Cellulose isolatie: prijs, voordelen en plaatsing
Tegenwoordig is het aan te raden zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame dakisolatie. Cellulose is een materiaal wat daarvoor heel goed in aanmerking komt. In dit artikel geven we je alle noodzakelijke informatie omtrent dit isolatiemateriaal.
Inhoud
Wat is cellulose?
Het bestaat uit gerecycled krantenpapier. Bij de productie ervan worden de kranten eerst versnipperd, waarna er materiaal aan wordt toegevoegd zoals lignine, boorzout en hars. Deze niet-schadelijke stoffen dragen bij aan een hoge brandweerbaarheid. Ook wordt de kans ermee minimaal dat het materiaal zal gaan rotten. Het uiteindelijke product heeft een structuur wat aan vlokken of watten doet denken. De chemicaliën die gebruikt worden, zijn niet schadelijk voor het milieu, wat het materiaal naast duurzaam, zeer ecologisch maakt.
Dit isolatiemateriaal wordt veel gebruikt voor warmte- en geluidsisolatie. Dit is zowel mogelijk in het dak en de vloer op zolder als voor muren. Ook is het één van de oudste manieren om woningen te isoleren. Al in de jaren ‘50 werd het productieproces toegepast en vanaf de jaren ‘70 werd het materiaal zeer populair om woningen mee te isoleren.
Hoe cellulose isolatie aanbrengen?
Het verschil tussen cellulose en andere isolatiematerialen, is dat deze niet zomaar geplaatst wordt. Het wordt over het algemeen onder hoge druk in de isolatieruimtes van het huis gespoten. Hiervoor wordt een blazer gebruikt. De hoge spuitdruk is nodig omdat de vlokken goed op elkaar moeten aansluiten. Zodra er holtes of openingen zijn, zal de structuur de warmte niet goed kunnen vasthouden. Ook is het belangrijk dat de ruimte waarin de vlokken worden gespoten goed dicht is, zodat de isolatie niet kan ontsnappen.
Ook wordt er bij het blazen vaak een kleefstof of een klein beetje vocht toegevoegd, zodat de isolatie extra goed blijft plakken. Er zijn in totaal vier manieren om deze isolatie aan te brengen. Gespoten is daar één optie van. Ook kan er een losse en droge vulling worden aangebracht. Dit gebeurd vaak bij oude woningen. Als er schuine daken moeten worden geïsoleerd, wordt er vaak gekozen voor een gestabiliseerde variant.
Hierbij om het materiaal beter op zijn plek te houden, wordt er wat water toegevoegd aan de massa. Een vierde methode is er één die geschikt is voor mensen met een stofallergie. Normaal gesproken komt er bij het aanbrengen van de isolatie veel stof vrij. Door wat olie toe te voegen, wordt dit beperkt.
Kan ik cellulose isolatie zelf plaatsen
Het zelf plaatsen van dit isolatiemateriaal, kan behoorlijk ingewikkeld zijn wanneer je het nog niet eerder hebt gedaan. Dit komt vooral door het feit dat je er goed op moet letten dat alle holtes goed worden opgevuld om daarmee warmteverlies tegen te gaan.
Het isolatiemateriaal is daarentegen gemakkelijk te bestellen, maar wel heb je het juiste gereedschap nodig om alles op een correcte manier te kunnen plaatsen. Het is daarom aan te raden te kiezen voor een bedrijf met ervaring om de isolatie aan te laten brengen. Zo ben je ervan verzekerd dat het op een juiste manier gebeurd.
Prijs cellulose isolatie
Dit type isolatie is veruit het meest economisch van alle isolatiematerialen. Ook is de prijs-kwaliteitverhouding het best. Het is aan te raden offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Kijk daarbij goed wat er in de prijs zit inbegrepen. Let er ook op dat in sommige gevallen een deel van de prijs is terug te vragen bij de belastingaangifte. Daarnaast betaal je maar zes procent btw, wanneer je een woning van ouder dan tien jaar isoleert.
Vaak wordt de prijs voor een benodigd dampscherm die het isolatiemateriaal beschermt, aan het eind bij de totaalprijs opgeteld. Om een idee te hebben van de prijs per vierkante meter, moet je denken aan tussen de €15 en €20. Het is aan te raden te kiezen voor het laten inblazen van het materiaal, omdat dit sneller is en je dus minder kosten kwijt bent.
Waarom kiezen voor cellulose isolatie?
Er zitten erg veel voordelen aan isolatie met dit materiaal. Op de eerste plaats is het materiaal erg brandveilig. Zoals je hierboven al kon lezen, zijn er producten aan het gerecyclede krantenpapier toegevoegd, waardoor er geen gevaar meer is voor brand. Dit is ook gebleken uit verschillende tests. Wat dit betreft, is dit materiaal net zo veilig als glaswolisolatie. Ten tweede heeft dit materiaal een zeer sterke isolerende werking. Vooral in de zomer is dit fijn.
Door de grote hoeveelheid materiaal, heeft de zon geen kans om door de dikke laag heen te komen. Ruimtes blijven op die manier veel beter koel. In de winter werkt dit andersom. De warmte in de ruimte kan niet ontsnappen door de dikke laag isolatie. Een derde voordeel is dat het materiaal beschikt over vochtregulatie. Een bepaalde hoeveelheid vocht kan door het materiaal opgenomen worden, wat later weer wordt afgegeven.
Dit is zeer bevorderlijk voor een gezonde lucht in huis en is bij bijvoorbeeld glaswol niet mogelijk. Het vierde voordeel is dat het materiaal niet alleen geschikt is voor isolatie. Het werkt ook als geluidsdemper. Door de dikke, naadloze laag worden geluiden van buiten gemakkelijk geblokkeerd en andersom.
Als laatste en zeker niet onbelangrijk: dit type isolatie is zeer milieuvriendelijk en duurzaam. Dit begint al bij het productieproces, waarbij gebruik wordt gemaakt van gerecycled papier en de bewerking met niet-giftig materiaal, tot de plaatsing.
Op zoek naar aannemers om je dakisolatie te plaatsen?
Als je op zoek bent naar een erkende specialist in isolatie, dan wil je verzekerd zijn van een correcte manier van werken. Het beste kun je verschillende offertes laten maken, zodat je ook qua prijs voor de beste optie voor jouw persoonlijke situatie kunt kiezen. Ook bestaan er bedrijven die je in contact kunnen brengen met verschillende isolatie-aannemers, om van daar uit te kiezen voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.