PIR-isolatie: plaatsing en kostprijs

Laat je binnenkort dakisolatie uitvoeren, maar heb je er geen idee van welk isolatiemateriaal je het best kan gebruiken? Overweeg dan zeker PIR isolatie platen, want dit soort isolatiemateriaal heeft heel wat voordelen. Benieuwd of PIR isolatieplaten voor jou de beste keuze zijn? Hieronder ontdek je er alles over!

Wat kost PIR isolatie per m²?

Als je PIR isolatiemateriaal voor je dakisolatie overweegt, dan zal jij je waarschijnlijk afvragen: “Wat is de PIR isolatie prijs per m²?”, dat is logisch, want alleen als je op de hoogte bent van de prijs, zal je de juiste keuze kunnen maken. Helaas is het niet zo eenvoudig om hier een exacte prijs op te plaatsen.

Gemiddeld gezien zullen PIR platen je tussen de €7 tot €18 per stuk kosten ofwel tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter. De kostprijs is afhankelijk van de dikte en de gewenste toplaag, bovendien moet je plaatsingskosten bijrekenen als je ze laat plaatsen door een professional.

➡️ Ontvang je prijs op maat

Wat is PIR isolatie?iStock-183756803-1-min.jpg

Polyisocyanuraat (PIR) is hard kunststofschuim dat vooral gebruikt wordt in de vorm van isolatieplaten. PIR isolatieplaten lijken qua structuur op PUR platen, maar er zijn toch enkele verschillen. Zo zijn PIR isolatieplaten brandtechnisch gezien veel veiliger, bij verhitting komen er namelijk minder schadelijke rookgassen vrij.

  • PIR isolatieplaten kan je gebruiken voor zowel de isolatie van een hellend dak, als de isolatie van een plat dak. Daarnaast worden ze ook ingezet voor de isolatie van spouwmuren en vloeren.
  • Deze platen zijn licht, makkelijk toepasbaar, voordelig en hebben een goede isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk. Er zijn verschillende soorten PIR platen. De meeste PIR platen zijn langs beide zijden voorzien van een dampdichte laag, waardoor je geen apart dampscherm nodig hebt.

Daarnaast zijn er ook PIR platen die voorzien zijn van een extra isolatiemateriaal, zoals glaswol. Deze isolatieplaten worden voornamelijk gebruikt bij de isolatie van spouwmuren.

Hoe PIR isolatie plaatsen?

De isolatie van je dak kan op verschillende manieren: je kan je dak langs binnenuit isoleren of langs de buitenkant. Hoe je de PIR isolatieplaten precies moet plaatsen, hangt dus af van de isolatiewijze die je zal kiezen. Hieronder meer uitleg!

Langs binnen isoleren

Als je de binnenzijde isoleert, dan moet je de platen aan de binnenkant van het houten dakgebinte bevestigen. Bevestig eerst een onderdak, voordat je begint met de isolatie. De isolatie gebeurt daarna als volgt:

  • Maak een houten raamwerk en plaats de isolatieplaten tegen dit raamwerk, dit doe je het liefst met behulp van minstens twee bevestigingen per plaat.
  • Dicht vervolgens de kieren tussen de platen af met PUR-schuim en kleef het af met tape.
  • Breng een dampscherm aan de onderkant van de isolatielaag aan (als deze niet aanwezig is in de isolatieplaten) en werk het geheel af.

Langs buiten isoleren

Je kan er daarnaast ook voor kiezen om je dak langs buiten te isoleren. Dit wordt ook wel de sarking-methode genoemd. Als je voor de isolatie via de buitenzijde kiest, dan kan je dit beter laten doen door een expert, want het vereist veel expertise.

Deze methode is omslachtiger, maar wel efficiënter. Voor de dakisolatie op deze wijze, ga je als volgt te werk:

  • Verwijder de dakbedekking, zodat de dakstructuur bloot komt te liggen.
  • Plaats boven deze dakstructuur de isolatieplaten. Zorg ervoor dat de isolatieplaten goed tegen elkaar aansluiten, zodat ze een schild vormen. Het plaatsen is eenvoudig, omdat de meeste platen een tand-en-groefsysteem hebben. Je moet ze dus gewoon in elkaar klikken.
  • Plak vervolgens de naden af met tape en breng dan het onderdak aan. Bovenop het onderdak wordt dan de lattenstructuur gelegd, waarop de dakbedekking bevestigd wordt.

Zoldervloer isoleren

Je kan er ook voor kiezen om in plaats van je dak, je zoldervloer te isoleren. Ook dit kan worden gedaan met isolatieplaten uit PIR. Het isoleren van je zoldervloer is eenvoudig.

Kies je voor een zoldervloerisolatie, dan volstaat het meestal om de isolatieplaten op de zoldervoer te plaatsen. Als je wilt dat de vloer goed beloopbaar is, dan plaats je best ook nog een houten vloer. Anders kan de isolatie beschadigd raken.

Plat dak isoleren

Moet je je plat dak isoleren, dan is PIR isolatie ook mogelijk. Het is zelfs één van de meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor. De plaatsing van PIR platen op een plat dak is vrij eenvoudig, maar verschilt soms wel van systeem tot systeem.

Meestal wordt er eerst een dampremmende laag aangebracht die enkelzijdig of dubbelzijdig wordt afgetaped. Daarna de isolatieplaten en als laatste de dakbedekking geplaatst.

Waarom PIR dakisolatie kiezen?

Er zijn heel wat soorten isolatiematerialen waaruit je kan kiezen voor de isolatie van je dak, dus waarom zou je dan voor PIR isolatieplaten kiezen?

PIR platen hebben heel wat voordelen:

  1. Ze zijn licht, waardoor ze makkelijk in gebruik zijn.
  2. Vaak zijn PIR platen voorzien van een dampscherm, waardoor je de moeite en kosten bespaart van een apart dampscherm.
  3. PIR platen hebben ook een hoge isolatiewaarde, waardoor je ze minder dik moet aanbrengen.

Bovendien hebben ze goede brandvertragende eigenschappen. Echter zijn er ook enkele nadelen. PIR is niet het meest milieuvriendelijke materiaal, omdat het lastig te recycleren is en omdat er voor de productie, chemicaliën gebruikt worden die schadelijk zijn voor het milieu.

➡️ Ontvang advies en gratis offertes

Veelgestelde vragen over PIR isolatie

Zit je nog met enkele vragen? Lees dan snel verder, want hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen!

Is PIR isolatie brandbaar?

Sommige mensen vragen zich af of PIR isolatiemateriaal wel een goede keuze is op vlak van brandveiligheid. In principe is PIR een uitstekende keuze, zeker als je opzoek bent naar isolatiemateriaal met goede brandwerende eigenschappen. Op dat vlak (en vele andere vlakken) is PIR isolatie een verbetering op PUR isolatie.

Is PIR isolatie waterbestendig?

PIR isolatie is tevens een goede keuze als je opzoek bent naar isolatiemateriaal dat vochtbestendig is. Het materiaal neemt geen vocht op en hierdoor wordt het vaak gebruikt bij de isolatie van platte daken, waar vochtbestendigheid een belangrijke vereiste is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.