Omgekeerd dak: opbouw, voordelen en kostprijs

Als je je plat dak wilt isoleren, dan zal je kunnen kiezen uit drie methodes: een koud dak, een warm dak en een omkeerdak. Die laatste methode heeft heel wat voordelen en is daarom ook erg populair. Wil je graag meer weten over een omgekeerd dak? Hieronder vind je de informatie die je nodig hebt!

Wat is een omgekeerd dak?

Een omgekeerd dak heeft veel weg van een warm dak, met dat verschil dat de isolatielaag op een andere plaats aangebracht wordt. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie namelijk rechtstreeks op de bestaande dakafdichting aangebracht en bij een warm dak wordt deze onder de dakafdichting aangebracht, waardoor de dakafdichting eerst verwijderd moet worden.

Als je voor een omkeerdak kiest, dan moet boven de isolatielaag wel nog een ballastlaag aangebracht worden. Deze zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet verschuift en dat het isolatiemateriaal eveneens beschermd wordt. Een ballastaag kan bestaan uit verschillende materialen, waaronder hout, grind of tegels. Als je op deze manier isoleert, dan moet je wel kiezen voor isolatiemateriaal dat voldoende bestand is tegen water en dat tevens drukvast genoeg is.

Meestal wordt er gekozen voor XPS isolatieplaten, maar er zijn nog andere mogelijkheden! Wanneer kan je het best voor een omkeerdak kiezen? Er wordt meestal voor een omkeerdak gekozen wanneer het dak belopen wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval als het dak dienst doet als terras, parkeerplek of balkon.

Daarnaast is het ook een goed idee om voor een omkeerdak te kiezen, wanneer je dakafdichting nog in goede staat is. Op die manier kan je deze gewoon laten liggen en doe je geen extra kosten!

Opbouw omgekeerd dak

De opbouw van een omkeerdak ziet er anders uit dan die van een warm of koud dak. Een omgekeerd dak is in principe eenvoudig: de isolatie komt boven de dakbedekking te liggen. Dat geeft de volgende opbouw:

Eerst is er de dakvloer met (eventuele)afschotlaag. Daarbovenop komt het dakafdichtingsmateriaal te liggen. Op dit afdichtingsmateriaal komen de isolatieplaten, waarop een ballastlaag komt die de isolatie beschermt en op zijn plaats houdt. Een dampscherm is niet nodig, want die taak wordt overgenomen door de dakafdichting.

Waarom kiezen voor een omgekeerd dak?

Een omkeerdak wordt steeds populairder en dat is niet zomaar. Het plaatsen van een omkeerdak heeft namelijk een aantal voordelen:

Voordelen

Als je kiest voor een omkeerdak, dan kies je voor een isolatiemethode die snel kan uitgevoerd worden met weinig overlast. De werken kunnen makkelijk uitgevoerd worden, zelfs in slechtere weercondities. Met deze isolatiemethode moet je het dak ook niet meer van een dampscherm voorzien. Bovendien zorgt een omkeerdak voor minder risico op condensvorming.

Nadelen

Net zoals elke isolatiemethode, heeft ook het omkeerdak zo zijn nadelen. Door de extra ballastlaag die aangebracht moet worden, komt er meer druk op de dakconstructie. Een omkeerdak is dus niet altijd een geschikte isolatiemethode, want de constructie moet hiervoor sterk genoeg zijn.

Hoewel een omkeerdak eenvoudig uit te voeren is, kan het plaatsen in de hoeken wat lastiger zijn dan bij een warm dak. Daarnaast is er bij een omkeerdak ook een dikkere isolatielaag nodig om hetzelfde isolerende effect te bereiken.

Kostprijs omgekeerd dak

Ben je nog aan het twijfelen tussen de verschillende isolatiemethodes? Dan kan het handig zijn om te weten hoeveel het plaatsen van een omkeerdak je precies zal kosten. In principe is een omkeerdak niet zo heel duur, en zelfs goedkoper dan andere manieren van isoleren, omdat de dakbedekking niet verwijderd moet worden en er dus ook geen nieuwe dakbedekking geplaatst moet worden.

In sommige gevallen kan een omkeerdak wél duurder zijn dan een warm dak. Het hangt er dus een beetje vanaf. Een vaste prijs is moeilijk te geven, want de kostprijs van een omkeerdak is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de staat van je dak, het isolatiemateriaal, het dakoppervlak, de afwerking, enzovoort.

Als je isoleert met XPS isolatieplaten van ongeveer 3 centimeter dik, dan betaal je gemiddeld rond de 12 euro per vierkante meter. Hoe dikker de platen, hoe meer je dus logischerwijze zult betalen. Voor isolatieplaten met een dikte van 10 centimeter, zal je tussen de €20 en €25 per vierkante meter betalen.

Deze prijzen zijn enkel voor de isolatieplaten zelf. Een omkeerdak zelf plaatsen is niet zo moeilijk, maar je moet er wel verstand van hebben. Als je twijfelt kan je dus beter een professional inschakelen. In dat geval kan de prijs wel wat hoger oplopen. De gemiddelde kosten van de isolatieplaten plus plaatsing is €50 per vierkante meter.

Isolatie omgekeerd dak: vraag advies aan een isolatiespecialist!

De isolatie van je dak is geen goedkope zaak. Je kan de kosten onderdrukken door de isolatie zelf te leggen, maar dat is in vele gevallen niet zo raadzaam. Ondanks het feit dat het isoleren van een plat dak niet zo heel moeilijk is, vereist het toch de nodige expertise. Gelukkig kan je ook heel wat geld besparen, als je ervoor kiest om een professional in te schakelen.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door offertes van verschillende isolatiespecialisten met elkaar te vergelijken. Het duurt slechts enkele minuten om een offerte in te vullen en het is volledig gratis. Door dit te doen, heb je een handig overzicht op de goedkoopste isolatiespecialisten in je buurt!