Dakisolatie premie 2020

Wie dakisolatie laat uitoveren door een ervaren isolatiespecialist kan genieten van een aantal aantrekkelijke subsidies. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje.

Overzicht dakisolatie premie

Welke premie? Bedrag premie
Premie netbeheerder €6 per m²
Premie Vlaamse overheid Tot €1.250
Totaalrenovatiebonus Afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die je binnen een periode van 5 jaar uitgevoerd hebt.

Hoe meer u isoleert, hoe meer u bespaart. Met de serieuze prijsstijgingen die we de komende jaren op de energiemarkt kunnen verwachten, laat u dus best nog wat extra isolatie aanbrengen. Bovendien moeten tegen 2020 alle Vlaamse woningen verplicht uitgerust zijn met dakisolatie. Hieronder vindt u een handig overzicht van alle premies voor vloer-, spouwmuur- en dakisolatie.

Update 2020: Ontdek hier alle isolatiepremies per type. Energiepremies heb je voorlopig nog in overvloed. Zo kunt u subsidies krijgen

 1. van uw netbeheerder
 2. de Vlaamse overheid
 3. en in veel gevallen ook van provincie en/of gemeente

dakisolatie premie

Isolatie premies netbeheerder

Zowel Eandis als Infrax geven premies voor het plaatsen van isolatie. U moet uw aanvraag dan wel maximaal 12 maanden na de factuurdatum indienen.

U kunt voor verschillende isolatievormen een premie aanvragen:

 • Dakisolatie: de premie voor dakisolatie bedraagt 6 euro/m² als de Rd-waarde van de isolatie minimaal 3,5m²K/W (=vierkante meter Kelvin per Watt) is. Bij een Rd-waarde van 4,0 m²K/W krijgt u een dakisolatie premie van 7 euro/m². Bij 4,5 m²K/W is dat zelfs 8 euro/m². U moet dan wel een beroep doen op een aannemer.
 • Spouwmuurisolatie: u krijgt een premie van 6 euro/m² bij een minimale Rd-waarde van 3,5m²K/W.
 • Vloerisolatie: ook hiervoor ontvangt u een premie van 6 euro/m² als de Rd-waarde minimaal 3,2m²K/W is.

Premie van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid reikt een verbeteringspremie uit voor dakisolatie. Uw woning komt in aanmerking als u voldoet aan volgende voorwaarden:

 • De investering in dakisolatie gaat gepaard met een gehele of gedeeltelijke vernieuwing van het dak
 • Uw woning is minstens 25 jaar oud
 • Uw jaarinkomen bedraagt niet meer dan de vastgestelde grenzen: € 29.000 als bewoner, € 57.990 als verhuurder (die voor minimum 9 jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor)

Premies van gemeente of provincie

Ook veel provincie- en gemeentebesturen bieden premies aan voor isolatiewerken. U kunt steeds bij hen informeren.

Belastingvermindering dakisolatie

U kunt 30% van de kosten voor dakisolatie recupereren via de belastingen, met een maximum van 3.040 euro. De belastingvermindering voor dakisolatie geldt voor eigenaars, naakte eigenaars, huurders, erfpachters, opstalhouders en vruchtgebruikers.

Om van het belastingvoordeel voor dakisolatie te kunnen genieten, moet u wel voldoen aan enkele voorwaarden:

 • De isolatie wordt geplaatst door een erkend aannemer. Die bezorgt u een officieel attest
 • Bij de start van de werken is uw huis minimaal vijf jaar in gebruik als woning
 • Het isolatiemateriaal heeft een Rd-waarde van minstens 2,5 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt). Hoe dik de isolatie moet zijn om die waarde te halen, hangt af van het gebruikte materiaal

Isolatiepremie Infrax: hoeveel?

Ben je van plan je zak of je zoldervloer te isoleren? Vraag dan zeker een premie aan bij Infrax, het netbedrijf voor aardgas, elektriciteit, kabeltelevisie en riolering.
De berekening van het bedrag gebeurt op basis van het dak- of zoldervloeroppervlak waarop je nieuw aangekochte isolatie aanbrengt. De premies zijn de volgende bij een Rd-waarde kleiner dan of gelijk aan 4,5m²K/W:

 • Gewone premie uitvoering door aannemer 6 euro per m²
 • Gewone premie doe het zelf 3 euro per m²
 • Verhoogde premie voor beschermde klanten uitvoering door aannemer 10,5 euro per m²
 • Verhoogde premie voor beschermde klanten doe het zelf 5,25 euro per m²

Voorwaarden

Aan de isolatiepremie Infrax zijn enkele voorwaarden verbonden:

 • De premie geldt voor bestaande woningen die voor 1 januari 2006 op het net van Infrax werden aangesloten, of met een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor 1 januari 2006.
 • De premie geldt voor dakisolatie of voor de isolatie van een zoldervloer, niet voor beiden
 • De Rd-waarde is minimaal 4,5 m²K/W

Beno pass

Door het invoeren van de Beno pass wil de Vlaamse overheid eigenaars en verhuurder van woningen en appartementen een zetje in de rug geven om meer energie-efficiëntie te bekomen. Infrax werkt hier aan mee, onder meer door de Infrax Beno pass. Dit is een voucher voor totaalrenovatie waarbij je bij het uitvoeren van meerdere energiebezuinigende ingrepen kunt rekenen op een totaalrenovatiebonus. Concrete houdt dit in dat je binnen een periode van vijf jaar minstens drie investeringen moet uitvoeren.

De voorwaarden voor een Beno pass zijn een stuk strenger dan voor een individuele premie. Zo zijn er duidelijke voorwaarden wat betreft de oppervlakte van de isolatie en de Rd-waarde en ook wat de beglazing betreft. Ook moet je voorzien in een zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem.

Burenpremie

Samen BENOveren is de boodschap. Dit is efficiënter dan het alleen te moeten doen. Met dit doel voor ogen biedt Infrax sinds april 2017 de mogelijk tot een burenpremie om zo samen een renovatieproject in te dienen.

Het gaat hierbij over de isolatie van dak of vloer, buitenmuren, vloeren op volle grond, beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.