Sarkingdak: voordelen, uitvoering en veelgestelde vragen

Een sarkingdak is een van de manieren om dakisolatie te plaatsen. Het isolatiemateriaal bevindt zich niet aan de binnenzijde, maar aan de buitenzijde van de dakconstructie. In dit artikel bespreken we wat een sarkingdak precies is, hoeveel het gemiddeld kost en hoe je het (zelf) kunt plaatsen. Bovendien beantwoorden we aan het einde van het artikel enkele veelgestelde vragen. Ontvang je liever meer info en advies op maat van isolatiespecialisten? Vul ons offerteformulier in.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

Wat is een sarkingdak voor isolatie? [Betekenis]

Hellende daken isoleren gebeurt vaak langs de binnenzijde. Deze methode is veilig en minder arbeidsintensief. De dakbedekking aan de buitenkant blijft liggen, terwijl de binnenkant van je woning een nieuw geïsoleerd plafond krijgt. Dit betekent dus ook dat er binnenshuis ruimteverlies optreedt. Aan de binnenzijde isoleren is dus niet altijd mogelijk. 

Daarom kun je ook kiezen voor een sarkingdak. De isolatie komt dan aan de buitenkant van het dak terecht. 

Traditioneel plaatst een specialist de isolatie tussen de kepers of de spanten. Bij een sarkingdak is dit niet het geval: het isolerende materiaal bevindt zich op de kepers, aan de bovenkant van de dakconstructie.

Stijve isolatieplaten van PIR, PUR of een ander soort hardschuim zijn ideale isolatiematerialen voor sarkingdaken. Ze hebben namelijk een tand-en-groefsysteem, dat de installatie eenvoudig maakt. Zijn er nog naden of kieren aan de nok van het dak? Dan krijgen deze een opvulling met PUR-schuim. 

Let op: Als je kiest voor een sarkingdak, moeten je dakpannen eerst weggehaald worden. Hou dit in je achterhoofd bij je keuze.  

Opbouw of lagen van een sarkingdak

De opbouw of lagen van een sarkingdak (van binnen naar buiten) ziet er als volgt uit: 

  • Dakvloer. Deze bestaat uit houten platen zoals spaanplaten en komt op de dakstructuur te liggen. De dakvloer zorgt voor een egale basis waarop het sarkingdak verder opgebouwd kan worden. 
  • Lucht- en dampscherm. Het lucht- en dampscherm is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Ze garanderen de luchtdichtheid van het sarkingdak en voorkomen dat vocht de dakopbouw binnendringt. De folies krijgen meestal een aansluiting op de zijmuren. 
  • Isolatieplaten. Er bestaat een groot assortiment aan isolatieplaten. Voor een sarkingdak worden vooral PUR- of PIR-platen gebruikt. Wil je de lucht- en winddichtheid van je sarkingdak garanderen? Dan kan je onder de isolatieplaten een bijkomende dampremmende laag aanbrengen. 
  • Onderdak. Het onderdak is een winddichte en damopen folie of plaat. Het zorgt voor een goede luchtdichting en beschermt je woning tegen regen, sneeuw en stof. Zorg ervoor dat de kieren of naden tussen de folies dichtgeplakt zijn. Er bestaan vandaag heel wat isolatieplaten waarin onderdakfolie al verwerkt zit. Dit vereenvoudigt het installatieproces. 
  • Dakafwerking. Op het onderdak bevestigt de deskundige tengellatten en panlatten waarop de dakbekleding gemonteerd wordt. Voor de afwerking heb je zo goed als dezelfde keuzes als bij een traditionele dakconstructie (denk aan dakpannen, leien enz.). 
Sarkingdak

Prijs sarkingdak: hoeveel kost het gemiddeld?

Het plaatsen van isolatie langs de buitenkant is duurder dan isoleren langs de binnenzijde. De belangrijkste voordelen zijn dat het binnenwerk ongewijzigd kan blijven en dat het dak een levensduur heeft van minstens 50 jaar.

De kostprijs van sarkingdaken is afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de dikte van de isolatielaag, het isolatiemateriaal en de gekozen dakbedekking. Als richtlijn moet je rekenen op een bedrag tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter voor alleen isolatiewerken.

Wil je tevens de oude dakbedekking laten verwijderen en nieuwe gevelbedekking laten plaatsen? Dan reken je best op een bedrag vanaf 75 euro per vierkante meter.

Ontvang een prijs op maat

Waarom een sarkingdak plaatsen?

Bij renovaties komen sarkingdakensystemen steeds vaker voor. Het is namelijk een goede aanvulling op de thermische isolatie die tussen de timmerwerkdelen is aangebracht. De gebruikte isolatieplaten hebben een speciale (vaak aluminium) afwerkingslaag.

Wanneer regenwater deze beschermingslaag zou bereiken, wordt het afgevoerd naar de dakgoot. Zo blijft het onderdak in goede staat en zal je dakbedekking lang meegaan. Door de thermische isolatie zal het dak bovendien minder krimpen en uitzetten vanwege temperatuurschommelingen. Met een geïsoleerd dak zet je een grote stap om je woning energiezuiniger te maken.

Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van een sarkingdak. Zo kan je zelf beslissen of een sarkingdak in jouw situatie een goede optie is.

Wil je liever advies op maat van een specialist? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met deskundigen die je gratis en vrijblijvend hun aanbevelingen geven. 

Voordelen

De voordelen van sarkingdaken zijn de volgende: 

  • Bij renovatie zijn sarkingdaken snel en eenvoudig te plaatsen.
  • De isolatieplaten zijn licht van gewicht en zorgen daarom voor weinig belasting van je dakgebinte. Bovendien zorgen de harde isolatieplaten voor een sterker dak en een evenwichtige verdeling van de dakbedekking. De isolatieplaten zijn makkelijk op maat te bestellen. 
  • Omdat de werken aan de buitenkant van het dak plaatsvinden, blijft de dakconstructie binnenin zichtbaar en kan deze blijven liggen. Er vindt ook geen ruimteverlies plaats. 
  • De isolatie ligt op de dakconstructie en wordt dus niet onderbroken door de kepers van het dakgebinte. Zo heb je geen last van koudebruggen: de isolatie op de dakconstructie is een ononderbroken schild dat voor een optimale bescherming zorgt. 
  • Omdat de dakconstructie aan de binnenkant van de isolatielaag zit, is het beter beschermd tegen weersinvloeden (vocht- en temperatuurverschillen) en gaat het langer mee
  • De thermische isolatie is uitstekend: het levert je 30 % tot 50 % energiebesparing op. 
  • Een sarkingdak is een ideale dakisolatie wanneer ook je dakbedekking aan vernieuwing toe is. Voor de plaatsing van de isolatie is het namelijk noodzakelijk om eerst de dakbekleding te verwijderen. Na de isolatiewerken kan je gemakkelijk een nieuwe dakbedekking laten plaatsen. 

Nadelen

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen aan de plaatsing van sarkingdaken:

  • De gebruikte kunststof isolatieplaten zijn minder akoestisch isolerend dan de standaard isolatiematerialen. Dit kan verholpen worden door aan de binnenzijde geluidswerende isolatie zoals glaswol of steenwol aan te brengen. De isolatieplaten hebben wel goede vochtregulerende eigenschappen. 
  • Je hebt een groter risico op luchtlekken.
  • Om zeker een goede luchtdichtheid te hebben, is de vakkennis van een deskundige vereist. De correcte uitvoering van een sarkingdak vereist heel wat technische kennis en ervaring. Bovendien heb je ook het juiste gereedschap nodig. 
  • Isoleren langs de buitenkant is duurder dan isoleren langs de binnenkant. Dit komt doordat de dakbedekking verwijderd en later weer opgebouwd moet worden. 
Dak isoleren

Hoe een sarkingdak plaatsen? [Stappenplan]

Een sarkingdak plaatsen is complex. Om de werken tot een goed einde te brengen, is het belangrijk dat je onderstaande stappen doorloopt. 

Stap 1: verwijder de dakbedekking

Ten eerste haalt de specialist de bestaande dakbedekking weg, inclusief de tengel- en panlatten. Hierdoor komt de kale dakconstructie vrij te liggen. Verwijder de dakpannen, leien of andere dakbedekking voordat je aan de effectieve plaatsing van het sarkingdak begint. 

Stap 2: plaats het dampscherm

De plaatsing van een dampscherm op de dakspanten is essentieel. Zo bescherm je de isolatie tegen vocht van binnenuit, voorkom je condensvorming en gaan de isolerende materialen langer mee. 

Stap 3: monteer de harde isolatieplaten

Vervolgens plaats je  harde isolatieplaten op het dampscherm. Het assortiment aan isolatiematerialen is groot. Hou er enkel rekening mee dat je best vochtbestendige isolatie kiest. Goede keuzes zijn PUR, PIR of resol. 

Stap 4: breng het onderdak aan

Op de platen wordt daarna onderdakfolie gelegd die het dak water- en winddicht houdt, maar wel het eventuele vocht in het isolatiemateriaal naar buiten laat verdampen. 

Stap 5: plaats de afwerking

Tot slot bevestigt een specialist de tengellatten door het isolatiemateriaal heen met schroeven in het reeds aanwezige keperwerk. De schroeven gaan minimaal 6 cm diep de balken in omdat er grote krachten op komen te staan. Met PUR-schuim kunnen eventuele naden bij de nok van het dak opgevuld worden.

Afsluitend plaatst een deskundige de panlatten en dakbedekking, waarna het dak de gekozen afwerking krijgt. 

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Veelgestelde vragen over sarkingdaken

Hierboven hebben we al veel informatie rondom sarkingdaken gegeven. Toch hou je best met nog enkele zaken rekening. Bijvoorbeeld: 

  • Heb ik recht op een premie?
  • Welke werkwijze is voor mijn situatie het meest geschikt?
  • Welke isolatiematerialen zijn het goedkoopst?
  • Ben ik verplicht mijn dak te isoleren?
  • Kan ik zelf mijn dak isoleren?
  • Waar vind ik een geschikte specialist voor de job?
  • Kan ik mijn dak isoleren langs buiten en nadien ook nog eens langs binnen?

Hieronder beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen rond sarkingdaken: 

Heb ik voor een sarking dak een vergunning nodig?

Wanneer je een dak langs de buitenkant isoleert, neemt het volume van je woning toe. Daarom zal je in de meeste gevallen een vergunning moeten aanvragen vooraleer je aan de isolatiewerken begint. Om zeker te weten of dit in jouw situatie ook het geval is, kun je het best contact opnemen met de gemeente of een isolatiespecialist

Hoeveel energie bespaar ik met een sarkingdak?

Hoeveel je met een sarking dak kunt besparen, hangt af van het soort isolatie. Gemiddeld bespaar je zo’n 30 % ten opzichte van de oude situatie. Kies je echter voor een maximale isolatie en een verwarming van de zolder? Dan kunnen je besparingen oplopen tot wel 50 %

Bovendien hebben we dan nog geen rekening gehouden met de eventuele premie voor dakisolatie van je netbeheerder. Om voor de Mijn VerbouwPremie in aanmerking te komen, moet je aan een zekere Rd-waarde voldoen. Bovendien moeten specialisten de werken uitvoeren. De Rd-waarde is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal.

Kan ik mijn oude dakbedekking recupereren?

Het hergebruiken van je oude dakbedekking lijkt op het eerste gezicht een goed idee, maar je houdt dan best wel rekening met de volgende nadelen

  • Wanneer oude dakpannen op een goed geïsoleerd dak liggen, kunnen ze vorstschade oplopen. 
  • Oude dakbedekking is vaak door vuil aangetast. Daarom hebben ze vaak een grondige reiniging nodig. Dit brengt niet alleen extra kosten met zich mee, maar kan ook leiden tot poreuze dakbedekking met uiteindelijk lekkage en schade als onaangename gevolgen.
  • Oude dakpannen zijn vaak niet maatvast. Daarom is het moeilijk om voor een nette en nauwkeurige afwerking te zorgen. Hierdoor zijn regen- en luchtdichtheid niet meer gegarandeerd.

Heeft een sarkingdak een groter risico op luchtlekken?

Een dak langs de buitenkant isoleren, kan tot luchtlekken leiden. Als je dit echter wil voorkomen, is het verstandig om een ervaren specialist in te schakelen. Met zijn ervaring, kennis en gereedschap zorgt hij voor een kwaliteitsvolle en correcte dakisolatie. 

Welke isolatie is geschikt voor een sarkingdak?

Specialisten isoleren sarkingdaken meestal met zelfdragende isolatiepanelen: sterke, kant-en-klare platen die uit een kunststof hardschuim zoals PUR of PIR bestaan. Bovendien bevatten ze al een dampscherm, isolatie, onderdak en tengellatten uit hout of metaal. 

Deze panelen maken het installatieproces een stuk eenvoudiger en geven het sarkingdak een goede lucht-, wind- en waterdichtheid. In vergelijking met de traditionele plaatsing (dampscherm, onderdak, isolatie en tengellatten worden een voor een aangebracht) is dit een handige en interessante oplossing. 

De lambda-waarde van deze zelfdragende isolatieplaten ligt tussen de 0,045 – 0,070 W/mK.

Sarking dak plaatsen

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Specialisten sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op. Zo kan je de beste oplossing voor je situatie vinden die bovendien bij je budget en persoonlijke voorkeuren past.

Deskundigen garanderen dat de plaatsing van je sarkingdak op een correcte, veilige en kwaliteitsvolle manier gebeurt. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.