Papiervlokken isolatie: eigenschappen, materialen en isolatiewaarde

Bij dakisolatie kun je kiezen uit tal van isolatiematerialen, waaronder papiervlokken. Papiervlokken isolatie staat ook bekend als cellulose isolatie. Wil je graag meer weten over dit isolatiemateriaal? Alle informatie die je nodig hebt, ontdek je hieronder!

Wat zijn papiervlokken?

Cellulose is een organisch isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gerecycled krantenpapier. Dit krantenpapier wordt versnipperd en vervolgens worden er boorzouten aan toegevoegd. Deze additieven zorgen ervoor dat de vlokken geen schimmels meer bevatten en maken ze tegelijkertijd ook brandwerend.

Tijdens de productie klitten de vlokken samen en het eindproduct kan op die manier veel vocht vasthouden. Hierdoor hebben ze een goede isolerende waarde.

  • Papiervlokken zijn erg milieuvriendelijk, zeker in vergelijking met andere isolatiematerialen.
  • Bovendien is het isolatiemateriaal ook goedkoop en heeft het nog tal van anderen positieve eigenschappen.
  • Cellulosevlokken worden ingeblazen en dat kan op verschillende manieren. Ze worden voornamelijk gebruikt voor de isolatie van daken, spouwmuren of vloeren.

Hoewel cellulose op verschillende manieren ingeblazen kan worden, wordt er wel steeds gebruikgemaakt van hetzelfde basismateriaal. Soms wordt er echter wat vocht of natuurlijke kleurstof aan toegevoegd, afhankelijk van wat er geïsoleerd wordt. Door vocht toe te voegen kan het isolatiemateriaal makkelijker aangebracht worden. Meestal wordt er vocht toegevoegd als er verticale vlakken geïsoleerd worden, zoals bij een muurisolatie.

Ook bij schuine vlakken wordt dit vaak gedaan, zoals bij een dakisolatie. Bij platte vlakken, zoals vloeren moet er niets toegevoegd worden. Het inblazen van cellulose is niet moeilijk, maar er kan wel wat stof vrijkomen. Daarom is het aangeraden om een mondkapje te dragen tijdens de werken.

Eigenschappen papiervlokken

Cellulose heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen en wordt daardoor ook steeds populairder. Cellulose is bijvoorbeeld een goedkope manier van isoleren. Bovendien is cellulose zonwerend en dat is voornamelijk een voordeel bij de isolatie van een dak. Naast deze eigenschappen, heeft cellulose nog tal van andere positieve eigenschappen.

Geluidsisolatie dak

Geluidsisolerend

Cellulose is het ideale isolatiemateriaal om te gebruiken als je je woning goed akoestisch wilt isoleren. Cellulose zorgt namelijk voor een goede thermische én akoestische isolatie. Als je dus gebruikmaakt van cellulose om je dak mee te isoleren, dan zal je beschermd worden tegen omgevingsgeluiden van buitenaf. Bovendien laat dit isolatiemateriaal geluiden van binnen niet door naar buiten. Zo ben je meer op je gemak!

Brandvertragend

Cellulose is ook een veilige keuze, want cellulose heeft zeer goede brandvertragende eigenschappen. Dit is een eigenschap waarvan sommigen niet zo op de hoogte zijn. Toch is het een eigenschap die erg belangrijk is. De brandveiligheid van cellulose werd reeds aan een aantal testen onderworpen. Daaruit bleek dat cellulose betere brandvertragende eigenschappen heeft dan glas- of steenwol.

Deze brandvertragende eigenschappen hebben ze te danken aan de behandeling met boorzout, maar ook de grote dichtheid van het materiaal speelt een rol.

Ecologische isolatie

Steeds meer mensen zijn opzoek naar een ecologische manier van isoleren. Op die manier willen ze hun steentje bijdragen voor het milieu. Als jij ook opzoek bent naar een isolatiemateriaal dat niet milieubelastend is, dan is cellulose een uitstekende keuze. Bij de productie en het aanbrengen van cellulose komen er geen giftige stoffen vrij.

Ontdek zelf de voordelen van papiervlokken!

Vergelijk gratis offertes

Isolatiewaarde van papiervlokken

Voordat je het ideale isolatiemateriaal kan kiezen, is het handig om te weten wat de isolatiewaarde van het materiaal precies is. Als je kiest voor cellulose, dan kies je voor een tamelijke goede isolatiewaarde van 0,040 W/mK. De isolatiewaarde van cellulose is beter, dan die van andere milieuvriendelijke materialen, maar ook minder goed dan sommige alternatieven, zoals PUR, EPS of Resol.

Kostprijs papiervlokkendakisolatie

Hoeveel kost een cellulose dakisolatie? Als je graag je dak wilt laten isoleren met cellulose, dan is het handig om een idee te hebben van de kostprijs. Deze hangt wel af van een aantal factoren, zoals de dikte van de isolatielaag, de oppervlakte, de arbeidstijd, enzovoort.

👉 De gemiddelde prijs bedraagt tussen de €20 en €35 per vierkante meter. Als er nog een dampscherm geplaatst moet worden, dan zal dit natuurlijk nog oplopen. Wel kan je gebruikmaken van een aantal premies als je je dak laat isoleren. Zo kost je dakisolatie toch een stukje minder!

Wil je isoleren met papiervlokken? Vergelijk gratis offertes!

Het isoleren van dak, muur of vloer kan je zelf doen, maar als je het zelf doet, dan is het wel belangrijk dat je hiervan enige kennis hebt en dat je handig bent. Als dat niet het geval is, dan wordt de isolatie niet uitgevoerd zoals het moet en dan is de kans groot, dat de isolatie niet voldoende effect heeft. Bij twijfel is het dus beter om een professional in te schakelen. Bovendien kan je genieten van extra premies als je beroep doet op een erkende professional.

Wil je de isolatie niet zelf doen, maar wil je toch wat geld uitsparen? Dan kan je dit doen door de offertes van verschillende professionals met elkaar te vergelijken. Het duurt slechts enkele minuten en het is volledige gratis. Het is de ideale manier om er meteen de goedkoopste professional uit te kiezen en zo enkele honderden euro’s uit te sparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.