Sarkingdak: voordelen, uitvoering en veelgestelde vragen

Wens je dakisolatie te plaatsen? Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het sarkingdak, zoals de voordelen, werkwijze en prijzen

💡 Wat is een sarkingdak?

Hellende daken isoleren gebeurt vaak langs de binnenzijde. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je kiezen voor een sarkingdak. Bij sarkingdaken wordt aan de buitenkant geïsoleerd.

Bij de traditionele manier van isoleren komt de isolatie tussen de kepers of spanten, maar bij sarking daken bevindt de isolatie zich óp de kepers, aan de bovenkant van de draagconstructie. Hiervoor worden meestal stijve isolatieplaten van PIR, PUR of een ander soort hardschuim gebruikt.

Waarom een sarkingdak plaatsen?

Bij renovaties wordt steeds vaker het sarkingdaksysteem toegepast, omdat het probleemloos kan worden gebruikt als aanvulling op de thermische isolatie die tussen de timmerwerkdelen is aangebracht. De gebruikte isolatieplaten hebben een speciale (vaak aluminium) cacheringslaag.

Wanneer regenwater deze beschermlaag zou bereiken, wordt het afgevoerd naar de dakgoot. Zo blijft het onderdak in goede staat en zal je dakbedekking lang meegaan. Door de thermische isolatie zal het dak tevens minder krimpen en uitzetten vanwege temperatuurschommelingen. Met een geïsoleerd dak zet je een grote stap om je woning energiezuinig te maken.

Ontdek zelf de voordelen van een sarkingdak!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Voordelen

Dit zijn alle voordelen van sarkingdaken op een rijtje:

 • Sarkingdaken kunnen bij een renovatie snel en eenvoudig worden geplaatst
 • De isolatieplaten zijn licht in gewicht en zorgen voor weinig belasting, terwijl ze het dak verstevigen
 • De isolatieplaten zijn op maat te vervaardigen
 • omdat het werk aan de buitenkant van het dak plaatsvindt, blijft de dakconstructie binnenin zichtbaar en hoeft deze niet weggehaald te worden. Tevens is er geen ruimteverlies.
 • door het gebruik van zowel isolatiepanelen als onderdak wordt een ononderbroken schild van isolatie gevormd, waardoor geen koudebruggen kunnen ontstaan
 • je dakconstructie gaat langer mee dankzij de bescherming door de isolatie tegen de weersinvloeden.
 • De isolatie levert je 30-50% energiebesparing op

Nadelen

Naast de vele voordelen zijn tevens een aantal nadelen van sarkingdaken te benoemen:

 • De gebruikte isolatieplaten zijn minder geluidwerend dan de standaard isolatiematerialen. Dit kan verholpen worden door aan de binnenzijde geluidswerende isolatie aan te brengen
 • Je hebt een groter risico op luchtlekken
 • om verzekerd te zijn van een goede luchtdichtheid van het dak, is de vakkennis van een deskundige vereist
 • Isoleren langs de buitenkant is duurder dan isolatie langs de binnenzijde

Hoe sarkingdak plaatsen stap voor stap?

Al eerste wordt de bestaande dakbedekking weggehaald, inclusief tengel- en panlatten. Hierdoor komt de kale dakconstructie vrij te liggen. Op de dakspanten wordt een dampscherm aangebracht, om de isolatie te beschermen tegen vocht van binnenuit.

Hoe sarkingdak plaatsen?

Hierna worden de stijve isolatieplaten aangebracht. Op de platen wordt onderdakfolie gelegd, dat het dak water- en winddicht houdt, maar dat wel eventueel vocht in het isolatiemateriaal naar buiten toe laat verdampen.

Vervolgens worden de tengellatten door het isolatiemateriaal heen met schroeven in het reeds aanwezige keperwerk bevestigd. De schroeven gaan minimaal 6 cm diep de balken in, omdat er grote krachten op kunnen komen te staan. Met purschuim kunnen eventuele naden bij de nok van het dak worden opgevuld. Afsluitend kunnen de panlatten en dakbedekking aangebracht worden, waarna het dak afgewerkt kan worden.

Prijs sarkingdak

Het plaatsen van isolatie langs de buitenkant is duurder dan isoleren langs de binnenzijde. De grote voordelen zijn, dat het binnenwerk niet aangepast hoeft te worden en dat je weer minstens 50 jaar vooruit kunt met je dak.

👉 De kostprijs van sarkingdaken is afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de dikte van de isolatielaag, het gekozen isolatiemateriaal en de gekozen dakbedekking. Als richtlijn moet je rekenen op een bedrag tussen de € 40,– en € 60,– per vierkante meter voor alleen isolatiewerken.

Wil je tevens de oude dakbedekking laten verwijderen en nieuwe bedekking laten plaatsen, dan moet je rekenen op een bedrag vanaf € 75,– per vierkante meter.

Veelgestelde vragen over sarkingdaken

Een groot deel van je vragen met betrekking tot sarkingdaken is nu misschien reeds beantwoord: wat is het precies, waarom zou je er voor moeten kiezen, de voor- en nadelen, hoe wordt het geplaatst en wat kost het?

Toch zijn er nog meer zaken waar je rekening mee dient te houden om te kunnen bepalen of een sarking dak ook voor jou een goede optie is. Bijvoorbeeld:

 • heb ik recht op een premie?
 • welke werkwijze is voor mijn situatie het meest geschikt?
 • welke isolatiematerialen zijn het goedkoopst?
 • ben ik verplicht mijn dak te isoleren?
 • kan ik zelf mijn dak isoleren?
 • waar vind ik een geschikte vakman voor de job?
 • Kan ik mijn dak isoleren langs buiten en nadien ook nog eens van binnen?

Waarom kiezen voor sarkingdak?

Heb ik voor een sarking dak een vergunning nodig?

Wanneer je dak langs de buitenkant geïsoleerd wordt, neemt het volume van je woning toe. Om deze reden zul je in de meeste gevallen een vergunning aan moeten vragen vooraleer je de werken uit kunt laten voeren. Om zeker te weten of dit in jouw situatie ook het geval is, kun je het best contact opnemen met de gemeente.

Hoeveel bespaar ik met een sarkingdak?

Hoeveel je kunt besparen met een sarking dak hangt af van het type isolatie waar je voor kiest. Gemiddeld zal dit zo’n 30% ten opzichte van de oude situatie zijn, maar wanneer je er voor kiest maximaal te isoleren en tevens de zolder te gaan verwarmen, kan de besparing oplopen tot wel 50%.

Hierbij is dan nog geen rekening gehouden met een eventuele premie voor het isoleren van je dak van je netbeheerder. Om voor deze premie in aanmerking te komen, moet je wel aan een zekere Rd-waarde voldoen. De Rd-waarde is de warmteweerstand van een isolatielaag.

Kan ik mijn oude dakbedekking recupereren?

Het hergebruiken van oude dakbedekking kan uit kostenoverweging een goed idee lijken, maar er moet hierbij wel rekening gehouden worden met een aantal nadelen:

 • Wanneer oude pannen op een goed geïsoleerd dak geplaatst worden, kunnen ze vorstschade oplopen
 • Oude dakbedekking is vaak aangetast door vuil en zal dus eerst gereinigd moeten worden. Naast extra kosten kan deze reiniging leiden tot poreuze dakbedekking, wat weer kan leiden tot lekkage en schade
 • Oude dakpannen zijn vaak niet maatvast, waardoor een nette afwerking lastig wordt en regendichtheid niet meer gegarandeerd kan worden

Is er bij een sarkingdak risico op luchtlekken?

Het langs de buitenkant isoleren van het dak kan leiden tot luchtlekken. Om dit te voorkomen, kun je deze specialistische job het best laten uitvoeren door een ervaren vakman. Met zijn ervaring en een correct materiaalgebruik zal hij jou een perfect geïsoleerd dak bezorgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.