Dakisolatie plaatsen: zelf plaatsen, mogelijkheden en richtprijzen

Dakisolatie voorkomt heel wat problemen. Bovendien is de isolatie van je dak tegen 2020 verplicht in Vlaanderen. Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan is het dus verstandig om dit alsnog te doen. Wil je graag weten hoe je dit moet doen en welk isolatiematerialen er bestaan? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt!

Wanneer dakisolatie plaatsen?

Bij het plaatsen van een dak, moet je eigenlijk altijd aan dakisolatie denken. Als je dakbedekking vernieuwd moet worden, dan is dit het ideale moment om je dak alsnog van isolatie te voorzien. Het is belangrijk dat je dit doet, want volgens de Vlaamse dakisolatienorm is dakisolatie in 2020 verplicht!

Bovendien zorgt een goede isolatie ervoor dat je minder geld zal betalen op je energierekening. Door dakisolatie spaar je dus heel wat geld uit!

Dakisolatie plaatsen: zelf plaatsen of laten doen?

Als je handig bent en kennis hebt van het plaatsen van dakisolatie, dan kan je ervoor kiezen om je dak zelf te isoleren. Op die manier zal je wat geld uitsparen.

In de meeste gevallen is het echter aangeraden om het werk te laten doen door de dakspecialist. Als je niet precies weet hoe je de isolatie moet plaatsen, dan kan het zijn dat de isolatie niet goed uitgevoerd wordt.

Bovendien kan het gevaarlijk zijn om je isolatie zelf te doen, voornamelijk als je gaat isoleren langs de buitenkant. Door voor een dakwerker te kiezen, weet je dat de isolatie op een professionele en doeltreffende manier zal gebeuren. Bovendien kan je dan ook genieten van extra subsidies!

Welke dakisolatie plaatsen?

Er zijn heel wat verschillende isolatiematerialen waaruit je kan kiezen, voor het isoleren van je dak. Welk materiaal je het beste kiest, hangt af van je budget en de isolatiewijze. Veel gebruikte materialen voor dakisolatie zijn:

Glaswol

Glaswol is één van de minerale wollen die je kan kiezen als isolatiemateriaal voor je dak. Glaswol wordt gemaakt van gerecycleerd glas en is verkrijgbaar in de vorm van dekens, losse zaken en matten. Het voordeel van glaswol is dat het makkelijk te plaatsen en voordelig is.

Bovendien heeft het een uitstekende isolatiewaarde. Als je glaswol wilt gebruiken, dan moet je wel voldoende ruimte hebben tussen je houtwerk.

Zorg er ook voor dat je je voldoende beschermt tijdens het werken met glaswol. Dit isolatiemateriaal is niet het prettigste materiaal om mee te werken, want het kan je huid irriteren. Als je jezelf voldoende beschermt, dan is er echter nauwelijks iets van te merken.

Glaswol dakisolatie plaatsen

EPS isolatie

Een ander isolatiemateriaal waarvoor je kan kiezen is EPS. EPS isolatie komt onder de vorm van parels of isolatieplaten. EPS staat ook bekend als kunstschuim of isomo en is een licht materiaal, waardoor het eenvoudig te gebruiken is.

EPS is bovendien een van de voordeligste isolatiematerialen die er is. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk, omdat het 100 procent recyclebaar is.

XPS isolatie

XPS is polystyreen hardschuim en lijkt wat op EPS, maar toch zijn er enkele verschillen. XPS isolatieplaten zijn nog beter bestand tegen vocht en zijn ook drukvaster. De isolatiewaarde van EPS en XPS platen zijn nagenoeg gelijk en de prijs van XPS isolatieplaten ligt ietsje hoger, dan die van EPS isolatieplaten.

PIR isolatie

PIR isolatie is een populaire keuze, voornamelijk omdat PIR platen vochtbestendig zijn, een hoge isolatiewaarde hebben en drukvast zijn. Daarnaast zijn ze ook brandwerend en makkelijk te verwerken. PIR isolatieplaten worden voornamelijk gebruikt bij het isoleren van platte daken of bij het isoleren van de zoldervloer.

PUR isolatie

PUR isolatie heeft wat weg van PIR isolatie, maar de isolatiewaarde is minder en deze isolatieplaten zijn ook niet zo brandveilig. PUR isolatieplaten zijn nog steeds een goede keuze, want ze zijn duurzaam, omdat ze niet vochtgevoelig zijn.

PUR kan je ook in schuimvorm toepassen, dat is handig voor het opvullen van naden en kieren. Dit isolatiemateriaal is wel niet de milieuvriendelijkste keuze.

Dakisolatie plaatsen: prijs en premies

Het is moeilijk om een exacte prijs te plakken op het isoleren van een dak, want er zijn veel factoren waarvan de prijs afhankelijk is. Dakisolatie prijzen kunnen dus sterk uiteen lopen, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt, de professional en de isolatiemethode die je kiest. Als je een exactere prijs wilt hebben, is het verstandig om een offerte te laten opstellen door een dakwerker.

Ontvang je prijs op maat

De gemiddelde prijs ligt meestal tussen de €2.200 en €2.800 , voor een oppervlakte van 100 m². Deze prijs is inclusief plaatsing en met gebruik van glaswol (16cm).

Als je je dak laat isoleren met gespoten PUR, dan zal je ongeveer tussen de €30 en €35 per vierkante meter betalen. Met PIR isolatieplaten, zal je tussen de €22 en €32 per vierkante meter betalen, met EPS isolatieplaten tussen de €17 en €20 per vierkante meter en voor XPS isolatieplaten tussen de €25 en €27 per vierkante meter.

Premies dakisolatie

Als je je dak laat isoleren door een professional, dan kan je ook genieten van een aantal premies. Zo kan je beroep doen op een premie van de netbeheerder, dit bedraagt €6 per vierkante meter.

rolluik-plaatsen-premie.png

Als je meerdere energiebesparende investeringen tegelijk laat doen, dan kan je zelfs recht hebben op een totaalrenovatiebonus van 25 procent op je eindrekening. Daarnaast kan je geld besparen door de offertes van verschillende professionals te vergelijken!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Hoe dakisolatie plaatsen?

Het isoleren van dak, kan je op verschillende manieren doen. Benieuwd hoe jij je dak het best kan isoleren? Lees dan snel verder!

Hellend dak

Een hellend dak isoleren kan langs de binnenzijde of langs buiten. Als je langs de binnenkant isoleert, dan is dit de eenvoudigste én goedkoopste manier.

Als je een beetje handig bent, dan kan je je hellend dak dus zelf op deze manier isoleren. De isolatie langs binnen heeft echter ook een aantal nadelen. Deze manier van isoleren is minder efficiënt. Als je langs de buitenkant isoleert dan zal het je dakconstructie goed beschermen tegen verschillende weersinvloeden en bovendien neemt het ook geen ruimte in.

De binnenzijde isoleren, doe je zo:

  • Werk je met minerale wol? Breng het isolatiemateriaal tussen de kepers of spanten van je dak aan.
  • Plaats daarna een dampscherm over je isolatievlak, zodat er geen vocht binnen kan dringen.
  • Dicht de naden van het dampscherm af met tape. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een houten raamwerk te maken, bijvoorbeeld wanneer je kepers niet diep genoeg zijn.
  • Als je werkt met isolatieplaten, dan moet je deze tegen het gebinte schroeven en een dampscherm is dan meestal niet nodig.

De buitenzijde isoleren, doe je zo:

  • Verwijder de dakbedekking en leg het isolatiemateriaal op de dakconstructie.
  • Plaats hierboven je onderdak.
  • Schroef daarna de pan- en tengellatten weer op hun plek en plaats de dakbedekking terug waar het hoort.

Plat dak

Ook een plat dak isoleren kan op verschillende manieren : je kan kiezen voor een omgekeerd dak, een koud dak en een warm dak.

De meest aangewezen methodes zijn het omgekeerd dak en het warm dak. Een koud dak wordt meestal afgeraden, omdat het dakvlak nog steeds onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Hierdoor kan de dakafwerking uitzetten of krimpen en dat kan leiden tot scheuren. Het is echter wel de goedkoopste methode.

  • Koud dak: hoewel deze methode meestal afgeraden wordt, wordt ze in sommige gevallen nog steeds toegepast. Het voordeel van deze methode, is dat de dakbedekking gewoon kan blijven liggen. Daarnaast wordt deze methode ook toegepast bij platte daken die om technische redenen maar een bepaalde hoogte mogen hebben. Bij een plat dak moet je het isolatiemateriaal aanbrengen aan de binnenzijde van je dak. Breng ook steeds een dampdicht scherm aan.
  • Warm dak: Bij een warm plat dak wordt de isolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie geplaatst. Op die manier zitten de constructiematerialen in de isolatieschil. Hier bovenop wordt een afdekking geplaatst, dat kan roofing, rubber, epdm, enzovoort zijn. Als je op deze manier wilt isoleren, dan moet je dus eerst de dakbedekking verwijderen.
  • Omgekeerd dak: de derde isolatiemethode voor je plat dak is een omgekeerd dak. Hier moet je je isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking plaatsen. Daarna moet er ook een ballastlaag komen, dit kan hout, grind of tegels zijn. Deze ballastlaag beschermt je isolatie. Deze methode wordt vooral toegepast bij daken die vaak belopen worden, zoals terrassen, balkons, enzovoort. Bij een omgekeerd plat dak is het belangrijk dat je kiest voor isolatiemateriaal dat erg drukvast en vochtbestendig is. Meestal wordt er gekozen voor XPS-platen.

Isolatie plaatsen op zolder

In plaats van je dak te isoleren, kan je er ook voor kiezen om je zolder te isoleren. Dit is een goedkoop en makkelijk alternatief. Kies enkel voor deze oplossing, als je zolderkamer niet gebruikt wordt als leefruimte, want door het isolatiemateriaal zal je heel wat ruimte verliezen. Ook als je voor zoldervloer isolatie kiest, heb je recht op premies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.