Warm dak: eigenschappen, plaatsing en kostprijs
Ga je je plat dak isoleren, dan kan je kiezen tussen een warm, een omgekeerd of een koud dak. Tussen deze methodes bestaan er enkele verschillen en elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Wil je graag meer weten over een warm dak? Hieronder ontdek je de info die je nodig hebt!
Inhoud
Wat is een warm dak?
Er wordt gesproken van een warm dak als de isolatie langs de buitenkant van het dak wordt geplaatst. Onderop deze isolatie wordt er een dampscherm aangebracht. Bovenop de isolatie wordt een waterkerende laag geplaatst, dit kan rubber, roofing of epdm zijn.
Het is een populaire isolatiemethode voor een plat dak, omdat het dak op die manier fungeert als warmtebuffer. Als je je plat dak op deze manier isoleert, dan wordt ofwel de bestaande dakhuid verwijderd of wordt deze op de bestaande dakhuid geplaatst.
Warm dak vs koud dak
Meestal heeft de isolatie langs de buitenzijde de voorkeur als isolatiemethode voor een plat dak.
Een koud dak heeft namelijk een groot nadeel: ingesloten vocht kan niet makkelijk weg, waardoor er een groot risico is op condensatie binnenin en dat kan ervoor zorgen dat de dakconstructie rot. Dit zal je niet tegenkomen als je via de buitenkant isoleert, want de isolatie wordt aan de bovenzijde van de dragende constructie geplaatst en de dakbedekking wordt hier bovenop geplaatst.
Dit zorgt voor een betere bescherming en op die manier werkt de isolatie ook als warmtebuffer. Deze manier van isoleren voorkomt ook scheuren, doordat de dakconstructie minder uitzet of krimpt. Langs de buitenzijde isoleren mag dan wel duurder zijn, maar het is de meerprijs zeker waard!
Warm dak vs omgekeerd dak
Er is nog een derde methode waar je voor kan kiezen: het omgekeerd dak. Hierbij wordt de isolatie op de dakafdichting gelegd. Deze methode heeft veel overeenkomsten met de isolatie langs de buitenzijde, het verschil is de plaats waar de isolatielaag wordt aangebracht. Bij een omgekeerd dak komt de isolatielaag dus op de dakbedekking te liggen, waardoor de dakbedekking niet eerst verwijderd moet worden.
Op deze isolatielaag komt een ballastlaag te liggen, die de isolatielaag beschermt tegen verschuiven en schade. Als je kiest voor een omgekeerd dak, dan moet je kiezen voor isolatiemateriaal dat erg drukvast en vochtbestendig is. Een omgekeerd dak is dus een makkelijker alternatief, dat voornamelijk aangeraden wordt voor daken die veel belopen worden, zoals het geval is bij een terras, parking, balkon, enzovoort.
Het nadeel van een omgekeerd dak is dat het redelijk prijzig is, dus als je dak niet belopen wordt dan kan je hem ook gewoon langs de buitenzijde laten isoleren als je wat geld wilt uitsparen.
Opbouw warm dak
De opbouw van de verschillende isolatiemethodes is volledig anders. Als je dak langs de binnenzijde geïsoleerd wordt, dan ziet de opbouw er als volgt uit:
Eerst is er de dakvloer (dat kunnen breedplaatvloeren, houten planken, platen of betonnen weefsels zijn). Op de dakvloer komt een dampremmend membraan of dampremmende folie, die binnendringt vocht tegengaat. Op dit dampscherm komt er dan een isolatielaag met een hoge densiteit. Bovenop de isolatielaag komt dan uiteindelijk de dakafdichting.
Kostprijs warm dak
Als je de juiste keuze wilt maken voor het isoleren van je plat dak, dan kan het handig zijn om eerst te weten wat de isolatie langs de buitenzijde je zal kosten.
Hou er rekening mee dat deze methode over het algemeen wat duurder is dan een koud dak. Bij deze methode moet namelijk altijd een nieuwe dakbedekking geplaatst worden en dat scheelt in prijs. Deze isolatiemethode is wel veel efficiënter dan het isoleren langs de binnenzijde en dat is toch iets om rekening mee te houden.
Het is moeilijk om een precieze prijs te plaatsen op de dakisolatie langs de buitenzijde van een plat dak, want dit hangt sterk af van het gekozen isolatiemateriaal, de nodige veiligheidsvoorzieningen, de moeilijkheidsgraad, enzovoort. De gemiddelde prijs voor is 50 euro per vierkante meter.
Plaatsing warm dak: waarop letten?
Als je je plat dak wilt isoleren, dan zijn er een aantal dingen waarmee je beter rekening kan houden:
Isolatiemateriaal
Welk isolatiemateriaal je zal kiezen, voor het isoleren van een plat dak is erg belangrijk. Het isolatiemateriaal moet voldoende hard en vochtbestendig zijn. Daarnaast moet het ook ongevoelig zijn voor krimping en uitzetting. Je kan dus niet zomaar elk materiaal hiervoor gebruiken.
Weet je niet goed welk isolatiemateriaal je het best kan kiezen? Hieronder vind je enkele isolatiematerialen die je perfect kan gebruiken voor het isoleren van je plat dak:
- XPS platen: vaak wordt er gebruik gemaakt van XPS platen, dit zijn isolatieplaten die gemaakt zijn van restproducten uit aardolie. Ze hebben een gesloten celstructuur en zijn erg drukvast. XPS platen zijn voordelig in vergelijking met andere isolatiematerialen en eveneens makkelijk te gebruiken.
- PIR platen: PIR platen worden vaak gebruikt voor de isolatie van een plat dak. Dit komt omdat ze een hoge isolatiewaarde hebben en omdat ze makkelijk te gebruiken zijn. Daarnaast hebben ze goede brandwerende eigenscheppen en zijn ze vaak bekleed met een dampdichte laag. Dit zorgt ervoor dat een dampscherm overbodig wordt!
- Minerale wol: Gebruik je liever minerale wol? Dan kan dit ook, maar dan moet je natuurlijk wel kiezen voor minerale wol in plaatvorm. Deze vorm van isolatie is handig in gebruik en voordelig.