EPS-isolatie: voordelen, prijs en toepassing

EPS of piepschuim is een goedkoop en makkelijk te gebruiken materiaal om een woning mee te isoleren. Het kan op veel plekken in huis aangebracht worden en gaat dan verlies van warmte, vochtproblematiek en geluidsoverlast tegen. Lees hier welke pluspunten EPS op dakisolatie met zich meebrengt en hoe het in een woning gebruikt kan worden.

Wat is EPS isolatie?

EPS is beter bekend als piepschuim, tempex of isomo. Het is een bekend en veelzijdig bouwmateriaal. De afkorting staat voor expansiepolystyreenschuim. Het is een bijzonder licht, makkelijk te gebruiken materiaal dat lage kosten met zich meebrengt.

EPS heeft een goede isolatiewaarde. Dat komt vooral omdat 97% van het schuim eigenlijk uit lucht bestaat. De stille lucht in het schuim vormt een zeer goede barrière tegen koude en ook tegen warmte. Dit is de reden dat het schuim op grote schaal wordt gebruikt voor het isoleren van woningen en gebouwen. Daken, vloeren én gevels kunnen alle geïsoleerd worden met een laag EPS.

Daarmee maak je je woning energiezuiniger, duurzamer en bespaar je aanzienlijk op stookkosten. Er zitten verder nog aanzienlijke andere voordelen aan EPS woningisolatie.

EPS isolatiekorrels

EPS is beschikbaar in korrelvorm. Deze korrels zijn erg geschikt voor toepassingen in holle ruimtes. Een spouwmuur of kruipruimte bijvoorbeeld kan eenvoudig volgestort worden met korrelvormig EPS. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste manier van je woning isoleren die er bestaat!

EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten zijn beter geschikt dan korrels als er geen voorgevormde ruimte aanwezig is. De isolatieplaten vallen makkelijk te vormen met een scherp mes. Het schuim kan voorts gelijmd, gekit of gewoon gelegd worden, afhankelijk van welk woningonderdeel het betreft. Er zijn ook platen met groeven beschikbaar, die erg makkelijk in elkaar geklikt kunnen worden. EPS isolatieplaten worden veelal gebruikt bij dakisolatie.

Hoe EPS dakisolatie toepassen?

Waarom kiezen voor EPS isolatieplaten?

De belangrijkste voordelen van EPS isolatie noemden we al kort. Dit is een lijst van de vele redenen om voor EPS te kiezen bij een isolatieproject.

  • Laag gewicht: daardoor is het op elke plek en bij elke constructie toepasbaar. Zonder dat er eerst dragende constructies of hang- en sluitwerk gebruikt moet worden. Ook is het schuim erg makkelijk te tillen en te snijden, wat natuurlijk scheelt in de arbeidskosten.
  • Goede isolatiewaarde: het is minder dan die van gespecialiseerde koudeisolatieplaten van andere soorten kunststof. Maar EPS heeft dan weer het voordeel dat de kosten ervan veel lager liggen.
  • EPS wordt niet aangetast door vocht, schimmel, alg, micro-organismen en rot. Daardoor is een investering in EPS schuimplaten een investering die over vele tientallen jaren geldig is.
  • Duurzaam en milieuvriendelijk: het is een bijproduct dat ontstaat bij de raffinage van aardolie. Niettemin wordt er slechts zeer weinig grondstof gebruikt voor de productie van het schuim, dat voor 97% uit lucht bestaat. De meeste andere isolatiematerialen scoren (veel) ongunstiger op dit gebied. Het materiaal kan verder na gebruik en verwijdering in hoge mate gerecycleerd worden.
  • Het materiaal isoleert niet alleen tegen het verlies van warmte. Ook beschermt het tegen een te hete bovenverdieping in de alsmaar hete wordende zomers. Het materiaal is ondoordringbaar voor water en vocht, en kan daardoor bestaande vochtproblemen verminderen.
  • Tenslotte isoleert EPS ook tegen binnentredend lawaai vanuit buiten. Dit mooie materiaal zorgt dus op meerdere manieren voor een aantrekkelijker leefklimaat!

Wat kost EPS isolatieplaten?

👉 De EPS isolatie kosten behoren tot de laagste op de markt. Afhankelijk van de dikte van de gewenste platen gelden er kosten van €5 tot €20 per vierkante meter.

Omdat EPS niet noodzakelijk door een vakman aangebracht hoeft te worden, bespaar je meestal aanzienlijk op arbeidskosten. En het goede isolatievermogen van EPS zorgt op termijn voor een zeer aanzienlijke besparing op stookkosten. Wil je het schuim liever door een vakman laten leggen, dan is dat uiteraard mogelijk! Vraag in dit geval bij meerdere lokale aannemers een offerte op en vergelijk die zorgvuldig.

Premie EPS isolatie

Een dak isoleren met EPS verbetert de energiezuinigheid en is dus gunstig voor het milieu. Daarom gelden er premies voor particulieren die zelf hun dak, vloer of gevel (laten) isoleren. Deze premies variëren op het moment van schrijven van €3 tot €6 per vierkante meter.

Wil je weten of jij een EPS dakisolatie premie kunt krijgen? Daarbij is het van belang dat het materiaal een isolatiewaarde of Rd van 4,5 m²K/W of meer bezit. Deze waarde hangt af van het isolerend vermogen (Lambda-waarde) en de dikte van het EPS.

Hoe EPS isolatie toepassen?

EPS-platen kunnen ook door leken makkelijk gebruikt worden voor een klus. Het lage gewicht en de makkelijke verwerkbaarheid ligt daaraan ten grondslag. Met een eenvoudig afbreekmes kan het schuim perfect op maat worden gesneden, waardoor er geen kieren overblijven waarlangs toch warmte ontsnapt. Meet de oppervlakten die bedekt moeten worden nauwkeurig op, zet de maten over op het schuim, en snijd het materiaal.

EPS isolatie bevestigen is eenvoudig.

  • Plak het materiaal na het vormen met kit of lijm op de gewenste plek en laat drogen.
  • Op plekken waar kitten of lijmen niet mogelijk is, kan er eventueel een dragende constructie van bijvoorbeeld latten aangebracht worden.
  • Het verdient aanbeveling om de platen niet vast te schroeven of te spijkeren, omdat hierdoor een deel van het isolerend vermogen verloren gaat.

Wat is EPS isolatie?

Hellend dak

Een hellend dak isoleren kan zowel langs binnen of langs buiten. Via de binnenkant is lastiger omdat je boven je hoofd moet werken. Isoleer je een bestaand dak via de buitenkant, dan zal je eerst de dakbedekking moeten verwijderen. Elk van deze methodes heeft dus zijn eigen voor- en nadelen.

Het is altijd een goed idee om zowel onder als boven het EPS dampwerend folie aan te brengen. Deze folie kleeft eenvoudig op de platen. De platen kunnen daarna met lijm of kit worden vastgezet. Eventuele kieren kunnen het best worden opgevuld met PUR-schuim. Als het dak met EPS geïsoleerd is, kan de buitenste laag dakbedekking (weer) worden gelegd.

Plat dak

EPS is uitstekend geschikt om een plat dak te isoleren. Er zijn zelfs voorgevormde dakelementen verkrijgbaar die ideaal zijn in deze situatie. Soms zit daar al een vochtwerende folie op. Zo niet is het een goed idee om een onder- en bovenfolielaag aan te brengen.

Onthoud ook hier weer dat de platen gemonteerd of verzwaard moeten worden om wegwaaien te voorkomen. Als het dak (intensief) belopen gaat worden, is een afdekkende beschermlaag bovendien aan te raden.

Zoldervloer

Tussen de balken van de zoldervloer kunnen eenvoudig EPS-platen worden gelegd. Daarna kan de vloer (weer) bedekt worden met zeil, parket of andere vloerbedekkingen. De platen hoeven niet gelijmd te worden: de zwaartekracht houdt ze op hun plek. Ook een dampwerende laagt is nu meestal overbodig.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.