Spantendak isoleren: isolatiematerialen, plaatsing en extra info

Je spantendak isoleren kan je een grote besparing op je energierekening opleveren. Meer weten? Lees hieronder verder over de werkwijze en de materialen die voor deze dakisolatie gebuikt kunnen worden!

Wat is een spantendak?

Bij de kapconstructie van een dak worden de steunbalken, die gordingen genoemd worden, op dragende muren bevestigd. Is er geen dragende muur, dan wordt vaak voor een spantendak gekozen. Deze metalen of houten spanten worden met een onderlinge afstand van 30 tot 60 cm verticaal geplaatst.

De spanten zijn met elkaar verbonden, waardoor een soort skelet ontstaat en de daklast goed wordt verdeeld. De manier waarop de spanten aan elkaar vastgemaakt zijn, is afhankelijk van de dakvorm.

Spantendak vs. Gordingendak

Een spantendak heeft geen gordingen en mist dus de horizontale steunbalken die nodig zijn voor de stevigheid en de verdeling van het gewicht van het dak. Bij een gordingendak komt het gewicht terecht op de dragende muur waarop de gordingen rusten, bij een spantendak zorgt de onderlinge verbondenheid van de spanten voor de sterkte van het dak.

Een voordeel van een spantendak is, dat er veel verschillende vormen voor een kapconstructie mogelijk zijn. Een tweede voordeel is, dat met spanten grote overbruggingen gemaakt kunnen worden, terwijl gordingen door kunnen gaan zakken.

Hoe spantendak isoleren?

Vanwege de gordingen en kepers moet een gordingendak vaak in twee lagen geïsoleerd worden, terwijl bij een spantendak één laag isolatie volstaat. Een spantendak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Je kunt kiezen voor platen, dekens, geblazen of gespoten isolatie. Al deze vormen van isolatie garanderen een verminderd energieverlies en ze voorkomen luchtlekken, waardoor de warmte niet meer naar buiten kan verdwijnen.

Laat je spantendak isoleren door een vakman!

➡️ Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Waarop letten bij isolatie spantendak?

Welk materiaal je het best kunt gebruiken voor isolatie van een spantendak is afhankelijk van je budget, je voorkeur en het type dak. Hierbij geldt wel, dat hoe beter je isoleert, hoe meer je uiteindelijk zult gaan besparen.

Een belangrijk aandachtspunt bij het isoleren is een dampscherm. Een dampscherm beschermt je dakconstructie tegen vocht, houdt het isolatiemateriaal droogt en voorkomt het ontstaan van schimmels. Een aantal isolatiematerialen zijn standaard voorzien van een dampremmende laag. Een dampscherm wordt altijd aangeraden en is in sommige situaties zelfs noodzakelijk.

Isolatiedikte

Wanneer je wilt berekenen hoe dik je isolatiemateriaal moet zijn, moet je op de hoogte zijn van een aantal waarden m.b.t. de isolatielaag. Zo geeft de Rd-waarde de weerstand die een laag isolatie biedt tegen warmteverlies weer. Deze waarde wordt uitgedrukt in m²K/W: des te hoger de waarde, hoe hoger de weerstand, hoe beter de isolatie. De Rd-waarde krijg je, door de dikte in meters van het isolatiemateriaal te delen door de lambda-waarde.

De lambda-waarde toont de mate van geleiding van warmte van het materiaal weer. Deze waarde wordt uitgedrukt als W/mK. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie, dus hoe minder warmteverlies. De U-waarde toont de hoeveelheid warmte die er per vierkante meter per seconde verloren gaat, bij een binnen- en buitentemperatuurverschil van 1°C. Hoe lager de U-waarde, uitgedrukt in W/m²K, hoe minder warmte er verloren gaat.

Isolatiemateriaal

Er zijn veel isolatiematerialen geschikt voor het isoleren van dakspanten. Hieronder vind je een aantal veel gebruikte materialen met hun kenmerken.

Waarom spantendak isoleren?

Isolatiematten, rollen of dekens

  • Glaswol: goede isolatie tegen een lage prijs, veroudert niet, niet brandbaar, geluidsisolerende functie, ecologisch verantwoord, volledig recycleerbaar, bij plaatsing mogelijk irriterend voor luchtwegen en/of huid;
  • Rotswol: goede isolatie, beloopbaar en drukvast, brandt niet, zorgt voor akoestische isolatie, neemt geen vocht op;
  • houtwol: slaat veel warmte op, goede vochtregulering, damp-open isolatie, ecologisch verantwoord;
  • Celluloseplaten: thermische en akoestische isolatie, ecologisch verantwoord, brandveilig, eenvoudig aan te brengen, damp-open, vochtregulerend, bestand tegen vocht en schimmels, kieren en naden worden goed opgevuld.

Kunststof isolatieplaten

  • PIR: hoog isolatievermogen, dampdicht, zeer vochtbestendig, goede brandwerendheid;
  • PUR: hoog isolatievermogen, dunne laag is voldoende, luchtdichte isolatie, vochtbestendig;
  • EPS: goedkoop, vochtbestendig, recyclebaar;
  • XPS: hoge thermische weerstand, lichtgewicht, drukvast, vochtbestendig, eenvoudig te bewerken.

Gespoten isolatie

Gespoten isolatie wordt in vloeibare vorm op het oppervlak gespoten. Wanneer het in contact komt met zuurstof, neemt het enorm in omvang toe. Het is zeer geschikt voor moeilijk te bereiken plaatsen, sluit overal perfect aan, voorkomt koudebruggen, een dunne laag is voldoende, heeft een hoge vochtbestendigheid, is dampdicht en kan zonder plaatmateriaal worden aangebracht.

Geblazen isolatie

Geblazen isolatie wordt onder lage druk op een oppervlak of in een holle ruimte geblazen. Voorbeelden van materialen zijn inblaaswol, natuurlijke isolatiematerialen en EPS parels. Isolatie kan snel en zonder overlast gebeuren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.