Hellend dak isoleren: info, kostprijs en mogelijkheden

Een hellend dak kan je op verschillende manieren isoleren. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden samen met hun kostprijs. Bovendien bespreken we welke materialen geschikt zijn en waarop je best let tijdens de werken. Wil je liever meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Waarom schuin dak isoleren? [Voordelen]

Je hellend dak isoleren is een goed idee. Enkele voordelen zijn de volgende: 

  • Als je dak goed geïsoleerd is, bespaar je heel wat kosten op je energiefactuur. Je kunt hiermee tot wel 30 % op je energiekosten besparen.
  • Daarnaast zorgt een goede dakisolatie ook voor een waardevermeerdering van je woning. Dit is vooral interessant wanneer je van plan bent je woning te verkopen of verhuren. 
  • Een goed geïsoleerd dak zorgt tevens voor een aangenamer leefklimaat. In de winter blijft het binnen langer warm en in de zomer langer koud.
  • Dakisolatie is ook goed voor het milieu: je CO2-uitstoot ligt namelijk een stuk lager. 

Dakisolatie is inderdaad een grote investering, maar dankzij de vele voordelen is dit zeker de moeite waard. Dankzij premies kan je de kosten drukken en de terugverdientijd is relatief kort. 

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Prijs dakisolatie schuin dak

De prijs voor het isoleren van een schuin of hellend dak hangt af van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewijze, het uurloon van de professional etc.

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen per isolatiemethode weer: 

IsolatiemethodeRichtprijzen (exclusief btw, inclusief plaatsing)
Schuin dak isoleren langs binnen€ 20 – 50 per m²
Schuin dak isoleren langs buiten€ 40 – 60 per m²

Wil je een exacte prijs kennen? Via ons offerteformulier kom je in contact met specialisten die prijsvoorstellen op maat doorsturen. 

Schuine dak isoleren

Wat is de beste isolatie voor een (bestaand) schuin dak?

Een hellend dak kan je op verschillende manieren isoleren. Onderstaand overzicht geeft je een idee van de mogelijkheden. Zo kan je de beste isolatie kiezen voor jouw situatie en budget. Via ons offerteformulier kan je bovendien advies op maat ontvangen van specialisten uit jouw regio. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

1. Hellend dak van binnenuit isoleren

Een hellend dak van binnenuit isoleren is de makkelijkste optie. Een isolatiespecialist plaatst een houten of metalen raamwerk. Vervolgens klemt hij tussen deze balken het isolatiemateriaal.

Tot slot volgt er een afwerking van de isolatie. Soms zit de afwerkingslaag al in het isolatiemateriaal verwerkt, maar dit is zeker niet altijd het geval. Als je zelf in de afwerking voorziet, kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van kunststof panelen of gipsplaten. Vergeet zeker niet het dampscherm onder de afwerkingslaag te plaatsen. 

2. Hellend dak langs de buitenzijde isoleren

Je hellend dak kan ook isolatie krijgen langs de buitenzijde. Dit wordt ook wel een sarkingdak genoemd. Deze isolatiemethode zorgt ervoor dat je geen ruimte aan de binnenkant verliest: de isolatie komt namelijk buiten op het dak te liggen.

Aan de buitenkant isoleren is wel arbeidsintensiever en vereist meer vakkennis. Daarom is het verstandig om bij deze isolatiewijze een professional in te schakelen. 

Een dakisolatie langs de buitenzijde gebeurt als volgt:

  • Eerst verwijdert de specialist bestaande dakbedekking zodat de kepers en de gordingen zichtbaar zijn. 
  • Vervolgens brengt hij isolatiepanelen op de dakspanten aan (soms plaatst de professional eerst een draagvloer).
  • Tot slot komt op deze panelen een onderdak. De specialist schroeft nieuwe tengellatten door het isolatiemateriaal aan de dakspanten vast. Tot slot brengt hij de panlatten op het tengelwerk aan en werkt hij het geheel netjes af. 

Vergelijk offertes van isolatiespecialisten

3. Hellend dak akoestisch isoleren

Wil je jouw hellend dak akoestisch isoleren? Dan kan je dit makkelijk volgens het massa-veer-principe laten doen. Dit betekent dat het onderdak en de dakbedekking als een eerste massa fungeren. De binnenafwerking is de tweede massa en de dakisolatie functioneert als veer. 

Het is belangrijk dat je twee afwerkingslagen gebruikt en dat je de dakisolatie kruiselings over elkaar plaatst. Zo voorkom je openingen of kieren en krijg je een vast geheel. 

Glaswol

Glaswol is een uitstekend materiaal voor isolatie. Het bezit bovendien goede geluidsisolerende eigenschappen. Kortom: zowel de thermische als akoestische isolatiewaarde is degelijk. 

Glaswol is in staat om het geluid van buitenaf letterlijk op te vangen. De glasvezels houden de lucht namelijk vast, wat ervoor zorgt dat de trillingen van het geluid niet meer op maximale sterkte verder kunnen doordringen. Zo krijg je gegarandeerd een goede geluidsisolatie. 

Rotswol

Een ander materiaal om je dak op een adequate manier geluidsisolerend te maken, is rotswol. Dit materiaal heeft ook een hoge thermische isolatiewaarde. Het is dus net als glaswol bijzonder geschikt om geluiden van buitenaf te weren. Door zijn hoge densiteit heeft rotswol meerdere goede isolatie-eigenschappen.

Papiervlokken of cellulose

Papiervlokken of cellulose is een materiaal dat steeds meer ingezet wordt voor dakisolatie. Dit is niet toevallig: cellulose heeft niet alleen goede thermische isolerende eigenschappen, maar ook op op akoestisch vlak scoort het goed. Het kan de geluiden van buitenaf namelijk goed absorberen. 

Cellulose is in feite niets meer dan fijne papiervlokken. Daarom zijn ze vaak ook milieuvriendelijk: ze kunnen bijvoorbeeld uit gerecycleerd oud papier bestaan. Omdat papier van nature brandbaar is, worden tijdens de behandeling van het materiaal zouten en mineralen aan het papiermengsel toegevoegd. 

Het eindproduct is zo vochtbestendig en kan bijgevolg niet rotten of beschimmelen. Bovendien is het niet meer brandbaar. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Aandachtspunten

Bij de isolatie van een schuin dak let je best op een aantal zaken. Je voorziet bijvoorbeeld best in een dampscherm: de vochtige en warme lucht dringt dan niet in het isolatiemateriaal binnen. Bovendien zorgt een dampremmende folie ook voor een optimale luchtdichtheid van je woning. 

Tijdens het aanbrengen van de isolatie is het ook belangrijk dat de naden en kieren zo goed mogelijk afgedicht worden met een afdichtingsband

Maar er zijn nog enkele zaken waar je best rekening mee houdt. We bespreken deze verder hieronder. 

1. Afwerkingslaag

Na de isolatie van je schuin dak, werk je het geheel best af. Je kunt hiervoor gebruikmaken van gipsplaten, maar ook een kant-en-klaar systeem met een afwerkingslaag die al in het isolatiemateriaal verwerkt zit, is een goede optie. De afwerkingslaag geeft je dak een nette afwerking en is onmisbaar voor een goede isolatie van je dak. 

2. Onderdak

Zorg steeds voor een onderdak. Deze water- en winddichte beschermlaag ligt op je dak en beschermt je dakconstructie tegen eventueel binnendringend vocht. Deze extra bescherming is noodzakelijk. 

Wil je jouw hellend dak langs de binnenkant isoleren? Dan is een onderdak zelfs verplicht. Anders wordt je isolatie nat en ontstaan er grote en ernstige vochtproblemen, met schimmel, kans op koudebruggen en kapotte isolatie tot gevolg. 

Sarkingdak

3. Isolatiemateriaal

Een schuin dak van isolatie voorzien, doe je niet zomaar van vandaag op morgen: het is belangrijk dat je goed nadenkt over de aanpak en de isolatiematerialen. Welk materiaal voor jou het beste is, hangt onder andere af van de isolatiewijze en je budget. We geven hieronder een handig overzicht van veelgebruikte isolatiematerialen. 

PUR-platen

PUR-isolatieplaten zijn lichte panelen met een eenvoudige plaatsing. Ze hebben een goede isolerende waarde, zijn vochtafstotend en hebben een relatief goedkope kostprijs. Bovendien zijn ze luchtdicht en duurzaam. 

Vandaag gaat de voorkeur vaak naar PIR-isolatieplaten in plaats van PUR-platen. PIR is namelijk brandveiliger dan PUR. Wanneer PUR een bepaalde tijd aan vuur blootgesteld wordt, begint het makkelijk vlam te vatten. 

PIR-isolatieplaten

Naast PUR isolatieplaten kan je dus ook voor PIR isolatie kiezen. Deze twee soorten isolatieplaten hebben veel gelijkenissen, maar er zijn ook enkele verschillen.

PIR heeft bijvoorbeeld een betere brandwerendheid dan PUR. Bovendien hebben ze een hogere isolatiewaarde en zijn ze drukvaster. PIR en PUR-platen zijn allebei licht en hebben een eenvoudig plaatsingsproces. 

PIR platen

Gipsplaten

Gipsplaten zijn uitstekend voor de afwerking van je dakisolatie langs de binnenkant. Er bestaan echter ook gipsplaten die al voorzien zijn van isolatie. Hierdoor kan je in één keer je dak isoleren en afwerken. Dat is makkelijk, maar vooral ook goedkoper.

Deze optie is ideaal wanneer je zelf je hellend dak wil isoleren. 

Glaswol

Naast verschillende soorten isolatieplaten, kan je ook kiezen voor minerale wollen, zoals glaswol en rotswolGlaswol is erg populair: het is een voordelig en samendrukbaar isolatiemateriaal dat bovendien makkelijk op maat te snijden is.

Glaswoldekens hebben een goede isolatiewaarde en zijn brandwerend. Het nadeel is dat glaswol kan irriteren. Tijdens de installatie draag je dus best beschermende kledij en een mondmasker

Ontvang advies en offertes

Welke isolatiewaarde is goed voor een hellend dak?

Over het algemeen is een Rd-waarde van 3,5 m²K/W voldoende om voor een degelijke isolatie van je hellend dak te zorgen. 

Wil je in aanmerking komen voor de dakisolatie premie? Dan moet de Rd-waarde van je nieuwe isolatie minimaal 4,5 m²K/W zijn.

Dak isoleren

Hoe dik moet je isoleren voor een schuin dak?

Wil je recht hebben op de premies voor dakisolatie? Dan heb je een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W nodig. Het soort isolatiemateriaal en de lambda-waarde van het materiaal spelen een belangrijke rol in de bepaling van de benodigde dikte.

Onderstaande tabel geeft de vereiste dikte weer voor verschillende isolatiematerialen:

Lambdawaarde (W/mk)Materiaal4,5 Rd-waarde
0.035Minerale wol, Cellulose16 cm 
0.04Minerale wol, Cellulose18 cm 
0.045Minerale wol, Cellulose21 cm 
0.025PUR / PIR12 cm 
0.03PUR / PIR 14 cm 

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio.

Zij sturen je vervolgens offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je de oplossing vinden die het beste bij jouw situatie en budget past.

Bovendien zorgen deskundigen ervoor dat jouw isolatieproject op een veilige en correcte manier uitgevoerd wordt. Ze bezitten namelijk de nodige ervaring en kennis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.