluidsoverlast. Voor elk gebruiksdoeleinde bestaat er een aparte gipsplaat inclusief isolatie.

Gipsplaten zijn voordelig, makkelijk te zagen en te monteren. Ze kunnen eenvoudig van een aantrekkelijke coating, stuclaag of verflaag voorzien worden. Ze zijn echter niet sterk genoeg om zwaar te belasten. Als je er een lattenconstructie of andere constructies op wilt aanbrengen, is het beter om te kiezen voor een ander materiaal.

Gipsvezelplaten bevatten een vezelstructuur die hen zwaarder en beter bestand tegen schade maakt dan andere gipsplaten met isolatie.

Gipsplaat met isolatie: wat zijn de voordelen?

Akoestische isolatiepanelen

Geluidshinder in de woning kan het woongenot sterk aantasten. Zeker in rijtjeshuizen of in oudere panden kan lawaai van buiten of van de buren erg vervelend zijn. Maar ook dunne bakstenen wanden in de woning zelf kunnen veel geluid doorlaten.

Ook op dit punt kan een gipsplaat met isolatie uitkomst bieden. Er zijn een aantal speciale types gipsplaat met akoestische isolatie. Zogenaamde Gyproc Soundblock en Metalstud Soundblock platen zijn ontworpen om zo veel mogelijk van het storende geluid te dempen. Ook gipskarton met isolatie is erg geschikt voor dit doeleinde. De kosten van gipsplaat met akoestische isolatie ligt bovendien niet veel hoger dan die van andere types gipsplaat.

Voorkom vochtproblemen

Vochtproblemen in huis kunnen veel vervelende gevolgen hebben. Schimmelplekken, snel verlies van warmte en aantasting van de woningconstructie zijn maar een paar van de consequenties. Het is dan zaak om gipsplaten met een dampscherm (een dampwerende folie) te gebruiken. Die laag is onderdoordringbaar voor vocht. Door de betere warmteisolatie wordt ook de condensvorming in koude ruimtes minder.

Er zijn ook gipsplaten met isolatie die geschikt zijn voor gebruik in natte ruimtes, zoals de badkamer. Deze platen worden vaak aangeduid als WR gyproc en zijn te herkennen aan hun groene kleur. Zij kunnen uitkomst bieden bij vochtproblematiek die ontstaat in de badkamer of in een andere natte ruimte van de woning.

Verschillende isolatiematerialen mogeijk

De isolatielaag is op de gipsplaat vastgekleefd of verlijmd en zit daar stevig op vast. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen die gebruikt worden om de platen te maken. De gipsplaat kan bezet zijn met een dikke laag glaswol, PUR of PIR, XPS en EPS. Ook natuurlijke, duurzame materialen zoals kurk, schapenwol en houtvezels zijn in de handel verkrijgbaar.

Elk van de gebruikte isolatiematerialen heeft zijn eigen isolatiewaarde en prijs. Sommige van deze materialen hebben bovendien ook een brandwerende werking. Een vrijblijvend advies van een vakman kan helpen bij het maken van de juiste plaat voor jouw woning.

Hoe gipsplaten met isolatie plaatsen?

Een gipsplaten met isolatie monteren is meestal eenvoudig. Als er sprake is van een droge muur, kunnen isolatie gipsplaten eenvoudig tegen de muur gelijmd worden. L-gips is daarvoor het aangewezen materiaal. De isolerende laag wordt dan tegen het oppervlakte geplaatst, en de gipsplaat komt aan de zichtbare kant. Bij een plafond is het vaak een beter idee om de platen met schroeven vast te zetten.

Een natte muur is een ander verhaal. Vaak is het dan niet mogelijk om de platen te bevestigen met L-gips of met lijm. Het is dan soms noodzakelijk om eerst de bron van de vochtoverlast op te sporen en die een halt toe te roepen.

Dat is soms makkelijker dan je denkt: kapotte dakpannen, een lekkende goot of staand water op een plat dak zijn een paar veelvoorkomende oorzaken. Een alternatief is het plaatsen van een frame tegen de muur of tegen het plafond, waarop de platen worden bevestigd. Dan komen ze niet direct in contact met het vochtige oppervlak.

Misschien leent de conditie van de muur zich niet voor het direct bevestigen van de gipsplaatisolatie. Dan kan de muur eerst voorbehandeld en gestuct worden. Een advies van een vakman kan in alle gevallen duidelijkheid scheppen over wat de meest effectieve werkwijze is, en hoe de klus correct uitgevoerd kan worden.

Prijs gipsplaat met isolatie

De gips met isolatie kosten zijn laag – en verdienen zich bovendien terug door de lagere stookkosten. De prijs van het materiaal is afhankelijk van de gekozen soort isolatie. Platen met een laag van 9 centimeter dikke PUR of glaswol kosten €20 tot €30 per vierkante meter. Meer hoogwaardige materialen kunnen duurder wezen, met kosten die oplopen tot €50 per vierkante meter.

De kosten van gipsplaat isolatie kunnen voor een deel terugverdiend worden via een isolatiepremie. De gemeentes en de overheid geven een premie voor woningisolatie. De premie hangt af van de isolatiewaarde (Lambda-waarde) en de dikte van het gebruikte materiaal. Ga zeker even na welke premies er in jouw streek gelden, aangezien die de kosten van de gipsplaat op isolatie sterk kunnen verlagen!

Gipsplaat met isolatie plaatsen? Vergelijk vrijblijvend offertes!

Bij bovenstaande tarieven gaan we er vanuit dat je zelf de gipsplaten in je woning aanbrengt. Als je een vakman inschakelt, komen daar uiteraard arbeidskosten bij. Toch zijn er goede redenen om dit werk uit te besteden aan een professional. Je krijgt dan een uitvoering die volledig is afgestemd op jouw woning, waardoor die een maximale isolatiewaarde behaalt. Bovendien kan het je veel overlast en frustratie besparen!

Als je er over denkt om voor het plaatsen van gipsplaten met isolatie een vakman in te schakelen, vraag dan in jouw omgeving offertes aan. Deze zijn doorgaans gratis en vrijblijvend, en je kunt direct zien wat voor jou de beste keuze is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.