Premie dakisolatie 2024

Dakisolatie is een dure investering. Gelukkig kan je in het Vlaamse Gewest de kosten gedeeltelijk drukken aan de hand van financiële voordelen en een premie dakisolatie. In dit artikel geven we een handig en uitgebreid overzicht van alle financiële hulpmiddelen en premies voor dakisolatie. Zo kom je onder andere het premiebedrag te weten, samen met de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Wil je graag de hulp van een specialist inschakelen? Vul ons offerteformulier in.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Overzicht mogelijke dakisolatie premies in Vlaanderen

In Vlaanderen kom je in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen wat dakisolatie betreft. Deze tabel geeft kort alle mogelijke dakisolatie premies en hun bedragen weer: 

Premie Bedrag 
Mijn VerbouwPremie Afhankelijk van de doelgroep en de aard van het gebouw
Totaalrenovatiebonus 625 euro tot 4.750 euro 
EPC-labelpremie 2.500 euro tot 5.000 euro 
Verlaagd btw-tarief 6 % btw in plaats van 21 % 
Doe-het-zelf premie Fluvius (tijdelijk) 6 tot 12 euro per vierkante meter

Hieronder bespreken we deze vijf financiële maatregelen in meer detail. Info over de bedragen, de voorwaarden en de aanvraagprocedures, vind je makkelijk hier. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

1. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie combineert de vroegere Overkoepelende renovatiepremie en de aparte energiepremies van Fluvius. Dakisolatie is een van de onderdelen van deze eengemaakte premie. 

Voor welke werken?

Niet alleen dakisolatie, maar ook andere dakwerken vallen onder de Mijn VerbouwPremie: 

  • Nieuwe dak- of zolderisolatie
  • Asbestverwijdering. 
  • Dakstructuren afbreken en vervolgens draagkrachtige onderdelen plaatsen. 
  • Onderdak voor hellende daken monteren samen met een waterdichte bedekking. 
  • Houten dakstructuren tegen zwammen en ongedierte behandelen. 
  • Dakdoorbreking (lichtkoepels, lichtkokers…) installeren. 
  • Dakgoten en afvoerpijpen vervangen en plaatsen. 

Wie komt in aanmerking?

Elke eigenaar of investeerder die een zoldervloer- of dakisolatie wil installeren, maakt aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Bij gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw krijgt de investeerder of de vereniging van mede-eigenaars de isolatiepremie. 

Premiebedrag

Het bedrag voor de isolatie van je dak en/of zoldervloer verschilt afhankelijk van de aard van het gebouw en tot welke doelgroep de aanvrager behoort. Onderstaande tabellen geven een overzicht voor woningen en niet-woongebouwen en appartementen.

Woningen:

DoelgroepPremiebedrag 
Eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie 
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor 
Beschermde afnemer en eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie 
Tot 50% van de investering, maar niet meer dan 5.750 euro. 
De factuur moet minimaal 1.000 euro zijn en mag maximaal 11.500 euro bedragen. 
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie 
Beschermde afnemer en eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie 
Tot 35% van de investering, maar niet meer dan 4.025 euro.
De factuur moet minimaal 1.000 euro zijn en mag maximaal 11.500 euro bedragen.  
Eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie 
Andere investeerder 
Maximaal 8 euro per vierkante meter dakisolatie of minimaal 40 % van de factuur. 
De factuur moet minimaal 1.000 euro zijn en mag maximaal 11.500 euro bedragen. 
Let op: voor eindfacturen tot het einde van 2021 en vanaf 1 januari 2026 bedraagt de premie geen 8 euro, maar 4 euro per vierkante meter. 

Opmerking: Als het procentuele premiebedrag lager ligt dan de premie die een eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of een andere investeerder zou krijgen voor dezelfde werken, dan heb je recht op het hogere premiebedrag

Snel en gratis offertes vergelijken?

Niet-woongebouwen en appartementen:

DoelgroepPremiebedrag 
Eigenaar 
Investeerders 
8 euro per vierkante meter dakisolatie. 
Het totale factuurbedrag moet minimaal 1.000 bedragen. 
Combineer je dakisolatie met asbestverwijdering? Dan heb je recht op een verhoging van het premiebedrag met 8 euro per vierkante meter. De premie mag maximaal 50% van het factuurbedrag zijn. 
Let op: de facturen moeten wel dateren van 1 januari 2021 tot eind 2025. Dien de aanvraag op tijd in. 
Eigenaar
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
Tot 50% van de investering, maar niet meer dan 5.750 euro. 
De factuur moet minimaal 1.000 euro zijn en mag maximaal 11.500 euro bedragen. 

Voorwaarden

Als je in aanmerking wil komen voor de Mijn VerbouwPremie, moet je aan enkele voorwaarden voldoen: 

  • De woning of het appartement bevindt zich in het Vlaanderen en is minimaal 15 jaar oud bij de aanvraag. Je kan deze premie zowel voor renovatie als voor een nieuwe woning door herbestemming aanvragen. Moet je gebouw volledig gesloopt en heropgebouwd worden? Dan kan je niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen, maar wel de sloop- en heropbouwpremie van VEKA. 
  • Het dak of de zoldervloer moet een isolatiewaarde of Rd-waarde van minimaal 4,5 m²K/W hebben. Je mag meerdere lagen isolatie plaatsen en verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je de bestaande isolatielaag niet mag meerekenen. 
  • Je komt enkel in aanmerking wanneer de werken door een erkend aannemer worden uitgevoerd. 

Aanvraag

De Mijn VerbouwPremie vraag je gemakkelijk online aan. Je kunt dit tot 2 jaar na de laatste factuurdatum in orde brengen. 

Tijdens de aanvraagprocedure moet je enkele documenten verplicht kunnen voorleggen. Onder andere de facturen en het attest van de aannemer zijn belangrijk. 

Offertes dakisolatie vergelijken

2. Totaalrenovatiebonus

Als je binnen de 5 jaar niet alleen dakisolatie, maar ook nog twee andere energiebesparende maatregelen aan je woning laat uitvoeren, heb je recht op de Totaalrenovatiebonus. Dit financiële voordeel omvat de volgende werkzaamheden: 

  • Dak- of zoldervloerisolatie. 
  • Buitenmuurisolatie. 
  • Vloer- of kelderisolatie. 
  • Hoogrendementsbeglazing. 
  • Zonneboilier. 
  • Warmtepomp. 
  • Ventilatiesysteem. 

Let op: De eindfactuur van de eerste investering moet tussen 2017 en 2020 liggen.

Hoeveel bedraagt de premie?

Aantal investeringen Totaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus voor appartementen 
31.250 euro 625 euro 
41.750 euro 875 euro  
52.750 euro 1.375 euro 
63.750 euro 1.875 euro 
74.750 euro 2.375 euro 

Voorwaarden dak isoleren

Ook bij deze financiële steunmaatregel gelden enkel voorwaarden waar je aan moet gehoorzamen: 

  • De woningen of appartementen moeten in Vlaanderen liggen en voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn
  • De eindfactuur van de eerste investering mag niet van voor 1 januari 2017 dateren. Bovendien moeten de werkzaamheden binnen de 5 jaar plaatsvinden. De begindatum is de datum van de eindfactuur van de eerste investering. 
  • De eerste premie aanvraag dateert van voor 30 juni 2022

Aanvraag

Voor de aanvraag moet je zelf niks doen: wanneer Fluvius opmerkt dat bij een woning of appartement drie energiebesparende maatregelen binnen de 5 jaar hebben plaatsgevonden, contacteren ze zelf de eigenaar(s). 

Let op: Pas na de realisering en facturering van de werken, kan je deze premies aanvragen. Een specialist helpt je hierbij en geeft je de vereiste, wettelijke documenten. Kom in contact met deskundigen uit jouw regio via ons offerteformulier.  

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

3. EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie geldt voor energiebesparende werken (zoals dakisolatie) die een eindfactuur vanaf 2021 hebben. Je komt enkel in aanmerking wanneer je een hoger energielabel op je EPC-attest behaalt na de isolatiewerken dan ervoor. 

Bedrag

Zowel het soort woning als het EPC-label dat je na de energiebesparende maatregelen hebt bereikt, bepalen het uiteindelijke bedrag dat je voor deze premie krijgt. Onderstaande tabel geeft een overzicht: 

Behaald EPC-label na een renovatie binnen de 5 jaar Premiebedrag voor een huis met label E of F Premiebedrag voor een appartement met label D, E of F 
Energielabel C2.500 euro /
Energielabel B3.750 euro 2.500 euro 
Energielabel A5.000 euro 3.750 euro 

Opmerking: Als je de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas ontvangt (beschermde afnemer), heb je bovendien recht op de premiebedragen die 20% hoger liggen. 

Voorwaarden

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie: 

  • Je woning of wooneenheid moet een ondermaatse energieprestatie hebben. Huizen moeten een energielabel van E of F hebben. Appartementen daarentegen moeten een energielabel D, E of F hebben. Dit energielabel staat duidelijk vermeld op het EPC-attest. Dit label vind je terug op het EPC-attest, dat trouwens niet ouder dan 2019 mag zijn. 
  • Aan de hand van energiebesparende renovaties moet je binnen de 5 jaar een beter EPC-label krijgen. Huizen moeten minstens een energielabel C bereiken. Appartementen hebben het energielabel B nodig om in aanmerking te komen voor de premie. Je nieuwe EPC-label bewijs je door middel van een nieuw EPC-attest. 
  • Met andere woorden: een energiedeskundige type A voert twee EPC-keuringen uit. De specialist bezoekt je woning, verzamelt alle nodige data op basis van vaststellingen en bewijzen en verwerkt die vervolgens in een bepaalde software. Later krijg je het EPC-attest van jouw woning toegestuurd in de brievenbus. 

Hoe isolatiepremie aanvragen?

Je EPC-labelpremie kan je online snel en eenvoudig aanvragen en opvolgen. Je doorloopt twee stappen: 

  • Activeer de EPC-labelpremie voor de renovatie. Ga naar de website van Fluvius en zorg voor de activatie van de premie. Dit doe je door de gegevens van het EPC van je woning in te vullen en vervolgens ‘EPC-label’ aan te duiden. 
  • Na de nodige renovatiewerken en de opmaak van je nieuwe EPC-attest, kan je voor de uitbetaling van je labelpremie zorgen. Open de website van Fluvius en vul de gegevens van het EPC van na de renovatie in. Vergeet niet het nieuwe EPC-label aan te klikken. 
Dak isoleren met PIR platen

4. Verlaagd btw-tarief

Als je woning ouder is dan 10 jaar en je gebruikt ze alleen of voornamelijk als privéwoning, heb je bovendien recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. De dakisolatiewerken moeten verplicht volbracht en gefactureerd worden door een erkende aannemer. 

Krijg advies op maat van jouw woning

5. Doe-het-zelf premie Fluvius (tijdelijk!)

Als je zelf je dakisolatie plaatst, heb je recht op een premie van Fluvius.

Bedrag

De premie voor dak- en zoldervloerisolatie voor doe-het-zelvers, bedraagt 6 euro per vierkante meter. Als je een aansluiting met uitsluitend nachttarief hebt, ligt het bedrag hoger: 8 euro per vierkante meter

Beschermde afnemers hebben bovendien recht op een premie die 50% hoger ligt.

Let op: Deze premie liep tot en met 30 april 2023. Als je laatste factuur ondertussen niet meer dan 2 jaar oud is, kan je de premie nog aanvragen. 

Voorwaarden

Bij je aanvraag moet je aan enkele voorwaarden voldoen: 

  • Je brengt de isolatie aan op het adres dat je op de aanvraag hebt ingegeven. 
  • De premie geldt enkel voor bestaande gebouwen, wooneenheden of appartementsgebouwen in Vlaanderen.  
  • De facturen moeten dateren tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023. Wanneer je de premie aanvraagt, mogen de rekeningen niet ouder zijn dan 2 jaar. 
  • Je zorgt zelf voor de plaatsing en de isolatiematerialen zijn nieuw. 
  • De dakisolatie moet een totale Rd-waarde van minstens 4,5m² K/W hebben. Je mag de isolatiematerialen in verschillende lagen aanbrengen. Ook een combinatie van meerdere materialen is toegestaan. 

Aanvraag

De premie kan je eenvoudig via de website van Fluvius aanvragen. Het is belangrijk om bij je aanvraag een kopie van alle facturen en een omvangrijke fiche met alle technische info van de isolatiematerialen bij te sluiten. Tot slot voeg je ook foto’s van de werkzaamheden toe. 

Hoe dik moet isolatie zijn voor premie dakwerken?

De vereiste dikte van de isolatie hangt in de eerste plaats af van het materiaal zelf. Belangrijk is dat de uiteindelijke isolatiewaarde minstens 4,5 m² K/W  bedraagt. Niet ieder materiaal isoleert even goed: daarom verschillen de verplichte diktes per isolatiemateriaal. 

Wil je in aanmerking komen voor een dakisolatie premie? Dan zorg je best voor de volgende diktes:  

  • Minerale wol: 16 cm. 
  • Cellulose: 17-18 cm. 
  • PUR-platen: 10-12 cm. 
  • Gespoten PUR-schuim: 12-14 cm. 
Dak isoleren langs binnen

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en aanbevelingen op. Zo kan je meerdere tarieven en adviezen vergelijken en de voordeligste oplossing vinden voor jouw situatie. Deskundigen zorgen tot slot voor een veilige en correcte realisering van de isolatiewerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.