Hellend dak isoleren: info, kostprijs en mogelijkheden
Wil je je hellend dak isoleren, maar weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen of wil je graag weten welk materiaal je hier het beste voor gebruikt? Dan ben je in de juiste gids terechtgekomen. We vertellen je alles wat je moet weten over deze dakisolatie techniek!
Inhoud
Waarom schuin dak isoleren?
Je hellend dak isoleren is een goed idee en wel om verschillende redenen.
- Als je dak goed geïsoleerd is, dan zal je heel wat geld op je energierekening besparen. Dat kan zelfs tot zo’n 30 procent zijn.
- Daarnaast zorgt een goede dakisolatie ook voor de waardevermeerdering van je woning. Dit is voornamelijk interessant, moest je van plan zijn om ooit te verhuizen.
- Een goed geïsoleerd dak zorgt tevens voor een aangenamer leefklimaat. In de winter blijft het binnen langer warm en in de zomer langer koud.
- Dakisolatie is ook goed voor het milieu, want je CO2 afstoot verminder.
Schuin dak isolatieprijs
Ben je van plan om je schuin dak te isoleren en vraag jij je af wat het je zal kosten? Voor een exacte prijs, is het aangeraden om het advies van een expert in te schakelen, want het is moeilijk om op voorhand een precieze prijs te bepalen.
👉 De prijs hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewijze, het uurloon van de professional, enzovoort. Gemiddeld gezien kost het isoleren van een schuin dak tussen de €20 en €60 per vierkante meter.
Hoe hellend dak isoleren?
Je hellend dak isoleren, kan op twee manieren: langs de binnenzijde en langs de buitenzijde.
Hellend dak isoleren van binnenuit
Als je je hellend dak van binnenuit wilt isoleren, dan is dit de makkelijkste optie. Een isolatie langs de binnenzijde wordt verwezenlijkt door een houten of metalen raamwerk te plaatsen waartussen het isolatiemateriaal wordt geklemd.
Hierna volgt er een afwerkingslaag. Soms zit dit al in het isolatiemateriaal, maar dat is niet altijd het geval. In bepaalde gevallen moet je de isolatie zelf afwerken met kunststof panelen of gipsplaat. Juist onder de afwerkingslaag wordt ook een dampscherm aangebracht.
Hellend dak isoleren langs de buitenzijde
Je hellend dak kan ook geïsoleerd worden langs de buitenzijde, ook wel sarkingdak genoemd. Op die manier is er geen sprake van ruimteverlies. Het isoleren van de buitenzijde is wel arbeidsintensiever en vereist veel vakkennis. Daarom wordt er meestal een professional ingeschakeld bij deze isolatiewijze.
Een dakisolatie langs de buitenzijde gebeurt als volgt:
- Eerst moet de bestaande dakbedekking verwijderd worden, zodat enkel de kepers en gordingen nog te zien zijn.
- Vervolgens worden de isolatiepanelen op de dakspanten aangebracht (soms kan er eerst een draagvloer aangebracht worden).
- Bovenop deze panelen komt er dan een onderdak. De nieuwe tengellaten worden met schroeven door het isolatiemateriaal aan de dakspanten vastgemaakt en als laatste worden de panlatten op het tengelwerk aangebracht en wordt het geheel netjes afgewerkt.
Hellend dak akoestisch isoleren
Als je je dak akoestisch wilt isoleren, dan kan je dit volgens het massa-veer-massaprincipe doen. Dat wil zeggen dat het onderdak en de dakbedekking fungeren als eerste massa, de dakisolatie als veer en de binnenafwerking als tweede massa. Als je akoestisch wilt isoleren, is het belangrijk dat je twee afwerkingslagen gebruikt en je de dakisolatie kruiselings over elkaar plaatst, zodat er nergens openingen zitten en je een vast geheel krijgt.
Glaswol is een prachtig materiaal voor isolatie in het algemeen en akoestische isolatie in het bijzonder. Dit materiaal heeft niet alleen fantastische thermische isolatiewaarde, maar het is een ook geweldige keuze als je je dak wil isoleren tegen al die vervelende geluiden van buitenaf.
De massa van dit wonderbaarlijke materiaal is zodanig dat het in staat is het geluid van buitenaf letterlijk op te vangen. De glasvezels in de glaswol houden de lucht vast en dit belet dat de trillingen van het geluid op maximale sterkte verder doordringen.
Een andere manier om je dak op adequate manier geluidsisolerend te maken is rotswol. Dit materiaal heeft eveneens een hoge thermisch isolerende waarde, en net als glaswol is het bijzonder geschikt om geluiden van buitenaf te weren. Door zijn hoge densiteit heeft rotswol meerdere goede eigenschappen.
Papiervlokken (ook bekend als cellulose) is een materiaal dat steeds populairder wordt bij het isoleren van daken in het algemeen. Dit is niet toevallig, want cellulose heeft naast een hoge thermisch isolerende waarde ook erg gunstige eigenschappen met betrekken tot het akoestisch isoleren van je dak omdat het de geluiden van buitenaf sterk absorbeert.
Cellulose is in feite niets meer dan fijne papiervlokken en is doorgaans ook goed voor het milieu omdat ze dikwijls gemaakt worden van gerecycleerd oud papier. Omdat papier van nature uiteraard brandbaar is, ondergaan de snippers doorgaans een behandeling waarbij zouten en mineralen aan het papiermengsel worden toegevoegd. Dit maakt dat het eindproduct immuun is voor vocht en ook niet kan rotten of beschimmelen. Het uiteindelijke product is niet brandbaar.
Waarop letten bij isolatie schuin dak?
Als je een schuin dak wilt isoleren, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo kan je beter een dampscherm voorzien. Een dampscherm zorgt ervoor dat vochtige warme lucht niet in het isolatiemateriaal kan trekken en bevordert de luchtdichtheid van de woning.
Als je de isolatie aanbrengt, dan is het ook belangrijk dat naden en kieren zo goed mogelijk worden afgedicht met afdichtingsband. Er zijn nog een aantal andere zaken waar je moet op letten.
Afwerkingslaag
Wanneer je je dak geïsoleerd hebt, dan werk je het geheel af met een afwerkingslaag. Hiervoor wordt er vaak gipsplaat gebruikt, maar je kan ook kiezen voor een kant-en-klaar systeem waarbij een afwerkingslaag al aan het isolatiemateriaal is bevestigd. De afwerkingslaag zorgt voor een nette afwerking en is onmisbaar bij de isolatie van je dak!
Onderdak
Zorg steeds voor een onderdak. Een onderdak is een water- en winddichte beschermlaag op het dak dat de dakconstructie beschermt tegen het binnendringen van vocht. Deze extra bescherming is noodzakelijk. Wil je je hellend dak langs de binnenkant isoleren? Dan is een onderdak zelfs verplicht, anders kan het isolatiemateriaal nat worden, waardoor er grote vochtproblemen kunnen ontstaan.
Isolatiemateriaal
Een schuin dak isoleren doe je niet zomaar van vandaag op morgen, het is belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je het precies gaat aanpakken en welke isolatiematerialen je gaat gebruiken. Er is een grote keuzemogelijkheid aan materialen, maar de beste keuze voor jou hangt af van de isolatiewijze die je kiest en je budget. Enkele voorbeelden van isolatiematerialen die je kan gebruiken:
- PUR platen: PUR isolatieplaten worden vaak gebruikt voor de isolatie van een dak. PUR platen zijn lichte platen die je eenvoudig kan plaatsen. PUR isolatieplaten zijn relatief goedkoop, ze hebben een goede isolerende waarde en ze stoten ook vocht af. Daarnaast zijn ze luchtdicht en duurzaam. Tegenwoordig wordt er echter steeds meer voor PIR isolatieplaten gekozen in plaats van PUR platen. De reden daarvoor is dat PIR isolatieplaten brandveiliger zijn. PUR isolatieplaten zijn wel enigszins brandwerend, maar als ze een lange tijd aan vuur blootgesteld worden, dan kunnen ze toch vlam vatten.
- PIR platen: Naast PUR isolatieplaten kan je ook kiezen voor PIR isolatie, deze isolatieplaten hebben veel gelijkenissen, maar er zijn toch enkele verschillen. Allereerst is er dus de betere brandwerendheid van de PIR platen. Daarnaast hebben ze een hogere isolatiewaarden en zijn ze drukvaster. PIR platen zijn, net zoals PUR plaatsen licht en daarmee eenvoudig te plaatsen.
- Gipsplaten: Gipsplaten worden gebruikt voor de afwerking van je dakisolatie langs de binnenkant. Er zijn echter ook gipsplaten die voorzien zijn van isolatie. Hierdoor kan je in één keer je dak isoleren en afwerken. Dat is makkelijk, maar vooral ook goedkoper. Dit is dus de ideale optie als je zelf je dak wilt isoleren en je het jezelf makkelijker wilt maken of als je met een beperkt budget zit en je wat geld wilt besparen.
- Glaswol: Naast de verschillende soorten isolatieplaten, wordt er ook vaak gebruik gemaakt van minerale wollen, zoals glaswol, rotswol, enzovoort. Glaswol is erg populair, omdat het een voordelig isolatiemateriaal is, omdat het samendrukbaar is en omdat het makkelijk op maat te snijden is. Glaswoldekens hebben een goede isolatiewaarde en zijn ook brandwerend. Het nadeel is dat glaswol kan irriteren. Als je voor glaswol kiest, dan kan je dus best beschermende kledij aandoen wanneer je het aanbrengt.