Rotswol: voordelen, toepassingen en prijzen

Rotswol isolatie heeft onmiskenbaar een aantal voordelen. We sommen ze graag even voor u op, net als waarvoor rotswol isolatie voornamelijk gebruikt wordt. Er zijn drie grote toepassingen: spouwmuurisolatie, dakisolatie en zoldervloerisolatie.

Wat is rotswol isolatie?

Rotswol is een isolatiemateriaal dat veel wordt gebruikt bij de isolatie van zowel muren en vloeren als daken. Tot de standaardeigenschappen behoren de natuurlijke brandwerende eigenschap en de goede akoestische kwaliteiten. Ideaal voor spouwmuren, daken en zoldervloeren!

Rotswol behoort tot de isolatiematerialen van de familie van de minerale wollen (waartoe bijvoorbeeld ook glaswol gerekend wordt). Concreet bestaat rotswol uit vulkanisch gesteente dat een smeltproces van zowat 1400 ° C doorloopt. Dit gesteente wordt tijdens het smelten zodanig bewerkt na na verharding een gesponnen wolpakket overblijft. Deze glibberige materie wordt met behulp van olie en bepaalde harsen gebonden.

Uiteindelijk resultaat is een materiaal met uitgesproken waterafstotende eigenschappen.

De toepassingen van rotswol isolatie?

Waarom kiezen voor rotswol isolatie?

Standaard voor spouwmuren

Standaard wordt rotswol isolatie gebruikt voor de isolatie van spouwmuren, al zijn er nog andere mogelijkheden. Het voordeel van rotswol isolatie is dat het gemakkelijk kan geplaatst worden en dat je met deze vorm van isolatie handig allerlei fouten en onregelmatigheden in het metselwerk kan corrigeren. Rotswol isolatie wordt dan ook vaak gebruikt om de binnenzijde van een buitenmuur extra goed te isoleren.

De buitenzijde van de platen met rotswol wordt bij spouwmuren doorgaans nog eens bijkomend bekleed met een hardere coating die nog meer wind- en vochtbestendig is.

Ook erg geschikt voor daken

Ook voor de isolatie van daken is rotswol isolatie erg geschikt. Het kan bij hellende daken bijvoorbeeld dienen om zowel de thermische en de brandwerende als de geluidwerende isolatie te verzorgen. Er bestaan ook niet samendrukbare platen die geschikt zijn om er platte daken mee te isoleren. Rotswol voor daken is ook verkrijgbaar in de vorm van rotswoldekens. Naar gelang de isolatiewaarde die je zoekt is rotswol verkrijgbaar in verschillende diktes.

👉 Tip: wil je een hellend dak isoleren met rotswol, dan moet je rekenen op een minimum dikte van zowat 15 mm. Rotswol kan je al verkrijgen vanaf een dikte van 8 mm.

Ook voor je zoldervloer

Rotswol kan ook goed dienen om je zolder te isoleren. Dit gaat behoorlijk snel en zelfs wanneer je veel op je zoldervloer loopt, geeft dit materiaal geen krimp. Meer zelfs, rotswol behoudt in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen langdurig zijn isolerende eigenschappen. Het materiaal is minder gevoelig voor veroudering. Door de hogere isolerende eigenschappen zal er ook minder snel vocht in rotswol kunnen doordringen, waardoor schimmels, bacteriën en andere vieze dingen geweerd worden.

Waarom kiezen voor rotswol isolatie?

Rotswol isolatie kan je met een kleine beetje vaardigheid en doorzettingsvermogen eenvoudig zelf plaatsen. Het gaat om een materiaal dat niet gevoelig is voor de temperatuur en bijgevolg niet krimpt uit uitzet. Plaats je het goed, dan zal je dus achteraf niet met kieren of bulten zitten.

Brandwerend

Je las het hierboven al, rotswol wordt gemaakt uit vulkanisch gesteente. Het zal je dan ook wellicht niet verwonderen dat dit materiaal erg brandbestendig is. En als bijna even vanzelfsprekend is de bijhorende hoge isolatiewaarde en de daaraan gekoppelde besparing op je energiefactuur wanneer je kiest voor rotswol isolatie.

Minder irritatie

Nog een voordeel voor zowel de professional als de handige doe het zelver is het feit dat je bij de plaatsing van rotswol isolatie minder snel last zult hebben van irritaties. Dit is bij sommige materialen echt een probleem maar met rotswol zit je op dit vlak dus goed.

Gewicht

Het gewicht van rotswol is geheel afhankelijk van de gewenste toepassing. Rotswol kan tot 1000 kg per m² geperst worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.