Papiervlokken isolatie: eigenschappen, materialen en isolatiewaarde
Papiervlokken of cellulose–isolatie is budgetvriendelijk. Het is ook milieuvriendelijk, want het wordt gemaakt van gerecycleerde kranten en is dus een ecologisch verantwoorde manier van isoleren. Dit isolatiemateriaal biedt ecologische isolatie, is brandwerend en zorgt voor een goede akoestische demping. In deze tekst kom je meer te weten over de isolatiewaarde, eigenschappen en prijs van papiervlokken.
Inhoud
Wat zijn papiervlokken?
Papiervlokken-isolatie wordt gemaakt van oude, versnipperde kranten. Hier worden boorzouten aan toegevoegd, waardoor de vlokken schimmelwerend worden. De uiteindelijke structuur van de vlokken lijkt op vilt. De structuur houdt veel lucht vast, waardoor die een goede isolatiewaarde heeft van zo’n 0,040 W/mK.
Papiervlokken kunnen tot 30% vocht opnemen, wat ervoor zorgt dat er minder kans is op schimmel en rot. Het wordt echter afgeraden om deze isolatie in vochtige ruimtes te plaatsen, omdat de isolatie door het vocht zijn vorm kan verliezen en dus niet meer zo doeltreffend zal zijn als daarvoor.
Is er een verschil met cellulose isolatie?
Cellulose–isolatie en papiervlokken zijn hetzelfde. Beide zijn gemaakt uit oude kranten, waarna er boorzouten aan toegevoegd worden. Het is simpelweg een andere benaming.
Hoe wordt dakisolatie van papiervlokken geproduceerd?
Papiervlokken worden gemaakt uit gerecycleerde kranten die versnipperd worden. Hierna worden er boorzouten aan toegevoegd, en dit zorgt ervoor dat ze schimmel– en brandwerend zijn. De vlokken hechten zich makkelijk aan elkaar en hebben een luchtige structuur. Het eindproduct lijkt op vilt.
Het productieproces begint bij oude kranten en het eindproduct is een soort vilt dat je in vlokken of platen kunt verkrijgen.

Eigenschappen papiervlokken
Papiervlokken hebben verschillende eigenschappen. Het materiaal is goedkoop. De gemiddelde prijs ervan is 20 tot 35 euro per vierkante meter. Ze werken ook brandvertragend. Het isolatiemateriaal is ecologisch, want het bestaat uit versnipperde oude kranten. Ze dempen geluid en zijn dus geluidsisolerend.
Een andere uitstekende eigenschap van papiervlokken is dat ze schimmelwerend zijn en bestand tegen ongedierte. Het materiaal heeft een isolatiewaarde van 0,040 W/mK. Je kan er ook ruimtes mee isoleren die moeilijk toegankelijk zijn.
Cellulose-isolatie kan je op twee verschillende manieren installeren. Het kan ingeblazen worden of via platen worden geïnstalleerd.

Geluidsisolerend
Papiervlokken zorgen voor een goede akoestische demping, waardoor het isolatiemateriaal geluidsisolerend is. Cellulose-isolatie wordt vaak gebruikt bij houten vloeren en tussenwanden om het geluid van buitenaf te dempen. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont en last hebt van de bovenburen, kan je papiervlokken-isolatie gebruiken als geluidsisolatie, zodat je minder last zult hebben van geluid.

Brandvertragend
De cellulose-isolatie is op een bepaalde manier behandeld, waardoor het brandwerend is. Dit komt omdat het een hoge concentratie cellulose bevat en er boorzouten aan zijn toegevoegd. Uit onderzoek blijkt ook dat papiervlokken langzamer branden dan steenwol of glaswol. De vlokken hebben het label brandklasse B2, wat betekent dat cellulose de brand vertraagt. Wanneer papiervlokken worden blootgesteld aan vuur, komt er een laag koolstof vrij, die ervoor zorgt dat de brand wordt vertraagd.

Ecologische isolatie
Papiervlokken zijn het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal op de markt. Ze bestaan uit gerecycled krantenpapier. Het boorzout dat eraan toegevoegd wordt, draagt bij aan de milieuvriendelijkheid. Oude kranten zijn een onuitputtelijke grondstof. De oude papiervlokken kunnen ook hergebruikt worden, waardoor de cirkel rond blijft. In tegenstelling tot glaswol veroorzaakt het geen huidirritaties.
Waarvoor kun je cellulose-isolatie gebruiken?
Cellulose-isolatie kan je voor bijna alles gebruiken, behalve in vochtige ruimtes. Als papiervlokken te lang en te veel vocht opnemen, kunnen ze hun vorm verliezen, waardoor ze minder efficiënt werken. Dit isolatiemateriaal wordt vaak gebruikt in woningen, vooral voor zoldervloeren, tussenwanden en vloeren.
Er bestaan twee verschillende vormen van cellulose-isolatie, namelijk papiervlokken en isolatieplaten.
Papiervlokken worden vooral toegepast in gebouwen met meerdere verdiepingen, zoals appartementen, en zijn ideaal voor geluidsisolatie. Bij gebruik in de zoldervloer is het belangrijk om een loopvlak te voorzien, zodat de ruimte toegankelijk blijft. Daarnaast wordt cellulose in de holle ruimtes tussen wanden geblazen. Dit proces kan veel papierstof veroorzaken, waardoor het aanbevolen is om een mondkapje te dragen.
Isolatieplaten worden gebruikt om de binnenkant van het dak te isoleren. Hierbij worden de platen tussen de dakconstructie geplaatst, wat zorgt voor een efficiënte thermische bescherming.

Hoe goed isoleert papier?
De isolatiewaarde van papier is 0,040 W/mK. Dat is een goede isolatiewaarde. Papiervlokken zijn in staat om vocht op te nemen zonder isolatiewaarde te verliezen. Als bio-ecologisch isolatiemateriaal scoort papier goed. Dit materiaal wordt steeds vaker gekozen vanwege de lage prijs, milieuvriendelijkheid en snelle plaatsing.
Prijs papiervlokken 2025
De prijs hangt af van de oppervlakte van het dak en van de isolatiewaarde die je wilt behalen. Het is een van de goedkoopste isolatiematerialen. Gemiddeld kost het isoleren met papiervlokken € 20 – € 35 per vierkante meter. Laat je de isolatie plaatsen door een vakman, dan kom je in aanmerking voor bepaalde subsidies en premies.
Ook interessant voor jou:
Zit je na het lezen van de tekst nog met vragen over papieren isolatie? Wie weet worden ze hieronder wel beantwoord. Heb je geen vragen meer, dan kan je gratis offertes vergelijken en de beste vakman in jouw buurt vinden.
Welke nadelen hebben papiervlokken?
Hoe goed isoleert stro?
Wat is de goedkoopste manier van isoleren?
Wil je isoleren met papiervlokken? Vergelijk gratis offertes
Vraag eenvoudig en snel gratis offertes aan en vergelijk meerdere specialisten. Zo vind je de beste vakman in jouw buurt tegen de scherpste prijs. Offertes aanvragen is geheel vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Ontvang verschillende voorstellen en kies de oplossing die perfect aansluit bij jouw project.