Hennep isolatie: verschillen met hennepblokken, prijs per m² en isolatiewaarde
Zoek je een natuurlijke vorm van isolatie? Dan is hennep isolatie iets voor jou! Lees er hier meer over en ontdek de verschillen met hennepblokken, de prijs en de isolatiewaarde. Vraag via onderstaand offerteformulier 5 gratis en vrijblijvende offertes aan. Zo kunnen echte vakmannen je verder helpen met jouw hennep isolatie!
Inhoud
Wat houdt hennep precies in?
Hennep isolatie komt van de hennepplant! Deze plant beschikt over stevige, houtachtige hennepvezels. Van die vezels wordt hennepwol gemaakt, een materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Deze wol wordt dan verwerkt tot isolatieplaten en -dekens.
De hennepplant is makkelijk te kweken. In amper 100 dagen bereikt ze al een hoogte van 4 meter. Hennep kan gemakkelijk groeien op veel verschillende bodems. Daarvoor zijn bovendien geen bestrijdingsmiddelen of kunstmesten nodig! Bovendien hebben de planten luchtzuiverende kwaliteiten doordat ze CO2 uit de lucht halen. Dat alles maakt hennep een zeer milieuvriendelijk materiaal om mee te isoleren.
Wat is het verschil met hennepblokken?
Ken je hennepblokken al? Dit is een andere vorm van isolatie met hennep. Deze soort bestaat echter niet enkel uit hennep, maar ook uit kalk. Daarom noemen we dit materiaal ook wel kalkhennepblokken. Ze zijn ideaal voor verschillende soorten muurisolatie.
Wat maakt hennep een goede keuze?
Nu weet je wat hennep is. Maar wanneer kies je voor hennep als isolatie? En wanneer kies je beter niet voor hennep?
Voordelen hennep isolatie
Hennep is afkomstig van een plant! Dit maakt de isolatie veel beter voor het milieu dan andere isolatiematerialen op de markt. De natuurlijke stoffen zorgen ervoor dat de isolatie niet schadelijk of giftig is voor jou en het milieu.
Natuurlijk, ecologisch isolatiemateriaal
Hennep is afkomstig van een plant, wat het tot een milieuvriendelijk alternatief maakt voor traditionele isolatiematerialen. Bij de teelt zijn geen pesticiden of kunstmest nodig, en de plant groeit snel op verschillende bodems. Bovendien is hennep isolatie volledig vrij van schadelijke stoffen, wat het extra veilig maakt voor binnengebruik en beter voor het milieu.
Recyclebaar
Als gevolg daarvan is hennep isolatie volledig recyclebaar.
Degelijke isolatie
Hennep biedt goede thermische én akoestische isolatie.
Bestendig
Hennep isolatie is perfect opgewassen tegen allerlei schimmels en bacteriën.
Optimale vochtregulatie
Hennep heeft van nature een sterke vochtregulerende werking. Dat heeft een positief effect op het binnenklimaat van je woning.
Geurvrij
Met hennep heb je geen last van onaangename geurtjes! Bovendien veroorzaakt het geen irritatie aan je longen of huid.
Duurzame productie
Omdat de hennepplant als gewas makkelijk op veel plekken groeit, vraagt de productie weinig energie.
Lange levensduur
Hennep isolatie gaat makkelijk zo’n 50 jaar mee!
Hoge faseverschuiving
Hierdoor dringt warmte tijdens warme periodes minder snel het huis binnen. Het blijft lekker koel in de zomer!
Dampscherm
Dankzij de installatie van hennep isolatie heb je geen dampscherm nodig.
Welke nadelen kunnen verbonden zijn aan hennep isolatie?
Naast de vele voordelen zijn er enkele nadelen aan hennep isolatie.
Niet brandwerend
Isoleren met hennep vermindert het brandgevaar niet. Het valt in brandklasse E, een lage score op het gebied van brandveiligheid. Daarom voegen fabrikanten vaak brandvertragers toe aan de hennepwol.
Te veel vocht?
Hennep isolatie installeer je beter niet in vochtige ruimtes. Ondanks de vochtregulerende functie kan te veel vocht de isolerende werking verminderen. Installeer zeker een dampscherm wanneer je hennep isolatie toch wil inzetten in ruimtes waar het vochtig kan worden. Bespreek dit met een vakman!
Installatie
Niet iedereen kan hennep isolatie installeren. Je hebt speciaal gereedschap nodig! Daarnaast is het materiaal ook moeilijk te bewerken. Hennep vereist aangepaste middelen en een ervaren vakman.
Ongedierte
Irritante beestjes zoals muizen nestelen zich graag in dit natuurlijke isolatiemateriaal.
Moeilijk verkrijgbaar
Je kan niet overal hennep kopen. Dat zorgt ervoor dat de prijs een stuk hoger ligt dan bij meer generieke isolatiematerialen. Deze investering kan zeker de moeite waard zijn dankzij de lange lijst voordelen.

Prijs hennepisolatie 2025
Wat betaal je voor hennepisolatie? Het gemiddelde prijskaartje ligt op 15 à 20 euro per vierkante meter. Hennepblokken zijn vaak nog een stukje duurder. Dat maakt hennep zeker niet de goedkoopste optie! Weet wel dat hennepplaten en -dekens tot de meest duurzame en milieuvriendelijke opties behoren. Overweeg dus zeker de investering!
Wat zijn de isolerende eigenschappen van hennep?
Hoe goed isoleert hennep nu echt? Dit berekenen we aan de hand van de Rd-waarde en de Lambda-waarde.
Lambda-waarde van hennepisolatie
De Lambda-waarde drukt uit hoe goed het materiaal warmte geleidt. Concreet geldt: hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.
De Lambda-waarde van hennep ligt tussen de 0,038 en 0,042 W/mK. Dit maakt van hennep een degelijk isolatiemateriaal.
Rd-waarde van hennepisolatie
De Rd-waarde toont de warmteweestand van je isolatie aan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de warmte wordt binnengehouden.
De Rd-waarde van hennepisolatie is 4 m²K/W bij een dikte van 16 cm. Dat is een relatief hoge Rd-waarde voor kwalitatieve isolatie.

Waar kan hennepisolatie worden toegepast?
Wil je duurzaam (ver)bouwen? Hennep isolatie is veelzijdig bruikbaar. Zo kan je het inzetten voor daken, vloeren, gevels en muren. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, groottes en diktes.
Je kan kiezen tussen isolatiedekens, isolatieplaten, henneprollen en hennepblokken. De isolatie is op maat te versnijden. Het materiaal kan ook gemakkelijk geïnstalleerd worden wanneer je het op een frame van dunne latjes legt.
Hennep is ideaal om koudebruggen te vermijden, omdat je de isolatie makkelijk strak tegen elkaar kunt plaatsen. Zo zijn er geen spleten of kieren die koude doorlaten. De dikte van hennepplaten is zelf te kiezen: tussen 3 en 19 cm. Bij hennepdekens liggen de diktes tussen 3 en 8 cm. Veel mogelijkheden, dus!
Hennep isolatie zelf aanbrengen of een specialist inschakelen?
Denk je eraan te investeren in hennep isolatie? Dan is het handig om een specialist om advies te vragen! Die kan je helpen om moeilijke knopen door te hakken. Bovendien ben je bij een erkend vakman zeker van kwaliteit. Een foute installatie vermindert namelijk de isolatiewaarde.
Het materiaal op maat snijden blijkt ook niet zo gemakkelijk wanneer je niet over het juiste gereedschap of de nodige ervaring beschikt. Alles kan vlot verlopen als je weet dat de installatie veilig, efficiënt en foutloos gebeurt.
Ben je nog niet zeker of hennep iets voor jou is? Vul onderstaand offerteformulier in. Dan ontvang je gratis offertes, zodat je prijzen en opties kan vergelijken.
Ook interessant voor jou:
Wat is de levensduur van hennep isolatie?
Wat is het gewicht van hennep isolatie?
Biedt hennep isolatie weerstand tegen ongedierte?
Daarnaast is hennep moeilijk doordringbaar, wat muizen kan afschrikken. Ten slotte bevat het materiaal geen voedingsstoffen waar ongedierte naar op zoek is. Wees je er echter van bewust dat die kleine beestjes zich koppig kunnen gedragen. Het is altijd goed om te controleren op ongewenst bezoek in je isolatiemateriaal.
Is hennepisolatie kopen in 2025 een slimme keuze?
Welke milieubewuste isolatiematerialen zijn er naast hennep?
Vul het formulier in en vergelijk offertes voor hennepisolatie
Ben je geïnteresseerd in hennep isolatie? Zit je nog met specifieke vragen? Kom zo snel mogelijk in contact met vakmannen uit jouw buurt. Zij kennen alle kneepjes van het vak en helpen je graag met je isolatie. Vul onderstaand offerteformulier in om 5 gratis en vrijblijvende offertes te ontvangen. Zo kunnen alle voordelen van hennepisolatie snel werkelijkheid worden.