Dakisolatie 2020: verplichting isolatie huurwoningen
Verhuurt u een huis of een flat in een appartementsgebouw? Dan kijkt u best eens na of uw dak voldoende geïsoleerd is. Door dakisolatie 2020 zijn verhuurders namelijk verplicht om het dak van de huurwoning te isoleren. Voor wie niet aan de nieuwe isolatienormen voldoet, kan dit zware gevolgen hebben op de huurgelden.
Als u een nieuwbouwwoning – een woning die pas na 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet – verhuurt, dan voldoet uw woning al aan de nieuwe wetgeving. Bij oudere woningen daarentegen bepaalt de wetgeving Dakisolatie 2020 dat er een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W (0,75 vierkante meter kelvin per watt) moet zijn.
Inhoud
Verplichting verhuurder bij dakisolatie van een huis
Indien het dak niet geïsoleerd is, kan men – vaak de huurder – vanaf 1 januari 2020 een inspecteur op u afsturen. Bij een ingebrekestelling krijgt uw woning meteen 15 strafpunten en kan de burgemeester uw woning ongeschikt verklaren.
Wilt u opnieuw verhuren, dan moet het dak eerst volgens de nieuwe dakisolatienorm geïsoleerd worden. Om aan de dakisolatienorm te voldoen, moet je isolatiemateriaal gebruiken met een R-waarde van minimaal 0,75m² K/W. Meestal komt dit overeen met een dikte van minimaal 3 à 4 cm. Let op, want de dikte die nodig is hangt af van het isolatiemateriaal dat je gebruikt. De isolatiemethode die je kiest heeft minder belang.
Zelfs als je kiest voor zoldervloerisolatie in een onverwarmde zolderkamer, voldoet de isolatie aan de Vlaamse isolatienorm. Het belangrijkste is dat je isolatiemateriaal aan de minimale R-waarde voldoet!
Hoe bewijs je dat je woning voldoet aan de Vlaamse dakisolatienorm 2020?
Als je dak aan deze norm voldoet, dan is het handig om te weten hoe je dit het best kan bewijzen. Je kan hiervoor een energiedeskundige inschakelen om een energieprestatiecertificaat op te laten stellen. Daarnaast kan je ook een postinterventiedossier, een bouwplan of facturen voorleggen. Deze documenten moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Wat als je dakisolatie niet voldoet aan deze norm?
Als je dakisolatie niet aan de norm voldoet, dan zal je strafpunten krijgen. Deze worden toegekend door een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek. Zo’n onderzoek kan aangevraagd worden door een derde partij. Door deze strafpunten kan je woning in aanmerking komen voor een ongeschiktverklaring.
Daarnaast kan je ook een fikse boete krijgen, kan je huis waardeverlies lijden en bij een huurhuis kan je huurcontract zelfs ontbonden worden. De isolatieplicht negeren kan serieuze gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat je dit zo snel mogelijk in orde brengt!
Verplichting verhuurder bij dakisolatie van een appartement
Bij een flat of een appartementsgebouw zijn de gevolgen nog drastischer. Zonder geïsoleerd dak mag geen enkel appartement in het gebouw nog verhuurd worden. Ook de flats die niet vlak onder het dak liggen, moeten ontruimd worden.
De algemene vergadering van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor de beslissing om het dak te isoleren. Ze heeft daar een drievierdemeerderheid voor nodig.
Ook al gaat het om een wettelijke verplichting, toch kan het zijn dat de vereiste meerderheid niet gehaald wordt. Dan rest er helaas maar één oplossing: de vrederechter. Die kan iedere mede-eigenaar toestemming geven om op eigen houtje de noodzakelijke werken uit te voeren op kosten van alle mede-eigenaars.
Hoe dakisolatie plaatsen?
Voldoet je dakisolatie niet aan de isolatienorm of is je dak nog niet geïsoleerd? Vermijd dan problemen en kies er alsnog voor om je dak goed te isoleren. Je kan dit op verschillende manieren doen. Heb jij een plat dak? Dan zal je tussen drie methodes kunnen kiezen: een warm dak, een koud dak en een omgekeerd dak.
Een hellend dak isoleren kan zowel langs de binnen- als buitenkant. Als je dakbedekking nog in goede staat is, dan is isoleren langs de binnenzijde een goed idee. Het is de goedkoopste en makkelijkste manier om een hellend dak te isoleren, afgezien van een zoldervloerisolatie. Bij een isolatie langs de binnenzijde wordt de isolatie tussen de spanten aangebracht.
Als je ervoor kiest om je dak langs de buitenzijde te isoleren, dan moet je dakbedekking verwijderd worden. Dit is een goede keuze als je dakbedekking toch aan vervanging toe is. Het is tevens de meest efficiënte manier. Bij deze isolatiemethode wordt het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van het dakgebinte bevestigd.
Premies dakisolatie
De kosten van een dakisolatie kunnen sterk oplopen, gelukkig zijn er een aantal dakisolatie premies waarvan je gebruik kan maken!
Premies via netbeheerder Fluvius
Via je netbeheerder kan je beroep doen op verschillende premies. Zo kan je een premie voor je dakisolatie aanvragen en zelfs een totaalrenovatiebonus. Voor deze bonus moet je wel op zijn minst drie energiebesparende maatregelen in huis nemen. Deze premies worden automatische toegekend. Je hoeft er dus niets voor te doen.
Renovatiepremie Wonen-Vlaanderen
Als je je dak ook gedeeltelijk of volledig laat vernieuwen, dan kan je beroep doen op de renovatiepremie. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen: je mag maar een bepaald bedrag verdienen en je woning moet minstens 30 jaar oud zijn. Meer info vind je op: wonenvlaanderen.be
Premies van je gemeente
In vele gevallen kan je ook genieten van een extra premie via je gemeente. Hoeveel deze premie precies bedraagt is afhankelijk van waar je woont. Wil je graag meer weten? Neem dan een kijkje op de site van je gemeente!