Isolatiematerialen

Isolatiematerialen zijn er in verschillende soorten en maten, met elk hun eigen samenstelling en eigenschappen. Welk type dakisolatie past het best bij jouw woning?

Glaswol

Glaswol isolatiemateriaalGlaswol is een zeer populair isolatiemateriaal. Laten we de voor-en nadelen van deze dakisolatie even van naderbij bekijken. Glaswol is wellicht het bekendste materiaal voor dakisolatie. Ze is verkrijgbaar op rollen (als flensdekens) of als soepele platen. Bovendien weegt ze weinig, heeft ze een hoge isolatiewaarde en is ze vrij goedkoop.

Dakisolatie in glaswol kun je echter wel alleen aanbrengen als er een onderdak is. Om te voorkomen dat de glaswol vocht absorbeert uit de ruimte, moet je ook een dampscherm aanbrengen langs de binnenzijde van het dak. Als je de glaswolisolatie plaatst, kan er ook een lichte huidirritatie optreden.

Rotswol

Waarom kiezen voor rotswol isolatiemateriaal?Rotswol zul je meer tegenkomen bij spouwmuurisolatie. Dit isolatiemateriaal is echter evengoed geschikt voor dakisolatie. Rotswol heeft een iets hogere dichtheid dan glaswol en isoleert dus beter tegen geluid. Daarnaast werkt ze, in tegenstelling tot glaswol, ook brandwerend.

De isolatiewaarde ligt, afhankelijk van de dichtheid, hoog tot zeer hoog. Rotswol is voorts verkrijgbaar als platen, spijkerflensdekens of deltaplaten, die erg geschikt zijn om de ruimtes tussen balken te isoleren. Bekende fabrikanten zijn Rockwool en Isover. Rotswol is duurder dan glaswol, is minder bestand tegen ongedierte en geeft bij plaatsing een grote kans op huidirritatie.

Isolatieplaten

Voor een snelle en efficiënte manier van isoleren zijn isolatieplaten perfect geschikt.

 Isolatieplaten zijn makkelijk in gebruik en zijn verkrijgbaar in talloze formaten en materialen. Bepaalde soorten panelen zijn ook verkrijgbaar met een aluminiumlaag, die als dampscherm functioneert. Bovendien zijn er al soorten die nauwelijks 4 cm dik zijn, zonder dat ze aan isolatiewaarde inboeten. Doordat ze zo dun zijn, kan je de ruimte onder het dak optimaal benutten. Daarnaast houden sommige types van deze dakisolatie het water tegen. Een onderdak plaatsen is dus niet meer nodig. Wat meer is: in tegenstelling tot andere dakisolatie als glas- en rotswol, irriteren de isolatiepanelen niet.

 Doordat dakisolatie panelen verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten, kan de prijs erg schommelen. Soms is het echter beter wat meer te betalen voor hoogwaardiger materiaal dan na enkele jaren de oude dakisolatie alweer te moeten vervangen.

EPS isolatie

EPS isolatiematerialenEPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, en is ook wel bekend als piepschuim of tempex. EPS isolatie is een van de meest gebruikte en bekende isolatiematerialen en wordt al jaren toegepast voor diverse isolatiedoeleinden. Het is een veel gebruikt isolatiemateriaal voor vloeren en daken en is beschikbaar in verschillende vormen.

Zo bestaat er bijvoorbeeld EPS platen en EPS parels. De platen worden met name gebruikt voor vloerisolatie, gezien ze eenvoudig te plaatsen zijn. De parels zijn handiger bij het opvullen van ruimtes, zoals bijvoorbeeld in kruipruimtes.

Het voordeel van EPS isolatie is dat het een relatief goedkope vorm van isoleren is. Het materiaal biedt daarnaast een goede isolatiewaarde en heeft ongeacht van de dikte, ongeveer een lambdawaarde van 0,036 w/mk. Ook is het materiaal eenvoudig te gebruiken. Het materiaal is licht en bewerkbaar en kan eenvoudig geplaatst worden op hoogte.

PIR isolatie

PIR staat voor Polyisocyanuraat en bestaat uit kunststof. PIR isolatie komt in een plaatvorm en biedt een hoge mate van isolatie. De platen zijn relatief hard en zijn vlot beloopbaar. Het materiaal is met name ideaal om een hellend dak mee te isoleren. De platen bieden een goede isolatie en een lange levensduur.

Het nadeel van de platen is echter dat je ze keer op keer op maat moet snijden, wat een redelijk secuur klusje is. Het materiaal is lastig te bewerken en laat zich niet eenvoudig samenpersen.

Het voordeel van PIR isolatiemateriaal is dat het nauwelijks vocht opneemt. Dit is ideaal in vochtige ruimtes, zoals kelders en daken. Vaak zijn PIR platen ook nog voorzien van een extra aluminiumlaag, hierdoor zijn de ze nog beter bestemd tegen vocht en gaan ze stukke langer mee. Daarnaast is het materiaal brandvertragend wat uiteraard erg belangrijk is voor de brandveiligheid van een woning of bedrijfspand.

XPS isolatie

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen en wordt net als EPS gemaakt van polysystreen. Echter verschillen de materialen onderling wel. Zo is XPS isolatie bijvoorbeeld drukvaster en geeft het een betere isolatie. XPS is daarnaast beter bestand tegen vocht en is eenvoudig te gebruiken.

XPS materiaal is een ideale manier om mee te isoleren en kan eenvoudig zelf worden toegepast. Zo wordt het gebruik voor vele vormen van isolatie, waaronder bijvoorbeeld dakisolatie, kelderisolatie, en vloerisolatie. XPS platen zijn vochtbestendig en een echte aanrader voor diverse isolatiemethodes.

Gipsplaten met isolatie

Gipsplaten isolatie worden zoals je waarschijnlijk al verwacht, gemaakt van gips en drogen hard op. Voor deze vorm van isoleren wordt vaak gekozen als een combinatie met een andere materiaalsoort, zoals glaswol of papiervlokken. Zo kan de gipsplaat bijvoorbeeld een ruimte met isolatiemateriaal keurig wegwerken. De platen zijn relatief goedkoop en zeer licht. Het nadeel hiervan is dat je de platen relatief breekbaar zijn en je de platen niet te zwaar kunt belasten en bewerken. Er zijn diverse soorten gipsplaten met elk diverse eigenschappen.

De gipsplaat biedt een goede isolering en is eenvoudig te installeren. Zo is het materiaal licht en smal en kun je het eenvoudig zelf aanbrengen. Ideaal dus voor een hellend dak of een plafond. Ook biedt gips een goede geluidsisolerende constructie, waardoor het ook een veel gebruikt isolatiemateriaal is in muren.

Papiervlokken

Papiervlokken isolatie wordt ook wel cellulose genoemd en is een goedkope en duurzame vorm van isoleren. Het materiaal is milieuvriendelijk gezien het volledig van gerecycled materiaal is gemaakt, zoals bijvoorbeeld krantenpapier. Het materiaal wordt door diverse proces verwerkt tot een goed isolerend materiaal dat veelvoudig inzetbaar is. Het voordeel van papiervlokken isolatie is dat het zeer ademend is en een goede geluidsisolering heeft. Ook is biedt het een goede warmte-isolatie van ongeveer 0,040w/mk.

Het nadeel van papiervlokken als isolatiemateriaal is dat het niet erg geschikt is voor vochtige ruimtes zoals in schachten of in keldervloeren. Ook kan het inblazen van het materiaal heel wat stof veroorzaken, waardoor je altijd een mondkapje moet dragen bij het aanbrengen. Ondanks dat is het een prima isolatiemethode en biedt het een hoge mate van warmte-isolatie.