Zolder isoleren: plaatsing, prijs en premies

Zolderisolatie is zeker geen overbodige luxe maar een noodzaak! Hoe meer je isoleert, hoe meer je bespaart. Er zijn serieuze prijsstijgingen te verwachten. Isolatie van de zolder is dus zeker nuttig. Bovendien moeten tegen 2020 alle Vlaamse woningen verplicht uitgerust zijn met dakisolatie.
Sommige investeringen aan de woning zijn misschien de moeite niet waard, maar je zolder isoleren moet toch bovenaan het lijstje staan.

Waarom zolderisolatie plaatsen

Dakisolatie zonder onderdak: is het mogelijk?

Kies resoluut voor zolderisolatie! Als je echt overweegt in je huis isolatie te laten aanbrengen, dat moet je zeker beginnen bij je zolder. Het isoleren van je zolder of dak kan een energiebesparing van wel 30% opleveren. En dat voel je meteen in je portemonnee. De kostprijs voor energie zal in de toekomst zeker niet dalen, en dat maakt de investering meer dan de moeite waard.

Dak of zoldervloer isoleren?

Als we het hebben over zolderisolatie, kan dit zowel op dakisolatie of vloerisolatie van de zolder (of beide) slaan.

Dakisolatie

Je kiest bij voorkeur voor isolatie van het dak wanneer je de zolder vooral als opbergruimte of woonruimte wil gebruiken. Je zal merken dat het op zolder aangenaam warm wordt. Bovendien bespaar je er heel wat energie mee.

Zoldervloerisolatie

Het isoleren van de vloer van je zolder is op zich voor sommigen al een voldoende maatregel. Dit wanneer het niet de bedoeling is om de zolder ook als woonruimte te gebruiken. Wil je van de zolder een opslagruimte maken, dan kan isolatie van alleen de vloer toch de moeite waard zijn. Het is een stuk goedkoper dan het dak te isoleren, en toch bespaar je er heel wat energie mee. Dit omdat de warmte niet meer door de vloer en het dak naar buiten gaat. Het verkleint de op te warmen ruimte en zal je zeker in je portemonnee merken.

Dak-  of zoldervloer isoleren?

Vraag advies aan een isolatiespecialist

Soorten materialen voor zolderisolatie

Optimaal is dat je zowel het dak als de vloer van de zolder isoleert. Hier creëer je een optimale isolatieschil mee. Het is de duurste manier om je zolder te isoleren, maar deze investering betaalt zichzelf op termijn zeker terug. Geknipt wanneer je van de zolder een woonruimte (bijvoorbeeld een extra slaapkamer) wil maken. Bijkomend voordeel: je isoleert je zolder ook akoestisch van de onderliggende ruimtes. Bijvoorbeeld voor de zoon die ‘s nachts zit te gamen en al eens wat lawaai maakt…

Dit zijn de meest gebruikte materialen voor zolderisolatie:

  • Minerale wol:deze wol isoleert prima, is vochtbestendig en goedkoop.
  • Kunststof isolatieplaten: hiermee worden synthetische isolatiematerialen bestaande uit platen zoals PUR, PIR, EPS en XPS bedoeld deze stevige platen isoleren ook bij een geringe dikte meer dan behoorlijk. Deze materialen zijn geschikt voor zowel de isolatie van de zoldervloer als het zolderdak.
  • Kunststof isolatieplaten: hiermee worden synthetische isolatiematerialen bestaande uit platen zoals PUR, PIR, EPS en XPS bedoeld. Deze stevige platen isoleren ook bij een geringe dikte meer dan behoorlijk. Deze materialen zijn geschikt voor zowel de isolatie van de zoldervloer als het zolderdak.
  • Ecologische isolatiematerialen: keuze te over voor wie het milieu belangrijk vindt… Houtwol, papiervlokken, kurk,…: er zijn voldoende natuurlijke materialen beschikbaar om de zolder mee te isoleren. Misschien ietsje duurder, maar deze materialen hebben een hoge capaciteit om warmte op te slaan.

Zolderisolatie: prijs en premies

Eens we weten dat 30% van de warmte via het dak verloren gaat, is zolderisolatie allesbehalve een nutteloze investering. Maar verschilt de prijs voor zolderisolatie zo sterk van dakisolatie. Ontdek in onderstaande tabel een overzicht van de gangbare richtprijzen per methode.

Methode Richtprijs per m²
Zoldervloer isoleren Tussen €20 en €40 per m²
Zolder isoleren via dak Tussen €20 en €65 per m²
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.